Κάποτε την αποκαλούσαμε περιφρονητικά «χαζοκούτι». Σήμερα η τηλεόραση σπάει οριστικά τα δεσμά του «κουτιού» και μπαίνει δυναμικά στο πεδίο της διάδρασης με όλη την ψηφιακή μας προίκα αλλά και με τον ίδιο τον άνθρωπο. Η φωνητική αναγνώριση της δίνει τη δυνατότητα να ακούει τις εντολές μας, ενώ με τη βοήθεια κάμερας και λογισμικού που ανιχνεύει τις κινήσεις μας μαθαίνει να ερμηνεύει κάθε μας νεύμα. Συνομιλεί αυτόματα με τις ταμπλέτες και τα τηλέφωνά μας δίνοντάς τους υλικό και αντλώντας από αυτά πληροφορίες. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε το «μενού» προγραμμάτων που μας ενδιαφέρουν και εισβάλλει στην κουζίνα για να μας βοηθήσει στη… μαγειρική. Οι νέες κυρτές οθόνες OLED τής χαρίζουν βάθος που θα ζήλευαν και οι τρισδιάστατες προβολές, ενώ η ευκρίνεια απογειώνεται σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορείς να «κολλήσεις» το μάτι στην οθόνη και να βλέπεις καθαρά!

Η νέα γενιά τηλεοράσεων επιβεβαιώνει ότι η έννοια ενός τηλεοπτικού δέκτη έχει οριστικά αλλάξει περιεχόμενο. Τίποτε σε αυτές δεν θυμίζει τη συσκευή-«μπιμπελό» για το σαλόνι που απολάμβαναν οι προηγούμενες γενιές. Με υψηλή νοημοσύνη, διαδραστικό χαρακτήρα και φουτουριστικό σχεδιασμό, οι νέες τηλεοράσεις κερδίζουν επάξια έναν ξεχωριστό ρόλο-«κλειδί» σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και «συνομιλούν» όχι μόνο με τον χρήστη τους αλλά και με τις… ταμπλέτες του! Ανάλυση και ευκρίνεια εκτοξεύονται στα ύψη βάζοντας τον χρήστη κυριολεκτικά μέσα στην εικόνα και, σε συνδυασμό με τον κρυστάλλινο ήχο, υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία τηλεθέασης χωρίς όρια.

Στο πλαίσιο της εφετινής τεχνολογικής έκθεσης IFA 2013 που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο (6-11 Σεπτεμβρίου για το κοινό) οι τηλεοράσεις είχαν την τιμητική τους. Οι κολοσσοί του χώρου έσπευσαν να προβάλουν τα δυνατά τους «χαρτιά» αναπαριστώντας τους χώρους του σπιτιού με σκοπό την ανάδειξη των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των νεότερων μοντέλων τους. Εμείς περιηγηθήκαμε στον χώρο της έκθεσης και είδαμε από κοντά «έξυπνους» τηλεοπτικούς δέκτες που θυμίζουν πολυεργαλεία με εμφάνιση υπέρλεπτων έργων τέχνης.
«Εξυπνάδα» στον τοίχο

Ενα νεύμα αρκεί και η «έξυπνη» τηλεόραση της Samsung ζωντανεύει, πρόθυμη να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη

Είναι κομψές και έχουν… μάτια και… αφτιά. Ο λόγος για τις «έξυπνες» τηλεοράσεις της Samsung, της LG, της Panasonic και της Sony που είναι σε θέση να «βλέπουν» τον χρήστη και να «διαβάζουν» τις επιθυμίες του, ακόμη και μέσω φωνητικών εντολών ή νευμάτων.


«Στην περίπτωση της Smart TV της Samsung
, μέσω της φωνητικής εντολής μπορούμε να ανοίξουμε ή να κλείσουμε την τηλεόραση, να αυξομειώσουμε την ένταση του ήχου, να αλλάξουμε κανάλι ή να αναζητήσουμε κάποια ταινία συγκεκριμένης θεματολογίας. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε επίσης να μπούμε στο Smart Hub» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μπάμπης Κυριλλίδης, υπεύθυνος διαχείρισης του τομέα των τηλεοράσεων της Samsung Electronics Hellas. «Το Smart Hub ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, επιτρέποντας στους χρήστες να αποκτήσουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο της τηλεόρασής τους. Στην ουσία, πρόκειται για ένα περιβάλλον που αποτελείται από τρία panels, καθένα από τα οποία οδηγεί σε μια ξεχωριστή κατηγορία: εφαρμογές, social media και φωτογραφίες, βίντεο, μουσική».

Τηλεμαγειρέματα
Στο σαλόνι και στο υπνοδωμάτιο, η «έξυπνη» τηλεόραση μπορεί άνετα να ψυχαγωγήσει ή να ταξιδέψει τον χρήστη στα ανοιχτά της διαδικτυακής «θάλασσας». Στην κουζίνα πάλι, μπορεί να παίξει τον ρόλο μιας εύχρηστης εγκυκλοπαίδειας μαγειρικής, ικανής να συνοδεύει την κάθε κίνηση ενός επίδοξου σεφ (αρχάριου ή μη), προβάλλοντας συνταγές και τρόπους εκτέλεσης ακόμη και των πιο περίπλοκων γαστριμαργικών δημιουργιών.

«Στην κουζίνα, ο χρήστης μπορεί μέσω εφαρμογών μαγειρικής να βρει λαχταριστές συνταγές, ενώ στο καθιστικό μπορεί να περιηγηθεί στην ταινιοθήκη, μέσω της υπηρεσίας Video on Demand (VoD). Η περιήγηση στο κάθε panel γίνεται πολύ απλά, με μια κίνηση του χεριού στον αέρα, σαν να ξεφυλλίζει κανείς ένα βιβλίο. Το περιεχόμενο της Smart TV είναι ιδιαίτερα πλούσιο, από κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ και αθλητικά ως ειδήσεις και ενημερώσεις για τον καιρό, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία που αλλάζει τα δεδομένα της οικιακής ψυχαγωγίας»
εξηγεί ο ίδιος.

Η τηλεόραση «pad» ρεύεται


Η δυνατότητα σύνδεσης των «έξυπνων» τηλεοράσεων με smartphones και ταμπλέτες επιτρέπει στον χρήστη μέσω ειδικών συνοδευτικών εφαρμογών να παίζει κυριολεκτικά τηλεοπτικό δέκτη και περιεχόμενο στα… δάχτυλά του.

«Μέσω της εφαρμογής Smart View, μπορούμε να χτίσουμε ένα οικοσύστημα από συσκευές της Samsung: smartphones και ταμπλέτες συνδέονται εύκολα και γρήγορα με την τηλεόραση, αποκτώντας τον ρόλο του τηλεχειριστηρίου. Η εύχρηστη εφαρμογή λειτουργεί μέσω δικτύου Wi-Fi και επιτρέπει στον χρήστη, μεταξύ άλλων, να ανοιγοκλείνει την τηλεόραση, να ρυθμίζει την ένταση του ήχου και να επιλέγει το κανάλι της προτίμησής του»
μας λέει ο κ. Κυριλλίδης. «Επιπλέον, μέσω της λειτουργίας Dual View, ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει σε live streaming από το πρόγραμμα της τηλεόρασης απευθείας στη συνδεδεμένη φορητή συσκευή του (π.χ. στην ταμπλέτα του). Κάτι τέτοιο θα μπορούσε για παράδειγμα να επιτρέψει σε έναν γονιό και ένα παιδί να βλέπουν το ίδιο ή ακόμη και διαφορετικό περιεχόμενο, ο ένας στην τηλεόραση και ο άλλος στο tablet του».

Σαν έργα τέχνης



Σαν να έχει ξεπηδήσει από πινακοθήκη, η LG Gallery OLED παραπέμπει σε έργο τέχνης

Με μορφή πραγματικού έργου τέχνης, η επίπεδη τηλεόραση Gallery της LG, μεγέθους 55 ιντσών και τεχνολογίας OLED, μαγνήτισε τα βλέμματα όλων όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο της εταιρείας. Το υπέρλεπτο πάνελ, σε ρόλο καμβά, πατάει επάνω σε μια κορνίζα με ενσωματωμένα «αόρατα» ηχεία και κρεμιέται στον τοίχο. Ενεργοποιώντας την ομώνυμη λειτουργία, ο χρήστης μπορεί να θαυμάσει γνωστά έργα τέχνης σε υψηλή ανάλυση και απόδοση χρωμάτων ή φωτογραφίες αγαπημένων του προσώπων από την προσωπική του συλλογή, υπό μορφή slide-show.


DesignLine όνομα και πράγμα: η τηλεόραση της Philips αποτελεί ένα γυάλινο γλυπτό

Η ολλανδική Philips, από την πλευρά της, εντυπωσίασε με την αέρινη σιλουέτα και τη γυάλινη όψη της 55άρας DesignLine. Μια τηλεόραση που μόνο «εύθραυστη» δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Φτιαγμένη από μαύρο γυαλί, η εντυπωσιακή τηλεόραση τεχνολογίας LED full HD πατάει γερά στο έδαφος, καθώς ισορροπεί ανάμεσα σε δάπεδο και τοίχο.

Με μινιμαλιστική εμφάνιση η λεπτεπίλεπτη τηλεόραση, θα μπορούσε να παραπέμπει σε γλυπτό. Χάρη στο σύστημα Ambilight, όταν βρίσκεται σε λειτουργία μεταφέρει φωτεινότητα και χρώματα από το προβαλλόμενο περιεχόμενο, στον τοίχο ακριβώς από πίσω, κάνοντας την εμπειρία της τηλεθέασης πιο ξεκούραστη, ενώ παράλληλα χαρίζει στον χρήστη την ψευδαίσθηση της επέκτασης της εικόνας στον χώρο.
«Γίγας» υπερυψηλής ευκρίνειας


Σε περίοπτη θέση, εντός του ευρύχωρου λευκού περιπτέρου της Samsung, και επάνω σε μαύρα βάθρα βρίσκονταν οι γιγαντιαίες «έξυπνες» τηλεοράσεις της σειράς 9 της Samsung, μεγέθους 85, 98 και 110 ιντσών. Παρά την τεράστια επιφάνειά τους και χάρη στην τεχνολογία υπερυψηλής ευκρίνειας 4Κ οι τηλεοράσεις-γίγας προβάλλουν αψεγάδιαστα ζωντανή εικόνα. Ο κομψός σχεδιασμός της… υπερτηλεόρασης «κρεμάει» τον δέκτη από ένα μινιμαλιστικό μαύρο καβαλέτο, εντός του οποίου βρίσκονται κρυμμένα τα ηχεία της.

«Το βασικό χαρακτηριστικό των τηλεοράσεων Ultra High Definition (UHD) είναι ότι μπορούν να προσφέρουν τέσσερις φορές καλύτερη και πιο ενισχυμένη ανάλυση από τις τηλεοράσεις Full HD»
μας ξεκαθαρίζει ο υπεύθυνος της Samsung. «Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα ανάλυσης της εικόνας είναι τέσσερις φορές πιο λεπτομερής».
Στην ερώτηση ποιο θα είναι το μέλλον των τηλεοράσεων-γίγας, ο κ. Κυριλλίδης απαντά: «Ακόμη βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς, είναι ότι η ζήτηση είναι αυξητική για μοντέλα τηλεοράσεων άνω των 60 ιντσών. Οι καταναλωτές νιώθουν την ανάγκη να επενδύσουν σε μια οικιακή εμπειρία θέασης κινηματογραφικών προδιαγραφών». Τονίζει ακόμη ότι δίδεται ήδη μεγάλη βαρύτητα στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας και του λειτουργικού κόστους των εν λόγω τηλεοράσεων.
Για τους λάτρεις των σπορ, η παρακολούθηση ενός ματς στις συγκεκριμένες προδιαγραφές θα αποτελούσε σίγουρα καθηλωτική εμπειρία, με τους παίκτες να εμφανίζονται σχεδόν στο πραγματικό τους ύψος. Ηδη σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 που πρόκειται να διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Βραζιλία (14 Ιουνίου-14 Ιουλίου), έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να μεταδώσουν αγώνες σε ποιότητα 4Κ UHD.
Τηλεθέαση με… καμπύλες


Ο πόλεμος των πάνελ οργανικών φωτοδιόδων (OLED) έχει ξεκινήσει για τα καλά. Το ίδιο όμως φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση των τηλεοράσεων με… καμπύλες που εκτείνονται με σκοπό να «αγκαλιάσουν» όλες τις αισθήσεις του θεατή, από όποια οπτική γωνία και αν παρακολουθεί εκείνος, και υπόσχονται εικόνα σχεδόν «ζωντανή».
Η κυρτή 55άρα «κυρία» της Samsung OLED Curved UHD εμφανίζεται «προικισμένη» με χρωματικό ρεαλισμό ανοιχτού παραθύρου. «Οι OLED τηλεοράσεις προσφέρουν, μεταξύ άλλων, την αποτύπωση πιο ζωντανών χρωμάτων από ποτέ, μεγαλύτερο βάθος, αλλά και μια μοναδική αίσθηση ότι η οθόνη αιωρείται πάνω στο μεταλλικό της πλαίσιο» αναφέρει ο κ. Κυριλλίδης. «Aυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι τα μοντέλα που παρουσιάσαμε στην IFA συνδυάζουν την απόλυτη ευκρίνεια μιας UHD τηλεόρασης με τα υπέροχα χρώματα και την αντίθεση μιας τηλεόρασης OLED».
Μέσω του MultiView και των ειδικών γυαλιών, εξοπλισμένων με ακουστικό, ο χρήστης μπορεί να «επιλέξει» ένα σημείο της προβαλλόμενης εικόνας και να «βουτήξει» με ταυτόχρονη προβολή σε ένα διαφορετικό full HD ή 3D πρόγραμμα. «Η λειτουργία Multi View είναι ενσωματωμένη στο μοντέλο των 55 ιντσών και προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης δύο διαφορετικών προγραμμάτων, περιλαμβάνοντας ξεχωριστή εικόνα και ήχο, στην ίδια οθόνη. Υποστηρίζονται όλοι οι τύποι περιεχομένου με FHD ανάλυση και στερεοφωνικό ήχο. Για τη χρήση των λειτουργιών 3D και Multi View απαιτούνται ειδικά γυαλιά» μας εξηγεί ο ίδιος.

Η 77άρα «καμπυλωτή» τηλεόραση της LG

Η LG, πάλι, εξέπληξε τους παρευρισκομένους παρουσιάζοντας την καμπυλωτή OLED 4K τηλεόρασή της, μεγέθους 77 ιντσών. Το μεγαλύτερο μέγεθος του πάνελ χαρίζει στον θεατή εμπειρία παρόμοια με εκείνη μιας κινηματογραφικής αίθουσας IMAX, και μάλιστα από την άνεση του καναπέ του.

Στη γλώσσα της τεχνολογίας


OLED

Η τεχνολογία οργανικών φωτοδιόδων, OLED (Organic Light Emitting Diode), βασίζεται σε μια επίστρωση οργανικών υλικών τα οποία «ανάβουν» όταν δέχονται ηλεκτρικό ρεύμα. Σε λογική παρόμοια δηλαδή με εκείνη της πυγολαμπίδας, ή αλλιώς με εκείνη των ψηφιακών ρολογιών.
Με κάθε πίξελ του τηλεοπτικού δέκτη να φωτίζεται από μόνο του, η ευκρίνεια της εικόνας εκτοξεύεται στα ύψη, τα χρώματα γίνονται πιο κρυστάλλινα και διαυγή, ενώ το μαύρο γίνεται ακόμη πιο… μαύρο. Η οπτική γωνία παύει να αποτελεί θέμα και ο τηλεθεατής λαμβάνει το ίδιο οπτικό ερέθισμα από οποιαδήποτε γωνία και αν κοιτάζει τον δέκτη του. Η «αδυνατιστική» επίδραση της εν λόγω τεχνολογίας οδηγεί σε υπέρλεπτες τηλεοράσεις, ενώ είναι πλέον ικανές να ξεφεύγουν από τη γνωστή φλατ εμφάνιση και να αποκτούν καμπυλότητα, ενισχύοντας την αίσθηση του βάθους.
Για την ώρα, το μειονέκτημα της τεχνολογίας OLED είναι το «φουσκωμένο» κόστος της.
4K

Πρόκειται για την «αναβάθμιση» της τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, καθώς η οριζόντια ανάλυση των συγκεκριμένων τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας (UHD) αγγίζει τα 4.000 pixels –με σύνολο 8,3 εκ. pixels. Είναι δηλαδή κάτι σαν τη σύμπτυξη τεσσάρων τηλεοράσεων HD ανάλυσης 1.080 pixels (με σύνολο 2,1 εκ. pixels).
Στην παρούσα φάση, η παρακολούθηση ενός τηλεοπτικού προγράμματος σε μια τόσο «προικισμένη» τηλεόραση ενδεχομένως να μην έχει διαφορά σε σχέση με έναν δέκτη υψηλής ευκρίνειας γιατί θα πρέπει και το πρόγραμμα να υποστηρίζει ανάλογη ποιότητα. Η βασική διαφορά στα 4Κ έχει να κάνει με την απόσταση παρακολούθησης ή αλλιώς, με το «πιξέλιασμα» που μπορεί να δει κάποιος πλησιάζοντας στην τηλεόραση. Για παράδειγμα, αν παρακολουθήσουμε μια ταινία 4Κ στην αντίστοιχη τηλεόραση, τότε όσο και αν πλησιάσουμε στον δέκτη η εικόνα παραμένει αψεγάδιαστη. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αναβάθμιση της ποιότητας της ψυχαγωγίας (π.χ. ταινίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά.) όπως επίσης και της γενικότερης εμπειρίας τηλεθέασης.
Για τον λόγο αυτό, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που έχουν περάσει στη γενιά των 4Κ προσανατολίζονται σε πιο… μεγάλα μοντέλα. Και φυσικά και σε αυτή την περίπτωση το κόστος ανεβαίνει. Πρόκειται για ένα φορμά που υποστηρίζουν και αρκετά smartphones πλέον –ανάμεσά τους το «φρέσκο» Samsung Galaxy Note 3 και το Liquid S2 της Αcer με δυνατότητα εγγραφής βίντεο 4Κ.

Φανταστείτε τώρα μια υπερτηλεόραση από τη σύμπτυξη… 16 τηλεοράσεων 1.080 p. Αποτέλεσμα; Μια «πιξελοθάλασσα» ικανή να αποδώσει μια εικόνα απίστευτα κρυστάλλινη.
Τα συνολικά 33,2 εκ. pixels σχηματίζουν μια υπερρεαλιστική εικόνα με αίσθηση προοπτικής ικανή να «ρουφήξει» τον θεατή περισσότερο από οποιαδήποτε τρισδιάστατη τηλεόραση. Οσο για την απόσταση παρακολούθησης, ο υπερπληθυσμός των pixels επιτρέπει στον θεατή να διακρίνει λεπτομέρειες στην εικόνα ακόμη και αν… κολλήσει το πρόσωπό του στην οθόνη.
Παρά το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε απόπειρες δημιουργίας τέτοιων πανίσχυρων προτύπων, η πραγματική πρόκληση για την ώρα εντοπίζεται στο απαγορευτικό κόστος της εν λόγω τεχνολογίας, όπως επίσης και στην παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου αντίστοιχης ανάλυσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ