Τα περισσότερα ρομπότ και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σηκώσουν φορτία που αντιστοιχούν στο μισό του σωματικού τους βάρους, ενώ ακόμα και οι επαγγελματίες αθλητές περιορίζονται σε βάρη τρεις φορές μεγαλύτερα από το δικό τους.

Σηκώνουν 80 φορές το βάρος τους

Κανείς δεν θα είχε ελπίδα να ξεπεράσει τους τεχνητούς μυς που υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ερευνητές στη Σιγκαπούρη -μπορούν να σηκώσουν 80 φορές το βάρος τους.

Η δύναμη, όμως, φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο ατού του νέου τεχνητού μυ. Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι τα ρομποτικά μούσκουλα τεντώνονται μέχρι πέντε φορές το αρχικό τους μήκος και, το κυριότερο, μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια, όπως συμβαίνει με τους φυσικούς μυς.

Η εφεύρεση «ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ρομπότ με υπεράνθρωπη δύναμη», όπως τουλάχιστον ελπίζει η ομάδα του Άντριαν Κοχ στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Οι ερευνητές δεν δίνουν λεπτομέρειες για το σύστημα που ανέπτυξαν, ίσως επειδή προσπαθούν να εξασφαλίσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Δεν έχουν πάντως δημοσιεύσει το έργο τους στον επιστημονικό τύπο.


Ένας μικρός τεχνητός μυς που δοκιμάστηκε στο εργαστήριο σήκωσε 80 φορές το βάρος του (Πηγή: National University of Singapore)

Υλικά που μιμούνται τους ανθρώπινους μυς

Στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ο δρ Κοχ αναφέρει ότι «τα υλικά μας μιμούνται τα υλικά των ανθρώπινων μυών, αντιδρώντας ταχύτατα σε ηλεκτρικά σήματα, αντί να κινούνται αργά από υδραυλικούς μηχανισμούς».

«Ρομπότ εφοδιασμένα με τέτοιους μυς θα λειτουργούν περισσότερο σαν τους ανθρώπους -και θα τους ξεπερνούν σε δύναμη» λέει ο ερευνητής.

Οι τεχνητοί μύες αποτελούνται από πολυμερή υλικά που τεντώνονται μέχρι δέκα φορές το αρχικό τους μήκος, και θεωρητικά θα μπορούσαν να σηκώσουν μέχρι 500 φορές το βάρος τους.

Αποθηκεύουν ενέργεια

Επιπλέον, οι μύες μπορούν να μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια τη μηχανική ενέργεια των συσπάσεων και εκτάσεών τους. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται στον ίδιο τον μυ για μετέπειτα χρήση.

Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ρομπότ που μπαίνουν στην πρίζα για να φορτίσουν τους μυς τους.

Η διαδικασία, υπολογίζουν οι ερευνητές, θα ήταν άκρως αποδοτική. Όπως αναφέρουν, οι συσπάσεις ενός συστήματος που περιλαμβάνει 10 κιλά τεχνητών μυών θα απελευθέρωνε την ηλεκτρική ενέργεια που δίνει μια ηλεκτρική τουρμπίνα 10 τόνων.