Ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών εντόπισαν βρετανοί ερευνητές μέσα από πειράματα σε ποντίκια.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Λονδίνου με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature», ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στις ωοθήκες ενώ επίσης παρουσίαζαν σημάδια υπογονιμότητας. Αν το γονίδιο αυτό αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια λειτουργία και στους ανθρώπους τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέα διαγνωστικά τεστ του καρκίνου των ωοθηκών.

Το γονίδιο Helq

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο γονίδιο Helq το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες εμπλέκεται στην «επιδιόρθωση» του κατεστραμμένου DNA. Οι ερευνητές είδαν ότι θηλυκά ποντίκια που παρουσίαζαν έλλειψη του συγκεκριμένου γονιδίου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στις ωοθήκες σε σύγκριση με όσα έφεραν φυσιολογικό αντίγραφο του Helq.

Oπως ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης δρ Σάιμον Μπούλτον «τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως όταν υπάρχουν προβλήματα με το γονίδιο Helq αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης όγκων στις ωοθήκες. Το εύρημα αυτό είναι συναρπαστικό καθώς το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις γυναίκες με ‘ελαττωματικό’ Helq. Το επόμενο βήμα μας είναι να μελετήσουμε αν τα όσα προέκυψαν στα ποντίκια ισχύουν και στον άνθρωπο». Αν αυτό αποδειχθεί τότε μελλοντικά οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται για ελαττώματα στο γονίδιο Helq τα οποία πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες, κατέληξε ο ειδικός.