Βίντεο ιαπώνων βιοφυσικών αποκαλύπτει το μυστικό της πτήσης του βομβίνου, του… στρουμπουλού εξαδέλφου της μέλισσας. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι το να πετάει ένα τέτοιο έντομο αποτελεί παιχνιδάκι, όπως αποκαλύπτουν όμως τα στοιχεία των επιστημόνων στην πραγματικότητα μια βόλτα στους αιθέρες απαιτεί σκληρή δουλειά.

Μελετώντας τη μηχανική πίσω από την πτήση των βομβίνων, οι ειδικοί του Ινστιτούτου Έρευνας Ακτινοβολίας Συγχρότρου της Ιαπωνίας, προχώρησαν στην κινηματογράφηση ζωντανών εντόμων σε 5.000 κάδρα το δευτερόλεπτο ώστε να μπορέσουν να εξετάσουν τους μυς τους σε πλήρη λειτουργία.

Σκοπός τους ήταν να δουν κατά πόσο τα έντομα διαθέτουν κάποιον εξειδικευμένο «μηχανισμό» που τους επιτρέπει να πετάνε ή αν χρησιμοποιούν νευρικά σήματα προκειμένου να ενεργοποιήσουν τις μυϊκές συσπάσεις – όπως δηλαδή συμβαίνει κατά την κίνηση των σπονδυλωτών. Διαπίστωσαν ότι με τη βοήθεια των μυών τους τα τριχωτά έντομα χτυπούν ταυτόχρονα τα φτερά τους 200 φορές το δευτερόλεπτο.

Κολλημένοι βομβίνοι για χάρη της επιστήμης

Προκειμένου να καταφέρουν να μελετήσουν αναλυτικά την κίνηση των φτερών των βομβίνων, ο Χιρογιούκι Ιγουαμότο και ο Ναότο Γιάγκι κόλλησαν ζωντανούς βομβίνους στη μια άκρη ενός μεταλλικού σωλήνα και στη συνέχεια τους εξέθεσαν σε ακτίνες Χ.

Είδαν λοιπόν, ότι η ενεργοποίηση του τεντώματος των μυών που απογειώνει τους βομβίνους πυροδοτείται από τη διάδραση των ινιδίων ακτίνης και μυοσίνης – όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των σπονδυλωτών.

«Οι μύες των φτερών των εντόμων ενεργοποιούνται από νεύρα, που τους κάνουν να πάλλονται ταυτόχρονα» εξηγεί από την πλευρά του ο δρ Γιέιλ Γκόλντμαν, ειδικός στη φυσιολογία των μυών από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στη μελέτη.