• Αναζήτηση
 • Πέθανε ο αιγύπτιος φιλέλληνας δρ. Αχμέντ Ετμαν

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο Αιγύπτιος καθηγητής Πανεπιστημίου και φιλέλληνας Δρ. Αχμέντ Ετμαν πέθανε στις 22 Αυγούστου μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε στο Κάιρο. Ο Δρ. Αχμεντ Εντμαν ήταν Επίτιμος Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Κοινότητας στην Αθήνα ενώ μεταξύ άλλων είχε συμβάλει στην σύσταση ελληνικών τμημάτων στα αραβικά πανεπιστήμια.
  Ο Δρ. Αχμεντ Ετμαν έλαβε το διδακτορικό του στην Ελληνική Φιλολογία το 1974, από το 1989 έως το 1999 ήταν καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών, υπήρξε μέλος του Συλλόγου Ελληνο – Αιγυπτιακής Φιλίας ενώ έχει γράψει και πολλά συγγράμματα που αφορούν στην ιστορία της Ελληνικής, Λατινικής και Συγκριτικής Φιλολογίας.
  Δημοσίευσε επίσης επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά Μετέφρασε πολλά έργα στην Ελληνική, τη Λατινική και την Αγγλική Γλώσσα, από τα οποία τα κυριότερα είναι η μετάφραση της «Ιλιάδας» του Ομήρου. Έγραψε πολλά λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, από τα οποία τα κυριότερα είναι: «Ο γάμος της νύφης των Βιβλιοθηκών», «Η Κλεοπάτρα λατρεύει την ειρήνη», «Ο σοφός δεν συμμετάσχει στο πανηγύρι» και «Η Καλλονή στη φυλακή του Σωκράτη». Τα περισσότερα λογοτεχνικά του έργα έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά. Δίδαξε την Ελληνική Γλώσσα και την Ελληνική Λογοτεχνία σε διάφορα Αιγυπτιακά και Αραβικά Πανεπιστήμια.
  Τιμήθηκε με πολλά Βραβεία, εσωτερικά και διεθνή, μεταξύ των οποίων το Βραβείο «Πρεσβευτής του Ελληνισμού» από τη Νομαρχία Αθηνών το 2009. Του έχει απονεμηθεί το βραβείο του Πανεπιστημίου του Καΐρου «Λογοτεχνικό Βραβείο Ναγκίμπ Μαχφούζ» το 2005.
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μπροστά στον καθρέφτη Εκρυψα το πρόσωπό μου πίσω από το χειροποίητο, τούλινο πέπλο με τα μικρά διαμάντια και την κοραλλένια καρφίτσα, πολύτιμο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk