Έναν τρόπο για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έτσι ώστε να επιτεθεί στα κύτταρα του καρκίνου ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Η σχετική μελέτη έγινε σε ποντίκια και απέχει ακόμη πολύ από την εφαρμογή της σε ανθρώπους, ανοίγει όμως μια νέα οδό η οποία ίσως οδηγήσει στο μέλλον σε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Στόχος τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα

Το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες, στηρίζεται σε μια λεπτή ισορροπία η οποία το «οδηγεί» στο να επιτίθεται στους ξένους εισβολείς αλλά όχι στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές στρέφεται εναντίον των ιστών του οργανισμού προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να στρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.

Ενας από τους κύριους «στόχους» στις προσπάθειες του είδους, οι οποίες αποτελούν τελευταία έναν από τους «καυτούς» τομείς της έρευνας για την ανάπτυξη θεραπειών τόσο για τον καρκίνο όσο και για τις αυτοάνοσες ασθένειες, είναι τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα (Treg). Πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία έχουν ως αποστολή να καταστέλλουν κάθε δραστηριότητα προκειμένου να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί εναντίον του οργανισμού.

Οι επιστήμονες από τη Φιλαδέλφεια προσπάθησαν να διακόψουν τη λειτουργία των Τ ρυθμιστικών κυττάρων – να «χαλάσουν τα φρένα» δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να το κάνουν να επιτεθεί εναντίον των καρκινικών όγκων. «Θελήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να μειώσουμε τη λειτουργία των Treg ο οποίος θα επέτρεπε τη δραστηριότητα εναντίον των όγκων χωρίς όμως να πυροδοτεί αυτοάνοσες αντιδράσεις» εξήγησε ο Γουέιν Χάνκοκ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Καρκινική ανοσοθεραπεία σε ποντίκια

Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ερευνητές πειραματίστηκαν με δυο ομάδες: δημιούργησαν στο εργαστήριο ποντίκια από τα οποία έλειπε ένα χημικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των Τ ρυθμιστικών κυττάρων ενώ επίσης χορήγησαν σε φυσιολογικούς ποντικούς μια ουσία η οποία είχε το ίδιο αποτέλεσμα – εμπόδιζε δηλαδή τη σωστή λειτουργία των συγκεκριμένων κυττάρων. Είδαν ότι και στις δυο ομάδες αυτή η παρεμβολή στο ανοσοποιητικό σύστημα περιόρισε την ανάπτυξη των όγκων ενός συγκεκριμένου είδους καρκίνου των πνευμόνων.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, απέχουν ακόμη πολύ από την εφαρμογή τους σε ανθρώπους. «Το να στρέψουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του καρκίνου είναι ένας υποσχόμενος τομέας, τον οποίο διερευνούν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας» δήλωσε η Εμα Σμιθ του ερευνητικού οργανισμού Cancer Research UK μιλώντας στο BBC.

«Τα ευρήματα αυτά προχωρούν ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη νέων θεραπειών που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα βρίσκεται όμως σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η προσέγγιση θα είναι ασφαλής ή αποτελεσματική στους ανθρώπους» τόνισε η δρ Σμιθ.