Στην αποθήκευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εστιάζει τώρα η Πολιτεία της Καλιφόρνιας προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η αμερικανική Πολιτεία που θεωρείται ούτως ή άλλως πρωτοπόρος στις ΑΠΕ, αφού έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, προσανατολίζεται στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτικών funds και ενεργειακών ομίλων όπως η General Electric και η LG για την ανάπτυξη νέων τεχνικών αποθήκευσης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τις «πράσινες» μορφές ενέργειας. Και αυτό διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, ο ήλιος και ο άνεμος είναι οι πιο οικονομικές μορφές παραγωγής ρεύματος, μόνο που δεν είναι διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις της Καλιφόρνιας είναι σε κάθε περίπτωση τεράστιες, όμως τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που τα κλιματιστικά στα γραφεία και στα σπίτια δουλεύουν ασταμάτητα, η αμερικανική Πολιτεία χρειάζεται περίπου 51 γιγαβάτ για να καλύψει τη ζήτηση. Ομως τον υπόλοιπο χρόνο οι ανάγκες πέφτουν κάτω από τα 30 γιγαβάτ. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τζέρι Μπράουν εκτιμά ότι με την ανάπτυξη τεχνικών αποθήκευσης του ηλεκτρικού ρεύματος (ή «εμφιάλωσης», όπως λέγεται στην αμερικανική αργκό) η Καλιφόρνια θα μπορεί να καλύπτει τουλάχιστον το ένα τρίτο των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ως το τέλος της δεκαετίας.
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά με «πράσινη» ενέργεια. Αναλυτές της αγοράς ενέργειας δηλώνουν στο πρακτορείο Reuters ότι η νομοθεσία που ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ η Καλιφόρνια θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η συνολική αξία των εγκαταστάσεων ΑΠΕ θα εκτοξευθεί σε 10 δισ. δολάρια από 200 εκατ. δολάρια την περασμένη χρονιά.
Ασφαλώς, η Καλιφόρνια δεν θα ανοίξει νέους δρόμους αφού η Νέα Υόρκη και το Τέξας έχουν ήδη χρηματοδοτήσει αντίστοιχα προγράμματα. Βέβαια πρωτοπόροι στην τεχνογνωσία αποθήκευσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας θεωρούνται παγκοσμίως οι γερμανικές επιχειρήσεις.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει και σε αυτά τα σχέδια είναι να δημιουργηθεί το ίδιο γρήγορα όπως και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων μια φούσκα που θα σκάσει σύντομα παρασύροντας στη χρεοκοπία εταιρείες που είχαν προηγουμένως επενδύσει τεράστια ποσά. Αλλωστε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στις ΗΠΑ έχουν ήδη ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές τους παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει το προηγούμενο διάστημα γενναία οικονομική στήριξη από τα ομοσπονδιακά ταμεία προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή. Ο ασιατικός ανταγωνισμός έχει δείξει τα δόντια του και στις γερμανικές εταιρείες οι οποίες επίσης αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την «επιθετική» τιμολογιακή πολιτική των κινέζων (κυρίως) ανταγωνιστών τους.
Το στοίχημα της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα κερδηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο αν το παράδειγμα της Καλιφόρνιας βρει μιμητές και σε άλλες Πολιτείες ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά με αξιόλογη ζήτηση. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει νέα προγράμματα επιδοτήσεων από τα ομοσπονδιακά ταμεία σε καιρούς ισχνών αγελάδων για τις ΗΠΑ. Προς το παρόν οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι για τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών που μπορεί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, όμως στοιχίζουν πολύ περισσότερο από τη χρηματοδότηση μονάδων παραγωγής ρεύματος από την καύση φυσικού αερίου (που είναι επίσης ελάχιστα επιβαρυντικό για την ατμόσφαιρα). «Ολοι συμφωνούμε αυτή τη στιγμή ότι η αποθήκευση (ενέργειας) δεν είναι οικονομική λύση. Αν όμως σε πέντε χρόνια υπάρχουν άλλες τεχνικές τότε δεν θα ήμουν αντίθετος» δήλωσε τον περασμένο μήνα σε συνέδριο εταιρειών ενέργειας στο Σαν Φρανσίσκο ο επικεφαλής της SunPower Τομ Βέρνερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ