Ο βρετανός επιχειρηματίας Ιαν Στέιπλς αγόρασε μια φάρμα βιολογικής καλλιέργειας στη Νότια Χιλή και δημιούργησε εκεί μελίσσια για την παραγωγή μελιού πιστεύοντας ότι το βιολογικό μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Στη συνέχεια ο ίδιος χρηματοδότησε επιστημονικές μελέτες για να διαπιστωθεί αν όντως το μέλι που παράγει διαθέτει τέτοιες ιδιότητες. Το μέλι αυτό χρησιμοποιείται τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε νοσοκομεία της κομητείας του Hampshire στην Αγγλία. Όπως διαπιστώθηκε, είναι πραγματικά θαυματουργό αφού μέσα σε διάστημα λίγων 24ωρων μπορεί να εξαφανίζει λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, παράσιτα και μύκητες.

Ασπίδα

Το βιολογικό μέλι που ονομάζεται Surgihoney παρουσίασε πολύ θετικά αποτελέσματα στην επούλωση τραυμάτων, θεράπευσε έλκη του δέρματος ενώ διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί προστατευτικά ακόμη και απέναντι σε υπερ-βακτήρια όπως το MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλίνη).

Μείωσε επίσης κατά 50% τις λοιμώξεις που προκαλούνταν στην τομή γυναικών που είχαν υποβληθεί σε καισαρική.

Το Surgihoney παρουσίασε θετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπισης της ακμής ενώ προστάτευσε το δέρμα ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και στο πλαίσιο χορήγησης της χημειοθεραπείας τους χρησιμοποιείται καθετήρας. Το Surgihoney δεν διατίθεται ακόμη στο εμπόριο αφού συνεχίζονται οι μελέτες για τις ιδιότητές του.