Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποιούν μικρού εύρους δοκιμές με ένα νέο πειραματικό εμβόλιο για την ελονοσία. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.


Το εμβόλιο

Το συγκεκριμένο εμβόλιο διαφέρει από τα υπόλοιπα που αναπτύσσονται ενάντια στην ελονοσία καθώς αφορά έγχυση ζωντανών αλλά εξασθενημένων παρασίτων που προκαλούν τη νόσο απευθείας στον οργανισμό των ασθενών ώστε να προκληθεί ανοσία.

Ηταν γνωστό εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι η έκθεση σε κουνούπια που έχουν λάβει ακτινοβολία μπορεί να προστατεύσει από την ελονοσία. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι απαιτούνται περισσότερα από 1.000 τσιμπήματα κουνουπιών ώστε να εμφανιστεί υψηλό επίπεδο ανοσίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα ήταν πρακτική για εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα.

Τώρα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Sanaria χρησιμοποίησε κουνούπια που είχαν παραχθεί στο εργαστήριο, τα ακτινοβόλησε και στη συνέχεια εξήγαγε το παράσιτο Plasmodium falciparum που προκαλεί ελονοσία. Αυτά τα ζωντανά αλλά εξασθενημένα παράσιτα εγχύθηκαν στη συνέχεια στον οργανισμό των εθελοντών.

Οι δοκιμές

Τις δοκιμές φάσης 1 διεξάγει ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Εμβολιασμού των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Οι ερευνητές συνέλεξαν 57 άτομα τα οποία δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν προσβληθεί από ελονοσία. Στα 40 εξ αυτών χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου ενώ σε 17 δεν χορηγήθηκε το εμβόλιο το οποίο έχει την κωδική ονομασία PfSPZ. Στη συνέχεια και οι 57 εθελοντές εκτέθηκαν σε μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια που είχαν παραχθεί σε εργαστήριο.

Οπως προέκυψε, όσοι εθελοντές δεν είχαν λάβει το εμβόλιο καθώς και εκείνοι που τους είχε χορηγηθεί χαμηλή δόση τουPfSPZ τελικά νόσησαν. Από τα 15 άτομα στα οποία είχε χορηγηθεί υψηλή δόση του εμβολίου τα 12 δεν εκδήλωσαν την ασθένεια.

«Κλειδί» η δόση του εμβολίου

«Γνωρίζαμε με βάση προηγούμενες μελέτες ότι η δοσολογία είναι κρίσιμος παράγοντας σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την ελονοσία και ως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής δοκιμές μας αυτή πρέπει να είναι υψηλή. Επόμενες μεγαλύτερου εύρους δοκιμές του εμβολίου θα μας δείξουν την καταλληλότερη δόση αλλά και το σωστότερο χρονοδιάγραμμα χορήγησης προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα απέναντι στην ελονοσία. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στα επόμενα στάδια των δοκιμών του εμβολίου είναι η χρονική διάρκεια προστασίας που παρέχει αλλά και το πόσα στελέχη του ιού μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία» αναφέρει ο καθηγητής Ρόμπερτ Σέντερ, επικεφαλής της δοκιμής. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science».