Μια από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές φορές οι επιβάτες αεροσκαφών είναι οι λεγόμενες «αναταράξεις». Τα αεροσκάφη συχνά πέφτουν πάνω σε αόρατες δέσμες περιστρεφόμενου αέρα – αέριες δίνες – που δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα τα σκάφη να «κουνιούνται» λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Γερμανοί ειδικοί ανέπτυξαν ένα νέο προηγμένο σύστημα το οποίο ανιχνεύει έγκαιρα αυτές τις δίνες και επιτρέπει στους πιλότους να τις αποφεύγουν ή τουλάχιστον να προειδοποιούν τους επιβάτες για να καθίσουν και να δεθούν με τις ζώνες τους.

Το λέιζερ

Το σύστημα χρησιμοποιεί υπεριώδες λέιζερ το οποίο μπορεί να εντοπίζει ακόμη και τις πιο μικρές μεταβολές στον αέρα- έτσι ανιχνεύει την παρουσία αέριων δινών. Αναπτύχθηκε από ειδικούς του Κέντρου Αεροδιαστήματος της Γερμανίας DLR και έχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές του σε πτήσεις που γίνονται στην Ευρώπη.

Προς το παρόν το σύστημα έχει τη μορφή μιας μεγάλης συσκευής που τοποθετείται σε κάποιο σημείο μέσα στο αεροσκάφος. Οι δημιουργοί του θέλουν όμως να το επανασχεδιάσουν ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα συστήματα των αεροσκαφών.