ΥΛΙΚΑ (για 2 αλουµινένιες φόρµες του κέικ)

2 µπανάνες ώριµες

115 γρ. βούτυρο ή µαργαρίνη, σε θ.δ.

120 γρ. ζάχαρη {{{ moto }}}

2 µεγάλα αβγά

115 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του, χωρίς γλουτένη

1½ κ.γ. µπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη

½ κ.γ. µαγειρική, σόδα

3 κ.σ. ξινόγαλο

2 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. µείγµα µπαχαρικών (τζίντζερ, γαρίφαλο, µοσχοκάρυδο, γλυκάνισο, κόλιαντρο)

100 γρ. καρύδια, χονδροκοµµένα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΛΜΥΡΗΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

1 κ.σ. βούτυρο ή µαργαρίνη

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. µέλι

1/4κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουµε 2 µικρές φόρµες του κέικ. Βάζουµε τις µπανάνες σε ένα µπολ και τις λιώνουµε µε ένα πιρούνι.

Στον κάδο του µίξερ βάζουµε το βούτυρο µε τη ζάχαρη και χτυπάµε µέχρι να αφρατέψει το µείγµα. Ρίχνουµε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Προσθέτουµε τις λιωµένες µπανάνες, το αλεύρι, το µπέικιν, τη σόδα, το ξινόγαλο, την κανέλα, το µείγµα µπαχαρικών και τα καρύδια. Ανακατεύουµε καλά.

Αδειάζουµε το µείγµα στις φόρµες και ψήνουµε για 35-40 λεπτά, έως ότου το µαχαίρι µας βγεί καθαρό, όταν το βυθίσουµε στο κέντρο του κέικ. Βγάζουµε τις φόρµες από τον φούρνο και αφήνουµε να κρυώσουν ελαφρά.

Ετοιµάζουµε την επικάλυψη. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουµε όλα τα υλικά και ανακατεύουµε, µέχρι να λιώσουν το βούτυρο και η ζάχαρη. Περιχύνουµε τα ζεστά κέικ, τα αφήνουµε για µερικά λεπτά, τα ξεφορµάρουµε πάνω σε σχάρα και τα αφήνουµε να κρυώσουν.