Βολές κατά όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για την παραγραφή του οικονομικού σκανδάλου του Ειδικού Φορέα Δασών ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης με πρωτουβουλία και ενέργειες της οποίας η υπόθεση ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη.

Εξαιτίας της εμπλοκής πολιτικών προσώπων οι αρμόδιοι εισαγγελείς έκλεισαν τη δικογραφία και την διαβίβασαν στη Βουλή εφαρμόζοντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες «Με τις «ευλογίες» όλων των Κομμάτων οδηγείται σε παραγραφή, μέσα στις ερχόμενες Εβδομάδες και με τη λήξη της πρώτης Κοινοβουλευτικής περιόδου της Βουλής, το σκάνδαλο του Ειδικού Φορέα Δασών»

Η συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα εστάλη στην Βουλή προς αναζήτηση ευθυνών δύο πρώην Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα των κ.κ. Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού και αφορά στην κατασπατάληση 102 εκατομμυρίων ευρώ του Ειδικού Φορέα Δασών που έκαναν «φτερά».

Την κατασπατάληση των χρημάτων του Ειδικού Φορέα Δασών διαπίσωσαν οι επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το πόρισμά τους το ποσό «διατέθηκε σε μη σύννομους σκοπούς».

Όπως καταγγέλλει η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης «Τα εκατόν δύο εκατομμύρια του ΕΦΔ έπρεπε να είχαν διατεθεί για την Δασοπροστασία, για τις αναδασώσεις των καμμένων, που δεν γίνονται, για την πρόληψη των Δασικών πυρκαγιών, για τον καθαρισμό των Δασών, των ζωνών πυρασφαλείας, των Δασικών δρόμων, για την εκπόνηση των Δασικών χαρτών, για τα εκτροφεία των αγρίων θηραμάτων και για άλλα πολλά.

Πρόκειται για την περίοδο 2004 έως 2008, όταν εκδηλώθηκαν οι μεγάλες Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, γιατί είχαν καταργηθεί οι εργασίες καθαρισμού των Δασών, των αντιπυρικών ζωνών και των Δασικών δρόμων, με αποτέλεσμα την γρήγορη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της φωτιάς».

Για την υπόθεση αυτή η ΟΚΕ κατέθεσε μήνυση και σε βάρος δύο Προέδρων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα κατά των κ.κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και Ευάγγελου Μεϊμαράκη
«λόγω της απουσίας πρωτοβουλίας, εκ μέρους τους, σχετικά με την ενημέρωση των Βουλευτών, για την εν λόγω υπόθεση και αναρωτιώμαστε για ποιό λόγο η Δικαιοσύνη την έχει θέσει στο αρχείο;»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης «η δικογραφία του Ειδικού Φορέα Δασών παραμένει «αραχνιασμένη», σε κάποιο από τα συρτάρια της Βουλής, εδώ και τρία περίπου χρόνια, όπως προαναφέραμε και κατ’ ουσίαν επιδιώκεται η παραγραφή των συγκεκριμένων αδικημάτων. Εχουμε την απορία και εμείς, όπως και κάθε έλληνας πολίτης, αν υπάρχει, επιτέλους, πουθενά, πρόθεση απόδοσης Δικαιοσύνης, από πλευράς του πολιτικού κόσμου αυτής της χώρας ή το εξιλαστήριο θύμα θα πρέπει να είναι πάντα και μόνο ο Ελληνικός λαός;»