Νέα ανάλυση αμερικανών ειδικών υποστηρίζει ότι και οι κροκόδειλοι θέλουν το φρουτάκι τους μετά το γεύμα τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες από το Εθνικό Πάρκο Εβεργκλέιντς στη Φλόριδα, εξέτασαν αμερικανικούς αλιγάτορες του είδους Alligator mississippiensis και εντόπισαν στο στομάχι τους… φρούτα. Ανατρέχοντας σε προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι σχεδόν 13 από τα συνολικά 23 εναπομείναντα μέλη της οικογένειας των Κροκοδειλίδων είναι λάτρεις των φρούτων.

Το αν τα γιγάντια ερπετά με τα πανίσχυρα σαγόνια επιλέγουν να τρώνε φρούτα ή τα καταναλώνουν τυχαία δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί από τους επιστήμονες. Άλλωστε κροκόδειλοι και αλιγάτορες τείνουν να κυνηγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάποιοι επιστήμονες παρόλα αυτά υποστηρίζουν ότι οι κροκόδειλοι μετά το γεύμα τους απλά επιλέγουν ένα φρουτένιο «χωνευτικό». Άλλοι πάλι, αποδίδουν τη συνήθεια αυτή στην απλή κατανάλωση φυτοφάγων ζώων, τα οποία είχαν τραφεί με φρούτα πρώτου φαγωθούν, εξηγώντας έτσι τον εντοπισμό φρούτων στο στομάχι των κροκοδείλων.

«Βουρ» στο… καρπούζι

Πριν από περίπου έναν χρόνο, πάντως, ερευνητής που εργαζόταν στη νοτιοανατολική Ασία είχε καταγράψει «επίθεση» άγριου κροκόδειλου του είδους Crocodylus siamensis σε… καρπούζι!

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η συγκεκριμένη συνήθεια ενδεχομένως να ακολουθείται με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας της πέψης, καθώς τα κουκούτσια των φρούτων ίσως βοηθούν στη διάσπαση των ενισχυμένων γευμάτων των κροκοδείλων.

Από την πλευρά του, ο ερευνητής Κάρλος Χερέρα με ειδικότητα τα σαρκοβόρα θηλαστικά, από τον Βιολογικό Σταθμό Ντονιάνα στη Σεβίλλη της Ισπανίας έσπευσε να σχολιάσει: «Τα αποτελέσματα αυτά, ενδεχομένως να έχουν νόημα. Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, θα δει ότι σχεδόν όλα τα σπονδυλωτά τείνουν να καταναλώνουν καρπούς με κουκούτσια, εκούσια ή ακούσια».