Με αντικείμενα που απεικονίζουν τους ιστορικούς χρόνους στην αρχαία Κρήτη από την Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή ανοίγει την Πέμπτη 1 Αυγούστου ο όροφος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου ύστερα από πολύχρονη προσπάθεια, κατά την οποία πάντως την τελευταία τριετία τηρήθηκαν όλα τα χρονοδιαγράμματα.

Η απεμπλοκή της ανακαίνισης – επέκτασης του μουσείου άρχισε το 2010, όταν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη, σε συνεργασία με τον κ. Σ. Αρναουτάκη προώθησαν το έργο με τα αμέσως απαιτούμενα 250.000 ευρώ για την μουσειογραφική μελέτη, ενώ το 2011 το Μουσείο Ηρακλείου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Η πλήρης ολοκλήρωση του μουσείου έτσι αναμένεται να γίνει στο τέλος του 2013 με την έκθεση των αρχαιοτήτων της Μινωικής εποχής.

Στο όροφο του μουσείου, που θα είναι πλέον διαθέσιμος για το κοινό αναδεικνύονται σημαντικά έργα τέχνης, που απεικονίζουν και αποτυπώνουν μορφές και όψεις από την επίσημη και ιδιωτική ζωή, τους θεσμούς, τη λατρεία και τις ταφικές πρακτικές από τη δωρική κοινωνία των πρώιμων ιστορικών χρόνων ως τον πολιτισμικά σύνθετο ελληνορωμαϊκό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας.

Παράλληλα εκτίθενται και επιλεγμένα αντικείμενα από τις πρώην ιδιωτικές συλλογές Στυλιανού Γιαμαλάκη και Νικολάου Μεταξά τα οποία προέρχονται όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ανατολή και χρονολογούνται από τα μινωικά έως τα νεώτερα χρόνια.

Οσον αφορά εξάλλου την προσωρινή έκθεση του μουσείου θα κλείσει άμεσα για το κοινό ενώ τα πιο σημαντικά και εμβληματικά εκθέματα της Μινωικής εποχής θα εκτεθούν προσωρινά σε αίθουσα του ορόφου.