Μερικοί καφέδες την ημέρα, τον κίνδυνο αυτοκτονίας κάνουν πέρα υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «World Journal of Biological Psychiatry», οι ερευνητές ανέλυσαν την κατανάλωση καφέ περίπου 200.000 ατόμων, μέσα σε διάστημα μιας 20ετίας.

Είδαν λοιπόν, ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 400 mg καφεΐνης την ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου τρία φλιτζάνια καφέ – αντιμετώπιζαν, στατιστικά, 50% μικρότερο κίνδυνο αυτοκτονίας συγκριτικά με άλλους.

Μελέτη με άρωμα καφέ

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις πηγές καφεΐνης, από το τσάι μέχρι τη σοκολάτα, και είδαν ότι περίπου το 71%-80% της συγκεκριμένης ουσίας προερχόταν από τον καφέ.

«Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, καταφέραμε να αξιολογήσουμε την κατανάλωση ροφημάτων με ή άνευ καφεΐνης και να εντοπίσουμε την προστατευτική δράση του καφέ» εξηγεί χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μισέλ Λούκας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πίσω από την προστατευτική δράση του καφέ ως προς τις αυτοκτονίες, ενδεχομένως να κρύβεται το γεγονός ότι η καφεΐνη ενισχύει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη, οι οποίοι δρουν ως ήπια αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο καφές περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Οι επιστήμονες παρόλα αυτά, δεν συνιστούν στο κοινό να αυξήσει ξαφνικά την κατανάλωση καφέ, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να προκαλέσει άλλα προβλήματα (π.χ. αϋπνίες, ταχυπαλμίες κτλ.), αλλά να λάβει ιατρική συμβουλή προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή των καθημερινών συνηθειών του.