Μονοκονδυλιές με μαύρο πενάκι, συνδυασμένες με ακουαρέλα. Αυτός είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος εικαστικής γραφής του Φίλιππου Φωτιάδη που από την Παρασκευή 26 Ιουλίου ως τις 16 Αυγούστου παρουσιάζει σε συνεργασία με την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού έργα ζωγραφικής του με τίτλο «Κάτω από τα τείχη της Μονής, η αυλή της διπλανής» στην οικία Σταύρακα στη Χώρα της Πάτμου (κάτω από τα σκαλιά του Μοναστηριού). Με αποκλειστικό θέμα τα τοπία της Πάτμου, τα έργα επιχειρούν να παρουσιάσουν την εικόνα του νησιού. Είναι αμετάβλητη; Ο καλλιτέχνης θεωρεί ότι είναι.
Συχνός επισκέπτης του νησιού, ο Φίλιππος Φωτιάδης αποδίδει με τον δικό του τρόπο οικείες εικόνες από τα σοκάκια, τις αυλές και τις ταράτσες των σπιτιών στη Χώρα, καθώς και κάποιες παραλίες της Πάτμου. Τα τρισδιάστατα κοπτικά είναι μέρος της τελευταίας του δουλειάς, στην οποία έχει προσθέσει το σχέδιο και το χρώμα.
Ο Φίλιππος Φωτιάδης ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας στην Αθήνα. Το 2004 πραγματοποιήθηκε η πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στην γκαλερί Αγκάθι, με τίτλο «Ξυπόλυτος στ’ Αγκάθι». Από τότε, παράλληλα με την αρχιτεκτονική, ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση, με πιο πρόσφατη την εφετινή παρουσίαση «Ordinary Fairytales», ανάθεση του οίκου Hermès για την ετήσια «Vitrine d’ Artiste» στο κατάστημα της Αθήνας. Εχει γράψει και εικονογραφήσει το βιβλίο «Ζαφείρης Κοντοπίθαρος», έργα από το οποίο εκτέθηκαν στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (2011), και έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις.
Ο Φίλιππος Φωτιάδης εξηγεί πώς, χάρη σε μια μονοκοντυλιά, εμφανίστηκε στη ζωή του ο Ζαφείρης Κοντοπίθαρος. Και πώς αυτή η περίεργη φιγούρα, που δεν είναι άνθρωπος, ούτε πλάσμα εξωτικό, σχεδόν του επέβαλε να προσθέσει δίπλα στην ιδιότητα του αρχιτέκτονα αυτές του ζωγράφου και του συγγραφέα.
Σύμφωνα με όσα έχει πει σε συνέντευξή του, όταν ήταν παιδί ο πατέρας του έφερνε κάθε τόσο στο σπίτι ρολά από χαρτί φωτοτυπίας που είχαν χαλάσει επειδή ήταν εκτεθειμένα στο φως. Τα άπλωνε στο πάτωμα και ζωγράφιζαν όλοι μαζί, μπαμπάς και παιδιά. Ο ήρωάς του ξεπήδησε κυριολεκτικά από τον τοίχο του δωματίου της κόρης του. Κάπου στην άκρη ενός τοπίου που ζωγράφιζε εμφανίστηκε χάρη σε μια μονοκοντυλιά αυτή η περίεργη φιγούρα, που δεν είναι άνθρωπος, ούτε πλάσμα εξωτικό. «Ποιος είναι αυτός ο κοντοπίθαρος;» τον ρώτησε η γυναίκα του, η Αγγέλα. Δίχως να το ξέρει, μόλις είχε δώσει όνομα στον μελλοντικό του ήρωα.
Για αρκετά χρόνια ζωγράφιζε με πενάκι σε ένα μπλοκ από ακουαρέλες τα καλοκαίρια στην αγαπημένη του Πάτμο. Τα άλμπουμ αυτά έγιναν το αντικείμενο της προαναφερθείσης πρώτης του ατομικής έκθεσης στην γκαλερί Αγκάθι.
Ο Ζαφείρης Κοντοπίθαρος εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μίλητος. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε τον Δεκέμβριο του 2011, εμβόλιμα στο πρόγραμμα εκθέσεων της γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Λίγους μήνες αργότερα τον προσέγγισε ο οίκος Hermès, ζητώντας του να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τη διακόσμηση της βιτρίνας του καταστήματος της Αθήνας, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια τεχνοτροπία. Οπερ και εγένετο. Η πρότασή του περιελάμβανε μια σειρά από μικρά κουτιά, από τα οποία ξεπρόβαλλαν μικροσκοπικές φιγούρες σε συνδυασμό με τα προϊόντα της φίρμας. Στο φόντο, σε μεγάλη κλίμακα, πρόσωπα από χαρτόνι με ελαφρώς αμήχανη όψη. Η ιδέα της αντιπαραβολής του «μικρόκοσμου» των κουτιών με τη μεγάλη εικόνα άρεσε, με τη διαφορά ότι στη θέση των μεγάλων σκίτσων θα δέσποζε η μορφή του Κοντοπίθαρου. Και κάπως έτσι, η απορημένη έκφραση του ήρωα βρήκε θέση στη βιτρίνα του υπερπολυτελούς οίκου.


Info:
Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 10.00-12.00 & 19.30-21.30.

HeliosPlus