Διαγωνισμό… «αρχηγείου» φαίνεται ότι κάνουν πλέον οι τεχνολογικοί κολοσσοί ετοιμάζοντας εξωπραγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις με πυρήνα τη φύση. Από τη μια πλευρά η Apple αναμένεται να εγκατασταθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις της που θυμίζουν προσγειωμένο ιπτάμενο δίσκο, στην Καλιφόρνια, ενώ από την άλλη ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon σκοπεύει να στεγάσει το προσωπικό του σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο στο Σιάτλ, το οποίο θα είναι πλαισιωμένο από τρεις γιγάντιες γυάλινες «βιόσφαιρες».
«Γη καλεί Κουπερτίνο»
Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου αρχηγείου είχαν ήδη ξεκινήσει από τον εκλιπόντα διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Στιβ Τζομπς. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2006, ο Τζομπς είχε ανακοινώσει στο δημοτικό συμβούλιο του Κουπερτίνο ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει στην αγορά εννέα οικοπέδων με σκοπό να προχωρήσει στην κατασκευή του δεύτερου αρχηγείου της, Apple Campus 2.

«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό κτίριο. Μοιάζει λίγο με προσγειωμένο διαστημόπλοιο»
είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζομπς τον Ιούνιο του 2011 στο πλαίσιο 20λεπτης παρουσίασής του.
Η Apple διατηρεί την έδρα της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας από το 1977 (στο κτίριο 1 Infinite Loop, χωρητικότητας 2.600 εργαζομένων), γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει τις νέες εγκαταστάσεις της στην ίδια περιοχή. Η διαδικασία της αγοράς των απαιτούμενων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Hines Interests, με την ταυτότητα του αμερικανικού κολοσσού να παραμένει κρυφή, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και την αποφυγή της εκτόξευσής τους στα ύψη. Ανάμεσα στους κατόχους γης των οποίων οι εκτάσεις πέρασαν στην ιδιοκτησία της Apple ήταν και η εταιρεία Hewlett-Packard.
Τα σχέδια για την κατασκευή του «διαστημοπλοίου» της Apple κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές τον Αύγουστο του 2011. Λόγω καθυστερήσεων η κατασκευή των κολοσσιαίων εγκαταστάσεων μετατέθηκε για το 2014, με την ολοκλήρωσή του να προβλέπεται περί τα μέσα του 2016.
Το νέο υπερ-κτίριο, συνολικής έκτασης 708 τ. χλμ., θα φιλοξενεί:
  • 13.000 εργαζομένους
  • τετραώροφη μονάδα 260.000 τ.μ., όπου θα στεγάζεται το προσωπικό
  • καφετέρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων
  • αμφιθέατρο χωρητικότητας 1.000 θέσεων
  • «ενισχυμένο» Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης συνολικής έκτασης 28.000 τ.μ.
  • ιδιωτική μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • γυμναστήριο
  • δενδρόκηπο
  • τεράστιο υπόγειο χώρο στάθμευσης
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι θα αποτελούν το 80% των εγκαταστάσεων. Θα διαθέτουν ποδηλατόδρομους και πυκνή βλάστηση μεταξύ άλλων με σκοπό να προσφέρουν στους εργαζομένους την εντύπωση ότι βρίσκονται στο ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι θα εργάζονται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης.
Το εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο έχουν αναλάβει οι κατασκευαστικές εταιρείες Foster and Partners, ARUP North America και Kier & Wright.

Οι κρεμαστοί κήποι του Σιάτλ
Βοτανικό… κήπο αναμένεται να διαθέτουν οι νέες εγκαταστάσεις της διαδικτυακής υπεραγοράς Amazon που πρόκειται να κατασκευαστούν στο Σιάτλ. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε προσφάτως η εταιρεία στην αρμόδια επιτροπή της πόλης, το συνολικό αρχιτεκτόνημα θα αποτελείται από τρεις, συνδεδεμένους μεταξύ τους, γιγάντιους γυάλινους θόλους, οι οποίοι θα περιέχουν βοτανικές ζώνες, καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία και έναν ουρανοξύστη στο πίσω μέρος.
Οι φουτουριστικές διάφανες «φούσκες» φέρουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου NBBJ και έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρουν στους εργαζομένους ένα ευχάριστο περιβάλλον που θα ξεφεύγει από το συνηθισμένο εργασιακό περιβάλλον ενός γραφείου. Από την πλευρά της η Amazon αναφέρει ότι πίσω από τους θόλους πρασίνου κρύβεται η επιθυμία για τη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο οι εργαζόμενοι θα είναι σε θέση «να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον, που θυμίζει πάρκο».
Στις ειδικά διαμορφωμένες «αστικές» βοτανικές ζώνες θα φιλοξενούνται είδη φυτών που ευδοκιμούν σε ορεινά κλίματα.
Οι ενωμένες σφαίρες «ανάσας» της Amazon, συνολικής έκτασης 6.038 τ.μ., θα φιλοξενούν:
  • 5 ορόφους
  • βοτανικούς κήπους με φυτά που ζουν σε θερμοκρασίες 20-22 βαθμών Κελσίου
  • χώρο χαλάρωσης
  • εμπορικά καταστήματα
  • εστιατόρια
  • γραφεία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ