Αισιόδοξος για την πορεία της Εθνικής μπάσκετ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σλοβενίας δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος κατά την αναχώρηση της ομάδας για το Καρπενήσι όπου θα πραγματοποιηθεί η προετοιμασία, μίλησε για τους στόχους της «γαλανόλευκης» αλλά και για τις απουσίες των Σχορτσανίτη, Καλάθη και Κουφού.

«Δεν είσαι ποτέ έτοιμος για κάτι τέτοιο. Όταν είσαι στην εθνική ομάδα μιλάμε για εθνική περηφάνια. Κι εγώ το νιώθω αυτό», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Τέσσερα χρόνια χωρίς μετάλλιο είναι πολλά. Όμως το μετάλλιο είναι απλά μια λέξη. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα λόγια πράξη, με θυσίες όλοι μας για τον κοινό σκοπό. Πάντως το μετάλλιο είναι ένας ρεαλιστικός στόχος». Οσο τις απουσίες σημαντικών παικτών, ο ιταλός κόουτς τόνισε: «Πρέπει να παίξεις μπάσκετ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και εξηγήσεις. Έτσι είναι τα πράγματα».

Οι παίκτες της Εθνικής δήλωσαν αναφορικά με το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ:

Βασίλης Σπανούλης: «Προτιμώ να μιλήσουμε για τα παιδιά που είναι εδώ. Είναι άδικο να μιλήσουμε γι’ αυτούς που λείπουν. Εμείς που είμαστε εδώ θα κάνουμε τα πάντα για την Εθνική ομάδα της χώρας μας. Αποτελεί τιμή και περηφάνια να ανήκεις σε μια ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Ελπίζουμε πάνω από όλα να είμαστε υγιείς, να κάνουμε μια καλή προετοιμασία και σε αυτές τις έξι εβδομάδες να δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε έτοιμοι να πετύχουμε το στόχο μας. Όλα τα παιδιά έχουμε μιλήσει με τον κόουτς και έχει γίνει μια προεργασία που θα βοηθήσει να είναι πιο άμεση η προσαρμογή στις απαιτήσεις του νέου προπονητή. Μας ξέρει καλά και θα τον μάθουμε κι εμείς μέρα με τη μέρα. Με τιμούν τα καλά λόγια που έχει πει για μένα ο κόουτς και τον ευχαριστώ. Όμως δεν παίζω μόνο εγώ στην Εθνική, παίζει όλη η ομάδα και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό».

Νίκος Ζήσης: «Για εμένα, αλλά και για όλα τα παιδιά που είναι παρόντες είναι μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε εδώ. Ξεκινάμε μια καινούργια προσπάθεια. Πιστεύω ότι έχουμε δυνατότητες να κάνουμε κάτι πάρα πολύ καλό. Ξεκινάμε το στάδιο της προετοιμασίας με έναν νέο προπονητή και αρκετά νέα παιδιά. Το πιο σημαντικό είναι να είμαστε γεροί να δουλέψουμε σωστά. Φέτος σε αντίθεση με πέρυσι έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας να δουλέψουμε σωστά, να μπουν οι σωστές βάσεις για να πάμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Πιστεύω το ότι μας κατατάσσουν ανάμεσα στα φαβορί έχει να κάνει και με το ρόστερ, αλλά και με το μέταλλο που έχει αυτή η ομάδα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε διαφόρων ειδών ατυχίες, πέρυσι για παράδειγμα δεν κάναμε σχεδόν προπόνηση μαζί, πρόπερσι είχαμε πολλές απουσίες… Φέτος έχουμε και τον χρόνο και το ρόστερ για να δουλέψουμε σωστά. Βέβαια μερικές φορές δεν είναι καλό να ακούγεται ότι είσαι το μεγάλο φαβορί. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες δυνατές ομάδες. Το σημαντικό είναι να γίνουμε ομάδα και πιστεύω ότι θα το κάνουμε μέσα από προπόνηση, πολλά φιλικά και όταν θα έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι. Άλλωστε το Ευρωμπάσκετ είναι πολύ μακρύ τουρνουά. Μπορείς να φορμαριστείς ακόμη και κατά την διάρκεια του τουρνουά. Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις τα παιχνίδια που πρέπει να πάρεις και να προχωράς».

Γιώργος Πρίντεζης: «Είμαστε χαρούμενοι όσοι βρισκόμαστε εδώ και προετοιμαζόμαστε με την Εθνική ομάδα. Το Ευρωμπάσκετ είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και θέλουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο για να διεκδικήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Προσωπικά θέλω να το βλέπω σιγά-σιγά το πράγμα, να δούμε πώς θα κυλήσει η προετοιμασία, να είμαστε υγιείς και θεωρώ πως όποια ομάδα φτάσει στην καλύτερη κατάσταση στα τελικά της διοργάνωσης θα ξεχωρίσει. Αν γίνουμε ένα καλό σύνολο, θεωρώ πως έχουμε αρκετές πιθανότητες για ένα μετάλλιο», δήλωσε ο φόργουορντ του Ολυμπιακού. Φέτος θεωρητικά είμαστε πιο δυνατοί από άλλες χρονιές, έχουμε λιγότερες απουσίες, αλλά αυτό από την πράξη απέχει πάρα πολύ. Δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια, γιατί και πέρσι ξεκινήσαμε με πολλές φιλοδοξίες, αλλά τελικά δεν καταφέραμε καν να προκριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καλό είναι, λοιπόν, να κρατάμε μικρό καλάθι. Βλέποντας και κάνοντας».

Νίκος Παππάς: «Είμαι τρία χρόνια μεγαλύτερος, ωριμότερος και πιο συνειδητοποιημένος από την τελευταία φορά που ήμουν στην Ανδρών. Ήρθα εδώ έτοιμος να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις και τις προσδοκίες. Το εάν θα έχω πιο ενεργό ρόλο θα φανεί αργότερα. Είμαι εδώ με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης και σίγουρα τους καλύτερους της Ελλάδος και θέλω και εγώ όσο μπορώ να γίνω μέρος αυτής της ομάδας. Υπάρχουν παιδιά εδώ που είναι καταξιωμένοι, με πολλές διακρίσεις και παίζουν στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης, άρα θεωρώ πως δεν είναι κρυφός στόχος και επιθυμία ένα μετάλλιο. Όταν ξεκινάει μια προετοιμασία με καινούργιο προπονητή στόχος είναι να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η χημεία και να δεθούμε ως σύνολο».