«Ολα τα σκληρά τυριά προτού σερβιριστούν θα πρέπει να µείνουν σε θερµοκρασία δωµατίου τουλάχιστον µία-δύο ώρες, για να ιδρώσουν, να µαλακώσουν και έτσι να απελευθερώσουν τα αρώµατα και τις γεύσεις τους» συµβουλεύει µια πελάτισσά του ο Στάθης Ντζουροπάνος, ιδιοκτήτης του Παραδοσιακού Τυροπωλείου, καθώς κόβει ένα γενναίο κοµµάτι γραβιέρας. Είναι πράγµατι ο κατάλληλος άνθρωπος για να µιλήσει περί τυριού. Μπορεί µόλις πριν από ενάµιση χρόνο να άνοιξε το τυροπωλείο του στο Πάτηµα Χαλανδρίου, όµως είναι στον χώρο από το 1969, διατηρώντας κατάστηµα στην Κυψέλη (Μηθύµνης 31, τηλ. 210 8647 793).

«Η µεγάλη διαφορά µας βρίσκεται στο γεγονός ότι παίρνουµε τυριά από µικρούς παραγωγούς, µόνο συγκεκριµένες εποχές, τα κρατάµε σε δικούς µας θαλάµους, τα ελέγχουµε και όταν είναι η κατάλληλη στιγµή και έχουν ωριµάσει τα διαθέτουµε προς πώληση».

Στο ψυγείο του καταστήµατος ανακαλύψαµε γραβιέρα Κρήτης και στάκα του Πατσουράκη, κασέρι Τρικάλων και βούτυρο γάλακτος του Ζαρογιάννη, ξινοτύρι νιώτικο, λαδοτύρι Ζακύνθου του Μπάστα και χειροποίητη τυροκαυτερή. «Τον χειµώνα θα πρέπει να δοκιµάσετε και το σκοτύρι Ιου, ειδικά αν είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων» λέει ο κ. Ντζουροπάνος, ο οποίος, πέρα από την πλούσια ποικιλία τυριών, έχει εντάξει στο κατάστηµά του και άλλα «εκλεκτά εδώδιµα», όπως λέει. Ετσι, µέσα στο τυροπωλείο, συναντάς και ένα µικρό παντοπωλείο, µε ελιές, ζυµαρικά, ελαιόλαδο, αλλαντικά, και άλλα πολλά, σε τιµές -ευτυχώς- φιλικές. {{{ moto }}}