Πέντε Τζαμαϊκανοί αθλητές, δύο εκ των οποίων κάτοχοι Ολυμπιακών μεταλλίων, o πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100μ, Ασάφα Πάουελ και η συμπατριώτισσά του, ασημένια Ολυμπιονίκης στα 4Χ100, Σερόν Σίμσον, βρέθηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, στη διάρκεια του εθνικού πρωταθλήματος του περασμένου μήνα, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στην ομοσπονδία στίβου της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υπόλοιποι τρεις αθλητές συμμετείχαν σε άλλα αγωνίσματα του στίβου, ενώ επίσης ειπώθηκε ότι ο ένας εξ αυτών ανήκει στην κατηγορία των νέων.

«Για εμένα αυτό είναι πολύ δύσκολο» τόνισε με δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters η Σίμσον και συνέχισε: «Ειδοποιήθηκα στις 14 Ιουλίου 2013 ότι το πρώτο δείγμα που μου πήραν στο πλαίσιο του εθνικού πρωταθλήματος, στις 21 Ιουνίου, μετά τους τελικούς των 100μ βρέθηκε θετικό στην ουσία oxilofrine (methylsynephrine)» ανέφερε η Τζαμαϊκανή.

Την είδηση για την περίπτωση του πρώην κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ στην λεγόμενη κούρσα «της μίας ανάσας» έδωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ο μάνατζέρ του, Πολ Ντόιλ: «Συνεργαζόμαστε με την παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ (WADA) για να δούμε πως μπήκε στον οργανισμό του». Ο πρόεδρος της υπηρεσίας αντιντόπινγκ της Τζαμάικα, Χερμπ Έλιοτ επιβεβαίωσε ότι έφτασαν στα γραφεία «αναφορές για δείγματα που βρέθηκαν θετικά στον πρώτο έλεγχο».

Η ιταλική αστυνομία βρήκε ύποπτα σκευάσματα
Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από ιταλικά ΜΜΕ, λίγο μετά την γνωστοποίηση των ονομάτων των ντοπαρισμένων αθλητών, η ιταλική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε ξενοδοχείο του Λινιάνο Σαμπιαντόρο, όπου διέμεναν ο Πάουελ, η Σίμσον και ο καναδός προπονητής τους Κρίστοφερ Χιρέμπ και βρήκε ύποπτα σκευάσματα. Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ούντινε Αντόνιο Πιζάνο δήλωσε ότι «είναι ακόμη ασαφές αν πρόκειται για νόμιμες ή απαγορευμένες ουσίες» και πρόσθεσε ότι «ήδη έχουν δοθεί για ανάλυση».

Σημειωτέον ότι τον περασμένο μήνα η πιο επιτυχημένη αθλήτρια της Τζαμάικα, Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης των 200μ αποβλήθηκε από την ένωση αθλητών της Τζαμάικας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άκουσμα των δύο πρώτων ονομάτων, ο μάνατζερ του κορυφαίου δρομέα όλων των εποχών Γιουσέιν Μπολτ, έσπευσε να διαψεύσει, κάποιες φήμες ότι το όνομα του πελάτη του βρίκεται μέσα στην ίδια λίστα.

Απέσυρε την χορηγία στον Γκέι η Adidas
Υπενθυμίζεται ότι ισχυρό «σοκ» δέχτηκε την περασμένη Κυριακή ο παγκόσμιος στίβος, καθώς ο ταχύτερος άνθρωπος του κόσμου για την εφετινή σεζόν στα 100μ., αμερικανός σπρίντερ Τάισον Γκέι, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως μάλιστα, ανακοίνωσε ο ίδιος αποσύροντας τη συμμετοχή του από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας στις αρχές Αυγούστου. Ηδη η εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas και βασικός σπόνσορας του Γκέι απέσυρε την χορηγία της προς τον αμερικανό δρομέα μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. «Είμαστε σοκαρισμένοι με τις πρόσφατες αποκαλύψεις και μολονότι υποστηρίζουμε την αθωότητά του μέχρι να αποδεχθεί το αντίθετο, αποσύρουμε την χορηγία μας» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Adidas.


Ρογκ: Αποτελεσματικοί οι έλεγχοι εκτός αγώνων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ δήλωσε: «Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος αλλά με ενθαρρύνει το γεγονός ότι τα μέτρα που λαμβάνουν η USADA (Αμερικανική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) και η WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) για την καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι αποτελεσματικά. Είναι πάντοτε απογοητευτικό όταν ακούς άσχημα νέα, αλλά την ίδια στιγμή τέτοια γεγονότα αποτελούν την επιβεβαίωση ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ντόπινγκ εκτός αγώνων είναι αποτελεσματικοί. Θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό: ότι θα πρέπει να ελέγχουμε τους αθλητές συνεχώς και εκτός αγώνων, αποθηκεύοντας και καταψύχοντας τα δείγματα αίματος των αθλητών (σ.σ. το λεγόμενο βιολογικό διαβατήριο) και επανεξετάζοντάς τα εντός οχτώ ετών».