400 περίπου λίμνες εκτιμούν οι ειδικοί ότι υπάρχουν κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής.
3 χιλιόμετρα περίπου είναι σήμερα το πάχος του πάγου που τις καλύπτει εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια.
3.500 διαφορετικοί οργανισμοί ζουν στο αφιλόξενο περιβάλλον της λίμνης Βοστόκ, της τέταρτης μεγαλύτερης στην Ανταρκτική.
Κάθε παιδί και δόντι;
Παλιά θεωρούσαν αρκετά φυσικό μια μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να χάσει και κανένα δόντι. Και η εύκολη εξήγηση ήταν ότι το έμβρυο «πήρε» όλο το ασβέστιο, υπονομεύοντας την οδοντοστοιχία της μητέρας του. Εύκολη αλλά όχι έγκυρη. Οδοντικά προβλήματα όμως μπορούν πράγματι να εμφανιστούν σε μια έγκυο γυναίκα. Κυρίως στα ούλα εξαιτίας της αυξημένης έκκρισης ορμονών όπως η προγεστερόνη. Διότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αύξηση στη ροή του αίματος, κάνοντας την περιοχή γύρω από τα δόντια επιρρεπή σε μολύνσεις, πρήξιμο, αιμορραγίες, κυρίως μεταξύ δεύτερου και τρίτου μήνα. Ο φόβος για τον οδοντίατρο και τον τροχό του αυξάνει το πρόβλημα, όπως και το ότι με τις επόμενες εγκυμοσύνες η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη αν δεν αντιμετωπιστεί στο μεταξύ. Συνεργασία με τον οδοντίατρο λοιπόν για εγκυμοσύνη χωρίς οδοντικές απώλειες.
Χαζη ερώτηση
Γιατί δεν μπορώ να κόψω και τη ζάχαρη και τα λιπαρά;

Με το καλοκαίρι ήδη εδώ και τα μαγιό ανά χείρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, να χάσουν κιλά. Μια από τις κλασικές συμβουλές των διαιτολόγων σε όσους αναζητούν καλύτερη σιλουέτα είναι ο περιορισμός της ζάχαρης και των λιπαρών ουσιών. Ισως όμως ήρθε ο καιρός να αλλάξει αυτή η οδηγία υπό το φως νέων ευρημάτων. Σύμφωνα με άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Critical Reviews in Food Science and Nutrition» και το οποίο αποτελεί μετα-ανάλυση 53 άρθρων σχετικών με τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος, τα άτομα που κόβουν τη ζάχαρη τείνουν να αυξάνουν τις λιπαρές τροφές και αντιστρόφως. Οπως επισημαίνεται στο άρθρο των βρετανών ερευνητών, τα ευρήματά τους ενισχύουν την άποψη ότι όσοι θέλουν να χάσουν βάρος (αλλά και να διατηρήσουν το βάρος τους στα επιθυμητά επίπεδα) θα πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή, μια διατροφή από την οποία δεν αποκλείεται κανένα τρόφιμο, αλλά η έμφαση δίνεται στο ισοζύγιό τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ