Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.


Ακόμη τρία χρόνια

Ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία μελέτησε στοιχεία από 71 χιλιάδες άτομα ηλικίας 45-83 ετών η πορεία της υγείας των οποίων παρακολουθείτο για διάστημα 13 ετών. Ανάμεσα στα άλλα δεδομένα που καταγράφονταν σχετικά με τους εθελοντές ήταν και το διαιτολόγιό τους.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα και λαχανικά πέθαιναν κατά μέσο όρο τρία χρόνια νωρίτερα από εκείνους που έκαναν συχνή κατανάλωσή τους. Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη σημειώνουν ότι για να έχει κάποιος τη μέγιστη ωφέλεια θα πρέπει να καταναλώνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μάλιστα, μεταξύ των «μελών» του… πράσινου βασιλείου εκείνα που φαίνεται ότι έχουν τη σημαντικότερη θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα μήλα, τα καρότα και οι τομάτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εκ των εθελοντών έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα φρούτων ημερησίως ζούσαν 19 μήνες περισσότερο από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα. Οσοι έτρωγαν τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών ημερησίως ζούσαν 32 μήνες περισσότερο από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά από τους άνδρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πολλές μεγάλες έρευνες που παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας χιλιάδων ατόμων – ωστόσο δεν είχε μελετηθεί επαρκώς η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με το προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition».