• Αναζήτηση
 • Ν. Δένδιας: Από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα η Αμυγδαλέζα

  «Η Αμυγδαλέζα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό» επεσήμανε από τη Λέσβο που βρέθηκε για επίσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WTTRwAAK9EQ#at=191

  «Η Αμυγδαλέζα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα στην Ευρώπη. Και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό» επεσήμανε από τη Λέσβο που βρέθηκε για επίσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες κράτησης.


  Και πρόσθεσε πως «σε πολλά κρατητήρια η κατάσταση δεν είναι καλή. Βέβαια αυτό οφείλεται κυρίως σε ότι το σωφρονιστικό σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει τους ανθρώπους που καταδικάζονται και κατά συνέπεια οι υπεράριθμοι μένουν στα κρατητήρια της Αστυνομίας αντί να οδηγούνται στις φυλακές. Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου σε συνάντηση που είχαμε μόλις προχθές μου δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει τους αριθμούς απορρόφησης των κρατουμένων από τα κρατητήρια».

  Ο υπουργός δήλωσε ακόμη: «Το συνολικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, το αντιμετωπίζουμε με μια καθυστέρηση 10 ετών. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τους τελευταίους 11-12 μήνες έχει γίνει στη χώρα ότι δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα 10 χρόνια. Δημιουργήθηκε μια νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, ένα υποκατάστημά της θα έχετε εδώ στη Λέσβο, δημιουργήθηκε μία νέα Υπηρεσία Ασύλου, επίσης θα λειτουργήσει εδώ στη Λέσβο τέτοιο υποκατάστημα της Υπηρεσίας Ασύλου».
  Στις δηλώσεις του ο κ. Δένδιας είπε πως σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστώσει την κατάσταση στο λιμάνι της Λέσβου «με το γνωστό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που ταλαιπωρεί και την κοινωνία της Λέσβου και τον τουρισμό του νησιού, αλλά εκθέτει και διεθνώς τη χώρα. Και από την άλλη να επιθεωρήσω το στρατόπεδο, που χθες παραχωρήθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Αστυνομία και στο οποίο άμεσα θα αρχίσουν εργασίες δημιουργίας ενός Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Παρανόμων Μεταναστών».
  Ο υπουργός ανέφερε πως ελπίζει ότι μέσα στις επόμενες πενήντα ημέρες το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής θα μπορέσει σε αρχική φάση να λειτουργήσει. «Η ολοκλήρωση της κατασκευής θα πάρει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά πιστεύω ότι προς το τέλος Αυγούστου θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο βασανίζει το λιμάνι του νησιού, της Λέσβου και όπως ξαναείπα, δημιουργεί μία άθλια εικόνα για τη χώρα στο εξωτερικό» τόνισε.
  Σημείωσε επιπλέον πως το 2012, 22.500 παράνομοι μετανάστες επέστρεψαν είτε εθελούσια είτε υποχρεωτικά στις χώρες που προερχόντουσαν και εξέφρασε την ελπίδα το 2013 να υπερβούν τις 25.000.
  Ερωτηθείς για την κράτηση μετανάστη στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγιάσου με φυματίωση απάντησε πως όταν λειτουργήσει το καινούργιο Κέντρο θα υπάρχουν και πλήρεις υπηρεσίες ενώ για την κατάσταση στο λιμάνι του νησιού παρέπεμψε στον υπουργό Ναυτιλίας.
  Νωρίτερα ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες και συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και τη δημιουργία του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Παραδέλλη στη Μόρια Λέσβου όπου επιθεώρησε τους χώρους του. Ακολούθως πήγε στο λιμάνι της Λέσβου.
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk