Το αλεπόψαρο είναι ένα είδος καρχαρία που ξεχωρίζει για την πολύ μακριά ουρά του το μήκος της οποίας είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο του σώματος του! Ο εκπαιδευτής καταδύσεων Κλέμενς Γκαν που ασχολείται και με την υποβρύχια βιντεοσκόπηση κατέγραψε για πρώτη φορά το πώς χρησιμοποιούν τα αλεπόψαρα την ουρά τους όταν κυνηγούν.

Η στρατηγική

Τα αλεπόψαρα φτάνουν σε μήκος τα τέσσερα μέτρα, δύο εκ των οποίων «ανήκουν» στην ουρά τους. Τα αλεπόψαρα όπως διαπιστώνεται τώρα μετατρέπουν την ουρά τους σε ρόπαλο με το οποίο χτυπούν το θήραμα τους. Το χτύπημα είναι τόσο ισχυρό ώστε το θήραμα είτε χάνει επιτόπου τη ζωή του είτε ζαλίζεται επιτρέποντας στον καρχαρία να το αρπάξει εύκολα και χωρίς κόπο. Ο Γκαν μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2010 πραγματοποίησε σειρά καταδύσεων στο νησί Πεσκαντόρ των Φιλιππίνων όπου κατέγραψε 25 επιθέσεις αλεπόψαρων.

Τις επιθέσεις μελέτησαν θαλάσσιοι βιολόγοι του προγράμματος Thresher Shark Research and Conservation Project. Ανέλυσαν την τακτική της επίθεσης των αλεπόψαρων, τα οποία παίρνουν συγκεκριμένη θέση πριν ξεκινήσουν την επίθεση και κολυμπούν με ταχύτητα προς τον στόχο τους κουνώντας με δύναμη την ουρά σε διάφορες κατευθύνσεις, δεξιά-αριστερά, πάνω από το κεφάλι τους κ.α. Μετά την επίθεση τα αλεπόψαρα απομακρύνονται λίγο και κολυμπούν ήρεμα μέχρι να επιστρέψουν στο σημείο της επίθεσης για να «συλλέξουν» τα θύματα τους. Στα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ερευνητές τα αλεπόψαρα επιτίθενται με τις ουρές τους σε κοπάδια από σαρδέλες. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».