Διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο για να κατασκευάσει ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Αυτός ο νέος τύπος σκληρού δίσκου είναι εξαιρετικά ανθεκτικός και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μπορεί να διατηρήσει αναλλοίωτα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν… για πάντα!

Αποθήκευση 5 διαστάσεων

Τη νέα μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του Πολυτεχνείου του Αιντχόβεν στην Ολλανδία. Χρησιμοποίησαν λέιζερ για να αποθηκεύσουν δεδομένα σε γυάλινες νανο-δομές. Πιο συγκεκριμένα αποθήκευσαν ένα αρχείο (ένα κείμενο) 300 kb. Η αποθήκευση των δεδομένων έγινε πενταδιάστατα, διαδικασία που αυξάνει τις αποθηκευτικές δυνατότητες ενός μέσου.

Οι «σκληροί δίσκοι» που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Δεν παθαίνουν τίποτε αν εκτεθούν σε θερμοκρασία χιλίων βαθμών Κελσίου! Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους τα νέα συστήματα αποθήκευσης μπορούν να κρατήσουν ανέπαφα και αναλλοίωτα τα δεδομένα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτά για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

«Αναπτύσσουμε ένα υψηλής σταθερότητας και ασφάλειας αποθηκευτικό μέσο χρησιμοποιώντας γυαλί. Αυτό το μέσο θα έχει μεγάλη χρησιμότητα για οργανισμούς που διατηρούν μεγάλα αρχεία. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες πρέπει να δημιουργούν αντίγραφα των αρχείων τους κάθε 5-10 έτη επειδή οι σκληροί δίσκοι έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Μουσεία, ιδρύματα, εθνικοί οργανισμοί κλπ που έχουν στην κατοχή τους και θέλουν να αποθηκεύουν μεγάλο αριθμό αρχείων και δεδομένων θα επωφεληθούν από την παρουσία αυτών των νέων μέσων αποθήκευσης. Μας έχει συναρπάσει η σκέψη ότι δημιουργήσαμε και αποθηκεύσαμε ένα αρχείο που πιθανώς θα υπάρχει ακόμη και μετά το τέλος της ανθρωπότητας. Αυτή η τεχνολογία θα διασφαλίσει ότι η ανθρώπινη γνώση δεν θα εξαφανιστεί μαζί με τον άνθρωπο» δήλωσαν στην βρετανική εφημερίδα «Independent» οι επικεφαλής της έρευνας.