Όταν την Τρίτη 11 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος Σίμου Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης που κάποτε είχε υπάρξει διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ (επί θητείας του στη δεκαετία του 1980 η ονομασία του καναλιού άλλαξε από ΕΙΡΤ) πήρε αμέσως θέση εναντίον της απόφασης.

Από τότε, ο σκηνοθέτης που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην
Αθήνα και το Παρίσι, δεν έχει πάψει να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση με κείμενά του στον Τύπο και το internet. «Τους έβρισα και εξακολουθώ να τους βρίζω πολύ άσχημα για αυτό το προδοτικό, αντεθνικό έγκλημα» είπε στο ΒΗΜΑ ο σκηνοθέτης τηλεφωνικώς από το Παρίσι την Πέμπτη το απόγευμα.
Αφορμή για την επικοινωνία μας έδωσε το γεγονός ότι το ντεμπούτο του καναλιού της Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης (ΔΤ) την Τετάρτη 10 Ιουλίου έγινε με την μετάδοση της κλασικής πολιτικής κωμωδίας «Η κυρία δήμαρχος», του ιδίου του Ροβήρου Μανθούλη.
Για τον έλληνα σκηνοθέτη η απόφαση των υπευθύνων του ΔΤ να αρχίσουν την λειτουργία του με την μετάδοση μιας δικής του ταινίας, πάρθηκε ακριβώς επειδή υπήρξε υβριστικός απέναντι στην κυβέρνηση.
Η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν «εκδίκηση». «Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να με εκδικηθούν λέγοντας ότι είμαι μαζί τους» είπε. «Όχι, δεν είμαι μαζί τους. Αντιθέτως. Αρνούμαι και ζητώ και ηθική αποζημίωση.» Συγκεκριμένα ο κ. Μανθούλης είπε ότι με το που θα επιστρέψει στην Ελλάδα θα κάνει αγωγή.
«Αυτή την στιγμή στην ΕΡΤ γίνεται μια εξέγερση» συνέχισε ο κ. Μανθούλης. «Δυόμιση χιλιάδες άνθρωποι απέναντι σε ένα Κράτος που θέλει να την φιμώσει. Μια σιωπηλή, ειρηνική εξέγερση. Χωρίς να βρίζουν την κυβέρνηση, δεν δέχονται αυτό που έκανε.»
Ο κ.Μανθούλης δεν αντιλέγει στο ότι το οποιοδήποτε κανάλι θα μπορούσε να παίξει μια ταινία του, εφόσον την χειρίζεται γραφείο εκμετάλλευσης. Στο κάτω -κάτω o ίδιος δεν ήταν καν παραγωγός της «Κυρία Δήμαρχος». «Αν όμως παίξουν μια ταινία μου μέσα σε ένα αποχωρητήριο θα διαμαρτυρηθώ! Η μετάδοση της ταινίας μου από αυτό κανάλι ήταν μια στάση εκδικητική και με λερώνει.»

Και άλλες διαμαρτυρίες

Για παράνομη προβολή της σειράς «Καπετάν Σβούρας» από τον νέο φορέα κάνουν λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα και ο μουσικός Ηρακλής Πασχαλίδης.

«Σήμερα στις 10.7.2013 με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως η σειρά ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΒΟΥΡΑΣ που υπογράψαμε ως σκηνοθέτις και μουσικός αντίστοιχα το 1986 για την ΕΡΤ, παίχτηκε παράνομα και με πλήρη άγνοιά μας στο κανάλι (Ε)ΔΤ.

Η ενέργεια αυτή είναι πλήρως αντίθετη με τη νομοθεσία των πνευματικών δικαιωμάτων την οποία γνωρίζουν οι αρμόδιοι και κάθε παραβίαση της συνιστά βεβαίως αδίκημα» αναφέρεται στην νακοίνωση των δύο συντελεστών της σειράς οι οποίοι καταλήγουν: «Διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτή την προσβολή του έργου και της προσωπικότητάς μας και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».