Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν ζηλεύουν, υποστηρίζουν κάποιοι. Ωστόσο ερευνητές από το αμερικανικό Κολέγιο Roanoke στη Βιρτζίνια είναι μάλλον της αντίθετης άποψης, ειδικά όταν στο «παιχνίδι» εμπλέκεται το Facebook.
Οπως είδαν σε μελέτη τους σε φοιτητές, όσοι είχαν υψηλότερους βαθμούς είχαν και μεγαλύτερη τάση να βιώνουν αισθήματα ζήλιας μέσω Facebook συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Οι ειδικοί μάλιστα ονόμασαν τον συγκεκριμένο τύπο ζήλιας που συνδέεται με τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «ζήλια Facebook» –αφορά την πρόκληση δυσάρεστων συναισθημάτων από μηνύματα ή αναρτήσεις που δέχεται το έτερον ήμισυ κάποιου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός πως τα άτομα αυτά είναι τελειομανή και έχουν γενικότερα υψηλούς στόχους στη ζωή τους, με αποτέλεσμα όταν πιστεύουν ότι ο σύντροφός τους τούς απατά να αισθάνονται πως χάνουν τον έλεγχο.
Ηλεκτρονική «ζήλια»


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να φανταστούν διαφορετικά υποθετικά σενάρια που θα συνέβαιναν στον εικονικό κοινωνικό κόσμο του Facebook. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η αποστολή του μηνύματος «Τι θα κάνεις αργότερα;» στον σύντροφό τους από έναν χρήστη του αντίθετου φύλου.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να περιγράψουν τα ακριβή συναισθήματά τους. Οι ερευνητές εξέτασαν ακόμη αν η ζήλια τους εντεινόταν σε περίπτωση που τα προσωπικά μηνύματα συνοδεύονταν από χαρούμενες ή πονηρές φατσούλες (emoticons).
Βάσει των απαντήσεων, διαπίστωσαν πως η «ζήλια Facebook» ήταν συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Η προσθήκη πάντως μιας φατσούλας που π.χ. έκλεινε το μάτι δεν έδειξε να επηρεάζει ιδιαίτερα την αντίδραση των γυναικών, φάνηκε όμως να εντείνει τη ζήλια στην περίπτωση των ανδρών.
Οι επιστήμονες στη συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις των εθελοντών με τον γενικό βαθμό τους. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι φοιτητές που ζήλευαν περισσότερο ήταν εκείνοι που συγκέντρωναν τις υψηλότερες βαθμολογίες.
«Οι φοιτητές με υψηλότερους βαθμούς είναι συνήθως πιο ευσυνείδητοι, έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και τείνουν να είναι τελειομανείς» εξηγεί χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Ντενίζ Φρίντμαν.

«Ετσι όταν τα άτομα αυτά αντιλαμβάνονται μια απιστία είναι σαν να διαταράσσεται το γενικότερο πλαίσιο της «τελειότητας» μέσα στο οποίο δρουν. Σύμφωνα με μελέτες, εξελικτικά φαίνεται ότι οι άνδρες ζηλεύουν περισσότερο τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες ζηλεύουν τη συναισθηματική απιστία. Η φατσούλα που κλείνει το μάτι γίνεται αντιληπτή ως φλερτ ή σεξουαλικό υπονοούμενο, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί το γιατί οι άνδρες ζηλεύουν περισσότερο όταν σε μηνύματα που λαμβάνουν οι σύντροφοί τους από άλλους άνδρες εμπεριέχονται emoticons
» υπογραμμίζει η ειδικός.
Τα ευρήματα της «ζηλιάρας» μελέτης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναμένεται να δημοσιευθούν εντός του καλοκαιριού.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Ιουλίου 2013

HeliosPlus