• Αναζήτηση
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ στο σταυροδρόμι

  Ιστορικό χαρακτήρα αναμένεται να προσλάβει (μέχρις ενός σημείου και αναλόγως των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν…) η επόμενη εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, όπως τη γνωρίζαμε στην Ελλάδα.

  Ιστορικό χαρακτήρα αναμένεται να προσλάβει (μέχρις ενός σημείου και αναλόγως των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν…) η επόμενη εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, όπως τη γνωρίζαμε στην Ελλάδα. Επειτα από μια 20ετή πορεία στο μεταπολιτευτικό σκηνικό και με την ολοκλήρωση κάποιων κύκλων, μεταπτώσεων και μεταμορφώσεων, το κόμμα που μετά τις εκλογές του 2012 βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει στην επόμενη φάση. Το συνέδριο που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη και θα διαρκέσει ως την επόμενη Κυριακή αναμένεται να επισφραγίσει τη διαδικασία της «μετάλλαξης», όμως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής αρχίζουν κατά πολλούς τα δύσκολα για τον κ. Αλ. Τσίπρα και τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

  Επειτα από μια περίοδο ατέρμονων εσωτερικών συζητήσεων, η φιλοδοξία και η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρες. Οπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, «το μοντέλο λειτουργίας που είχαμε ως σήμερα δεν μπορεί πλέον να διαιωνίζεται».

  Ομολογούν με αυτά τα λόγια ότι η συζήτηση περί Συνιστωσών και πολυφωνίας δεν έχει το παραμικρό ιδεολογικό χαρακτηριστικό. Αντιθέτως, όπως λένε, η αλλαγή της δομής, οργάνωσης και λειτουργίας του νέου κόμματος συνιστά και τη βασική προϋπόθεση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.
  Στο πεδίο αυτό αναμένεται να εκδηλωθούν οι όποιες αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια του επικείμενου συνεδρίου.
  Με κύριο πεδίο διαφωνίας την εκλογή του προέδρου και της λήψης όλων των κρίσιμων αποφάσεων από το συνέδριο, η πλευρά Τσίπρα και η εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να αντιπαρατεθούν, τουλάχιστον φραστικά, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης διαδικασίας.
  Παρά ταύτα, η προσυνεδριακή διαδικασία, με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εκλογή αντιπροσώπων (ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή) φαίνεται ότι έχει γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε αριθμητικό επίπεδο δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα να περάσει τις θέσεις της. Την ίδια στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα εμφανίζεται με κομμένα τα φτερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη μάχη και δεν θα διεκδικήσει την καταγραφή της άποψής της. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταθέσει μια συνολική αντιπρόταση-αντιεισήγηση.
  Γεγονός είναι πάντως ότι στις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο οργανώσεων, η αντιπαράθεση υπήρξε σε κάποιες περιπτώσεις έντονη και εντοπίστηκε στο πεδίο του τρόπου με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται απέναντι στο ενδεχόμενο να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
  Η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση κατηγορούσε (και εξακολουθεί να κατηγορεί) την ηγετική ομάδα του κόμματος για «διαχειριστική» προσέγγιση της εξουσίας· η πλευρά των «προεδρικών» απαντούσε ότι ο στόχος της «ανατροπής» δεν μπορεί να είναι τυφλός και μονοδιάστατος και ότι μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε ολική καταστροφή.
  Ενας διάλογος που έγινε μεταξύ κορυφαίων στελεχών στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας τις προηγούμενες ημέρες ήταν ενδεικτικός. «Δεν μπορεί να διεκδικούμε την πάση θυσία διαχείριση της εξουσίας, εντός αυτού του ευρωπαϊκού πλαισίου. Στόχος είναι μόνο η ανατροπή» διεκήρυττε ένα από τα κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. «Αν κατηγορούμαστε για διαχειριστική νοοτροπία, μπορεί απλώς να αποδειχθεί ότι κάναμε λάθος. Αν όμως επιδιώκουμε την ανατροπή των πάντων, μπορεί πολύ σύντομα να βρεθούμε στο απόλυτο κενό» απάντησε ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεται από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής του κόμματος και της χώρας εν γένει.
  Υπό αυτές τις συνθήκες, το συνέδριο της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δώσει κάποιες απαντήσεις ή τουλάχιστον ενδείξεις για κάποια από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, το θέμα των Συνιστωσών, αλλά και το θέμα των συνεργασιών.
  Ως προς το πρώτο, ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις, πέραν κάποιου περιορισμένου χρονικού περιθωρίου δύο ή τριών μηνών για την οριστική διάλυση των Συνιστωσών και την απορρόφησή τους από το νέο κόμμα. Στο πεδίο αυτό, ένα από τα «αγκάθια» του συνεδρίου ενδέχεται να είναι και το θέμα του καταστατικού, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και πρόβλεψη διαγραφών, κάτι το οποίο ενισχύει τις αντιδράσεις όσων κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για υιοθέτηση ενός «αρχηγοκεντρικού» μοντέλου, ξένου προς τις παραδόσεις της Αριστεράς.
  Στο ζήτημα δε των συνεργασιών, αν και μέχρι στιγμής η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να «προσκαλέσει» ανοιχτά κάποιες δυνάμεις (και συγκεκριμένα τη ΔΗΜΑΡ), είναι αισθητό ότι βλέπει νέα δεδομένα να διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό, έπειτα από την αποχώρηση του κ. Φ. Κουβέλη από την κυβέρνηση. Το ίδιο στοιχείο στην Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλουν καν να το συζητούν σε αυτή τη φάση.
  Πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων πάντως, η ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (αφότου εκλεγεί και νέα Κεντρική Επιτροπή και νέος Γραμματέας τις επόμενες ημέρες) σημαίνει ουσιαστικά τη μετάβαση του νέου κόμματος σε μια περίοδο κατά την οποία οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι σαφείς. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαία η πρόσφατη παρέμβαση του κ. Ν. Βούτση, Γραμματέα της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο μιας εξάμηνης στάσης πληρωμών, όσο θα διαρκεί η διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές. Στην ίδια γραμμή, δύο ημέρες αργότερα επανήλθε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος «ποσοτικοποίησε» το ζήτημα και είπε (για πρώτη φορά αναφέροντας νούμερο) ότι τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την αποπληρωμή τόκων της επόμενης τετραετίας αποτελούν το ποσό που δεν θα καταβληθεί στους πιστωτές, αλλά θα διοχετευθεί κατά προτεραιότητα για την κάλυψη των βασικών αναγκών των αδύναμων ομάδων του πληθυσμού.

  Σχέδια
  Το πρόγραμμα των 100 ημερών

  Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες στο προγραμματικό επίπεδο, όπου η αρμόδια ομάδα υπό τον κ. Ι. Δραγασάκη λαμβάνει εισηγήσεις και επεξεργάζεται ένα «σχέδιο 100 ημερών» για την άμεση διαχείριση των αναγκών και της επάρκειας σε στοιχειώδη αγαθά. Πέραν του ενεργειακού και του φαρμακευτικού ζητήματος (τα οποία είναι και αρκετά πιο σύνθετα), η λεπτομερέστερη προεργασία έχει γίνει στο πεδίο της επάρκειας τροφίμων και της αναδιοργάνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Το σχετικό σχέδιο (το οποίο, σημειωτέον, έχει ως βασική προϋπόθεση την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την αξιοποίηση της ΚΑΠ) έχει εκπονηθεί από την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον βουλευτή Ευβοίας κ. Ευ. Αποστόλου, και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει κάποια μέτρα άμεσης προτεραιότητας, όπως:

  • Επαναφορά της ΑΤΕ στον δημόσιο τομέα με κάθε πρόσφορο τρόπο. Παράλληλη θεσμοθέτηση της κάρτας αγρότη (κτηνοτρόφου) δύο ετών, με την εγγύηση του Δημοσίου και οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
  • Ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Επαναφορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για τον αγροτικό τομέα που ιδιωτικοποιήθηκαν προσφάτως.
  • Δημιουργία εθνικού αγροτικού κτηματολογίου (και ηλεκτρονικού μητρώου αγροτών).
  • Αμεση ενεργοποίηση του συσταθέντος Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για τη μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων δικαιούχων σχεδίων βελτίωσης και ιδιωτών επενδυτών.
  • Μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, στα είδη διατροφής και στην εστίαση.
  • Εισαγωγή μέτρων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης και αξιοποίησης των φυλών των αγροτικών ζώων, στήριξη καλλιέργειας πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές, άμεση ρύθμιση εκκρεμών ζητημάτων βοσκοτόπων κ.ά.).
  • Δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων των χρηματιστηριακών διατροφικών προϊόντων (commodities).
  • Εκκαθάριση, εξυγίανση και ανασυγκρότηση των υπαρχουσών παραγωγικών οργανώσεων (συνεταιρισμών κ.λπ.) .
  • Εγγύηση της απρόσκοπτης ροής πολλαπλασιαστικού υλικού, λιπασμάτων, καλαμποκιού, σόγιας και αγροτικών φαρμάκων.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk