Ενα «πράσινο» ψηφιακό κέντρο δεδοµένων ετοιµάζει η Apple στις Ηνωµένες Πολιτείες. Η αµερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών ανακοίνωσε τη συµφωνία µε την NV Energy για την κατασκευή ηλιακού πάρκου έκτασης τουλάχιστον 550 στρεµµάτων στην Πολιτεία της Νεβάδα. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα έχουν ισχύ 18 µεγαβάτ και υπολογίζεται ότι θα παράγουν 43 εκατ. κιλοβατώρες µε την ολοκλήρωση της επένδυσης έπειτα από οκτώ µήνες εργασιών, οι οποίες όµως δεν αναµένεται να ξεκινήσουν πριν από τα τέλη του έτους καθώς απαιτείται προηγουµένως η έγκριση των αρµόδιων οµοσπονδιακών αρχών. Η Apple σηµειώνει στη σχετική ανακοίνωση ότι το περιβαλλοντικό κέρδος από τη µη χρήση ρυπογόνων πηγών ενέργειας ισοδυναµεί µε την απόσυρση από την κυκλοφορία 6.400 αυτοκινήτων που κινούνται µε βενζινοκινητήρα. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπράιαν Σάντοβαλ εστίασε από την πλευρά του στο όφελος από την απασχόληση περίπου 40 ατόµων σε µια περιοχή όπου καταγράφονται πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Ομως αυτό που απέφυγαν –για ευνόητους ασφαλώς λόγους –να αναφέρουν τόσο οι άνθρωποι της Apple όσο και οι επίσημες αρχές είναι ότι το οικονομικό όφελος από την εγκατάσταση του γιγαντιαίου κέντρου πληροφορικής στη Νεβάδα είναι μηδενικό για τα ομοσπονδιακά ταμεία και τεράστιο για τον κολοσσό που κατασκευάζει τα περίφημα Macintosh, iPad και iPhone.
Οι «New York Times» αποκάλυψαν σε πρόσφατο άρθρο τους τούς λόγους που η Apple επέλεξε τη συγκεκριμένη Πολιτεία για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου. Ο φορολογικός παράδεισος της Νεβάδα είναι ασύγκριτα πιο «ειδυλλιακός» ακόμη και από το Λουξεμβούργο ή την Καραϊβική (όπου διατηρεί επίσης θυγατρικές η Apple). Ενώ λοιπόν στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, ο εταιρικός φόρος ανέρχεται στο 8,8%, στη Νεβάδα δεν υπάρχει απολύτως καμία φορολογική επιβάρυνση επί των εσόδων ή των κερδών μιας εταιρείας. Από ειδικό καθεστώς διέπεται και η φορολογία επί της αγοραπωλησίας ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Βέβαια η εταιρεία διατείνεται ότι είναι ο καλύτερος «αιμοδότης» του ομοσπονδιακού κράτους, αφού πληρώνει κανονικά όλους τους φόρους που της αναλογούν. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο η μισή. Διότι χωρίς τις θυγατρικές στη Νεβάδα, στο Λουξεμβούργο, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία και στις Παρθένους Νήσους και την εξασφάλιση «ειδικής φορολογικής μεταχείρισης» της εταιρείας από τις αντίστοιχες αρχές, ο φόρος που θα κατέβαλλε για τα κέρδη του 2011 (34,2 δισ. δολάρια) θα ήταν αυξημένος κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ