Τα στελέχη του αστεροσκοπείου Gemini στην Χιλή έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από εκπληκτικές φωτογραφίες που κατέγραψε ένα νέο όργανο που έχουν στην διάθεση τους για να δείξουν τις δυνατότητες του. Με το GeMS έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα μεγάλης ευκρίνειας και λεπτομέρειας εικόνες από μακρινούς γαλαξίες, αστρικά σμήνη, νεφελώματα και άλλες δομές του Σύμπαντος. Εδώ θα δείτε πολλές από τις εντυπωσιακές εικόνες του GeMS, εμείς επιλέξαμε να προβάλλουμε δύο από αυτές.

Το μαιευτήριο

Μια από τις πιο εντυπωσιακές είναι αυτή που καταγράφει αστρικά σμήνη στην περιοχή R136, στο Νεφέλωμα 30 Δοράδος. Το νεφέλωμα βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, έναν γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Νεφέλωμα 30 Δοράδος είναι η πιο γόνιμη περιοχή στοΜεγάλο Μαγγελανικό Νέφος. Οπως αναφέρουν, εκτός από το πλήθος των άστρων το νεφέλωμα και ειδικά η περιοχή R136 «γεννά» πολύ μεγάλα άστρα. Ορισμένα από αυτά έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Το σφαιρωτό σμήνος

Μια επίσης εξαιρετική φωτογραφία είναι αυτή από το σφαιρωτό σμήνος NGC 1851 που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Με τον όρο σφαιρωτό αστρικό σμήνος ή σφαιρωτό σμήνος περιγράφεται μια πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν μαύρες τρύπες στο εσωτερικό ενός σφαιρικού αστρικού σμήνους, όμως οι δυναμικές αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται τις απομακρύνουν όλες από το σμήνος πλην μιας.

Tο σφαιρωτό σμήνος NGC 1851. Credit Gemini Observatory/AURA