Πτυχιούχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Νέα Ζηλανδία χρησιμοποίησε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με την οποία κατάφερε να κατασκευάσει ένα «έξυπνο» επίδεσμο που λειτουργεί ως γύψος για αποκατάσταση σπασμένων οστών. Ο Cortex, όπως ονομάζεται ο επίδεσμος, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «εξωσκελετών», αποτελείται από πολύ ελαφριά υλικά και τοποθετείται ως γάντι στο χέρι ή στο πόδι που έχει υποστεί βλάβη.


Εξατομικευμένος

Τον εξωσκελετό δημιούργησε ο Τζέικ Εβιλ, απόφοιτος τμήματος Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου του Πανεπιστημίου Βικτόρια. Ακτίνες Χ και τρισδιάστατες σαρώσεις βοηθούν στο να δημιουργηθεί ένα 3D μοντέλο του σημείου όπου έχει υποστεί τραυματισμό το οστό. Στη συνέχεια «τυπώνεται» ο εξωσκελετός ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.

Ο Cortex είναι πολύ ελαφρύς, έχει ανοίγματα για να αερίζεται η περιοχή στην οποία τοποθετείται και επιπλέον μπορεί να καθαριστεί με νερό. Ο Εβιλ αναζητά τώρα χρηματοδότες για να προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση του εξωσκελετού που δημιούργησε.