Κι αν τα κοκτέιλ είναι τάση, τα μεσογειακά κοκτέιλ είναι ό,τι πιο καινούργιο και δημιουργικό στο πλαίσιο αυτής της μόδας. Πίσω από την προώθηση της κουλτούρας τους σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται ο διαγωνισμός Skinos Mediterrenean Cocktails Challenge που διεξήχθη φέτος για τρίτη χρονιά. Στον τελικό της Αθήνας που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Hytra bar restaurant της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έλαβαν μέρος 7 εξαιρετικοί bartenders, 4 από την Ελλάδα και 3 από την Κύπρο, τον Λίβανο και την Τουρκία. Οι φιναλίστ προέκυψαν από τους 150 που έθεσαν φέτος υποψηφιότητα και διεκδίκησαν μαζί με την πρώτη θέση κι ένα εισιτήριο για το κορυφαίο cocktail event, το Tales of Cocktail, στην Νέα Ορλεάνη, τον Ιούλιο.

Νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος, head bartender του μπαρ Think+ στο Χαλάνδρι με το signature cocktail του, «South of Heaven», με Skinos, Cocchi Americano, Fernet Branca και bitters από σέλερι. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο Βασίλης Κυρίτσης, του αθηναϊκού The Gin Joint, ενώ την τρίτη ο Ζάχος Κυρίτσης, από το bar Ten, στη Λαμία.

Το Skinos Mastiha Spirit είναι το μοναδικό ποτό μαστίχας που παράγεται από απόσταξη μαστίχας χωρίς προσθήκη αρωμάτων (essence) ή μαστιχέλαιου, το πρώτο σε εξαγωγές ελληνικό λικέρ. Το 2011 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας αλκοολούχων ποτών San Francisco World Spirits Competition, ενώ το 2013, στον ίδιο διαγωνισμό, του απονεμήθηκε ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Liqueurs. Κι αν αναρωτιέστε για το όνομά του, αξίζει να μάθετε πως προέρχεται από τα βάθη της ιστορίας και τον Ηρόδοτο, ο οποίος πρώτος ονόμασε τη μαστίχα σκίνο.