Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS και συνιστά τώρα την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής σε πιο πρώιμα στάδια της λοίμωξης. Αυτό σημαίνει ότι δέκα εκατομμύριο επιπλέον οροθετικοί πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπεία και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.

Στοιχεία σοκ

Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν μολυσμένοι με το HIV το 2011, με το 70% των ασθενών αυτών να εντοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική. Σύμφωνα με τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, σχεδόν 17 εκατομμύρια θα έπρεπε να λαμβάνουν τη στάνταρτ αντιρετροϊκή θεραπεία. Όμως, παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση κονδυλίων και δημιουργίας υποδομών στις αναπτυσσόμενες χώρες, μόνο 9,7 εκατομμύρια ασθενείς ακολουθούν σήμερα φαρμακευτική αγωγή.

Στο μεταξύ, τα φάρμακα έχουν βελτιωθεί και η αγωγή μπορεί πλέον να περιλαμβάνει μόνο ένα χάπι την ημέρα, το οποίο συνδυάζει τρία διαφορετικά δραστικά συστατικά. Το τριπλό χάπι παράγεται σήμερα από πέντε εταιρείες και το ετήσιο κόστος της θεραπείας είναι μικρότερο από 130 δολάρια στις χώρες που έχουν διαπραγματευτεί χαμηλές τιμές.

Οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, οι οποίες ίσχυαν από το 2010, προέβλεπαν έναρξη της θεραπείας όταν τα λευκά αιμοσφαίρια CD4, τα οποία μολύνει ο HIV, πέσουν κάτω από τα 350 κύτταρα ανά μικρόλιτρο αίματος.

Οι νέες κατευθύνσεις

Το όριο ανεβαίνει τώρα στα 500 κύτταρα CD4 ανά μικρόλιτρο. Παράλληλα, ο ΠΟΥ συνιστά την έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας σε όλες τις οροθετικές εγκύους, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, καθώς και στους υγιείς συντρόφους οροθετικών ατόμων, ανεξάρτητα από τα επίπεδα των CD4.

Αυτό σημαίνει ότι, από τα 34 εκατομμύρια οροθετικούς, περίπου οι 27 συνιστάται να αρχίσουν θεραπεία. Η αλλαγή των επίσημων συστάσεων πιστεύεται ωστόσο ότι θα ανεβάσει κατά 2 δισ. δολάρια το χρόνο το συνολικό κόστος της αντιμετώπισης του HIV, το οποίο ανέρχεται σήμερα γύρω στα 23 δισ. δολάρια το χρόνο.

Εφόσον το ποσό αυτό καλυφθεί, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές εκτιμάται ότι θα προλάβουν 6,5 εκατομμύρια θανάτους και νέες λοιμώξεις έως το 2025. Οι νέες συστάσεις ανακοινώθηκαν σε διεθνές συνέδριο για το AIDS που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.