Με θέμα «Κρίση και Δημοσιογραφία» κυκλοφορεί την 1η Ιουλίου το πολυαναμενόμενο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Δημοσιογραφία». Πρόκειται για την η ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review και επικυρώνει τη συμφωνία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία & Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Graduate School of Journalism του Columbia University – η «Πανεπιστημιακή Σχολή των Πούλιτζερ» και υπεύθυνη για την απονομή των ομώνυμων βραβείων – να επενδύσουν μαζί στο μέλλον της δημοσιογραφίας.

Στα 52 χρόνια της ιστορίας του, το Columbia Journalism Review (CJR) έχει καθιερωθεί ως το περιοδικό της αυστηρής, αλλά δίκαιης κριτικής και αυτοκριτικής, το οποίο εκφράζει προκλητικές και ρηξικέλευθες ιδέες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το CJR συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες για τη θεμελίωση μιας ανοιχτής κοινωνίας, εδραιωμένης στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Μέσω των σελίδων του, διεισδυτικά δημοσιεύματα αποκάλυψαν τις προσπάθειες χειραγώγησης του Τύπου στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και χάρισαν στο δημοσιογράφο Scott Armstrong τα βραβεία Emmy και DuPont Silver Baton.

Πιο πρόσφατα, οι αρθρογράφοι του στηλίτευσαν την ενέργεια του επικοινωνιακού επιτελείου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, στις εκλογές του 2008, John McCain, να προσλάβει έναν blogger για να «εκφοβίσει» τον Τύπο και κέρδισαν ακόμη μία μάχη υπέρ της δημοσιογραφίας. Οι ανωτέρω, αποτελούν δύο μόνο από τις συνεχείς «παρεμβάσεις» του CJR υπέρ της ελευθερίας λόγου και σφραγίζουν την πολυετή προσφορά του στο χώρο της δημοσιογραφίας, μία προσπάθεια που μεταφέρεται πλέον και στον ελληνόφωνο κόσμο.

Το πρώτο τεύχος της «Δημοσιογραφίας» εμμένει στην παράδοση της πρωτότυπης έκδοσης του Columbia Journalism Review και στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος. Φωτίζει τις φανερές και τις υπόγειες επιδράσεις της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ελευθερία έκφρασης και λόγου.

Εκδότης του περιοδικού Δημοσιογραφία είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ κυρία Σοφία Ιορδανίδου, ενώ αρχισυντάκτης είναι ο κ Σπύρος Α. Βρετός.

Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής είναι γνωστοί επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί με πολύχρονη εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της δημοσιογραφίας: Κώστας Βενιζέλος, Τιτίκα Δημητρούλια, Θύμιος Ζαχαρόπουλος, Σοφία Ιορδανίδου, Νίκος Ξυδάκης και Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης.

Επιπρόσθετα, προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας συμμετέχουν στο Τιμητικό Συμβούλιο (Honorary Board) του περιοδικού: Dan Gillmor, Victor Navasky, Ignacio Ramonet, Ανδρούλλα Βασιλείου, Θέμης Θεμιστοκλέους, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Εμμανουήλ Παράσχος, Χαρίδημος Τσούκας.

Οι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν τη Δημοσιογραφία στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πολιτεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο στο βιβλιοπωλείο Σολώνειο της Λευκωσίας, στην τιμή των 3 ευρώ. Επίσης, διατίθεται μέσω διαδικτύου στο www.ianos.gr και στο www.cjr.press.cy