Ελεύθερος να ταξιδέψει και εκτός Γερμανίας είναι πλέον ο Γερμανός, πρώην στέλεχος της Siemens, Φόλκερ Γιουνγκ. Με διάταξη της ανακρίτριας κυρίας Μαρίας Νικολακέα, η οποία εκδόθηκε έπειτα από αίτησή του, αίρεται το ένταλμα εναντίον του και του επιβάλλεται εγγύηση 80.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν η ανακρίτρια αίρει τα εμπόδια για την έλευση του κ. Γιουνγκ στην Ελλάδα αφού, όπως είναι γνωστό, έχει κληθεί για συμπληρωματική απολογία από τους τρεις ανακριτές, μαζί με τους άλλους 12 Γερμανούς-μεγαλοστελέχη της Siemens, οι οποίοι πάντως έχουν σοβαρές ενστάσεις να έρθουν και να απολογηθούν αφού φοβούνται κυρίως την επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Στις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η απολογία του τελευταίου μεγαλοστελέχους-κατηγορουμένου που έχει κληθεί.
Από την Εισαγγελία του Μονάχου ακόμη δεν έχουν επιδοθεί όλες οι κλήσεις ενώ ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου. Μόνο η Εισαγγελία της Νυρεμβέργης έχει προχωρήσει στις πρώτες επιδόσεις.
Εγγύηση αντί απαγόρευσης εξόδου


Στη διάταξη της κυρίας Νικολακέα, που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», αναφέρεται ότι αντικαθίσταται ο όρος απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα για τον κ. Γιουνγκ, που του είχε επιβληθεί το 2009, με την καταβολή εγγύησης ή με εγγυητική επιστολή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας του.
Οπως είναι γνωστό, το 2010 ο συγκεκριμένος, που επί μήνες ζούσε στην Πάρο, έφυγε κρυφά από τη χώρα με αποτέλεσμα να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης.
Στην αιτιολογία της αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με εγγύηση, η ανακρίτρια αναφέρει την ηλικία του (είναι σήμερα 74 χρόνων), το γεγονός ότι έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων αλλά και το ότι του επιβλήθηκε μόνο απαγόρευση από τον τότε ανακριτή Ζαγοριανό.
Ακολουθώντας πάντως την πρόταση και του εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη, επιμένει ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί το Ne bis in idem, που είχε προβάλει ο κατηγορούμενος προκειμένου να παύσει η σε βάρος του ποινική δίωξη.
Επτά χρόνια μετά την πρώτη εντολή για διερεύνηση της υπόθεσης, η ανάκριση για το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens προχωράει στην ολοκλήρωσή της και αναμένεται τον Αύγουστο να οριστεί δικάσιμος για το πρώτο σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη δωροδοκία του πρώην υπουργού κ. Τάσου Μαντέλη από τη γερμανική εταιρεία.
Ηδη διαχωρίστηκε η υπόθεση με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και πρόκειται να κριθούν για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και οι Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, Αρ. Μαντάς, στενός συνεργάτης του, και οι Αντωνία Μάρκου και Γ. Τσουγκράνης, παρένθετα πρόσωπα σε λογαριασμούς αλλά κατηγορούμενοι.
Κατηγορίες για 75 εμπλεκομένους


Ως τον Σεπτέμβριο πάντως θα οδηγηθεί στο Συμβούλιο, για να ξεκαθαριστούν από πολυμελέστερο δικαστικό όργανο, οι κατηγορίες για 75 εμπλεκομένους στο μεγαλύτερο σκέλος της δικογραφίας, αυτό της ψηφιοποίησης του δικτύου ΟΤΕ, που σήμερα έχει μεταβιβαστεί σε χέρια Γερμανών. Και αυτό ανεξάρτητα από την εμφάνιση ή μη των Γερμανών, που μπορεί να προκαλέσει και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημιά του άλλοτε δημόσιου οργανισμού αγγίζει το ποσό των 57.500.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά πρόσφατη πραγματογνωμοσύνη ελεγκτικού οίκου του εξωτερικού δεν εντόπισε ζημιά με αποτέλεσμα, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, η υπόθεση να είναι έωλη αφού για τη θεμελίωση κακουργημάτων απαιτείται ύπαρξη ζημιάς του Ελληνικού Δημοσίου.
Καταβολές και δωροδοκίες όμως έχουν εντοπιστεί σε λογαριασμούς περίπου 15 στελεχών του ΟΤΕ είτε από λογαριασμούς του Χρήστου Καραβέλλα (εκφεύγει της σύλληψης ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την κλήση του το 2009), είτε από τα κεντρικά ταμεία της Siemens.
Η υπόθεση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), η οποία αποτέλεσε την πρώτη αφορμή για έρευνα το 2005, δεν έχει καταλήξει σε εντοπισμό ενόχων αφού δεν έχει εντοπιστεί καταβολή, ενώ οι επιτροπές που αποφάσισαν την ανάθεση, παρά τον εξονυχιστικό έλεγχο, δεν εμφανίζεται να δωροδοκήθηκαν. Στο αρχείο οδηγείται και η υπόθεση των Patriot, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα κλείσουν και οι υποθέσεις του ΟΣΕ και της Αρμεντέλ με φτωχά έως ανύπαρκτα επίσης ευρήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ