Ο καθηγητής που δίνει φως εν μέσω κρίσης

Αν αναζητήσει κανείς το όνομα του Ιωάννη Παλλήκαρη στο Διαδίκτυο δεν θα εκπλαγεί. Κι αυτό γιατί συνδέεται σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο υπηρέτησε επί δεκαετίες και από τη θέση του πρύτανη (περίοδος που δεν υπήρξε η καλύτερη στη ζωή του,

Αν αναζητήσει κανείς το όνομα του Ιωάννη Παλλήκαρη στο Διαδίκτυο δεν θα εκπλαγεί. Κι αυτό γιατί συνδέεται σχεδόν σε όλες τις ιστοσελίδες με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο υπηρέτησε επί δεκαετίες και από τη θέση του πρύτανη (περίοδος που δεν υπήρξε η καλύτερη στη ζωή του, καθώς στη χώρα μας κάθε επιστήμονας με επιστημονικό έργο «απολαμβάνει» πάντα μερικές καταγγελίες κυρίως από την πλευρά εκείνων που προτιμούν την πολιτική από την επιστήμη). Κυρίως όμως το όνομά του συνδέεται με τη λέξη «οφθαλμολογία». Είναι ο πατέρας της χειρουργικής με λέιζερ για τα μάτια, διεθνώς, ο άνθρωπος που σήμερα διευθύνει ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο στην Κρήτη με πελάτες από όλο τον κόσμο, ένα «εναλλακτικό» πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο των Ορέων που τώρα θα συνεργαστεί και με το υπουργείο Παιδείας σε εκπαιδευτικά προγράμματα, και ταυτόχρονα «τρέχει» τουλάχιστον 25 ιατρικές «πατέντες» σε διεθνές επίπεδο.

«Μη στέλνετε άλλα δελτία Τύπου, τι θα τα κάνουμε όλα αυτά τα βραβεία;» έλεγε πρόσφατα συνεργάτης του καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννη Παλλήκαρη. Η… αντίδραση προφανής, καθώς το τρίτο στη σειρά μεγάλο βραβείο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που απονεμήθηκε στον καθηγητή έφερνε μαζί του μια αναστάτωση στο γραφείο του που κανείς δεν ήταν σε θέση να διαχειριστεί.

Νέες τεχνικές, διεθνείς πατέντες


Με περίπου όλες τις νέες τεχνικές και διεθνείς πατέντες και μια νέα μέθοδο διόρθωσης της πρεσβυωπίας χωρίς καν να ανοίξει το μάτι του ασθενούς, η δουλειά στο γραφείο του κ. Παλλήκαρη δεν περισσεύει. Ωστόσο, όσο και αν το σχετικό δελτίο Τύπου δεν ήταν μεγαλύτερο από μια σύντομη παράγραφο, κανείς τελικά δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στην τιμητική διάκριση του να γίνεσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας όπου συμμετέχουν οι 50 σημαντικότεροι επιστήμονες-οφθαλμίατροι του κόσμου.
Είχε προηγηθεί το «κλειστό» κλαμπ της Διεθνούς Εταιρείας Οφθαλμολογίας, η ένταξή του στη Δανέζικη Οφθαλμολογική εταιρεία και πρόσφατα το ευρωπαϊκό επιστημονικό βραβείο «Ιωάννης Χαραμής», που έχει θεσπιστεί προς τιμήν του μεγάλου έλληνα οφθαλμολόγου και δόθηκε στον κ. Παλλήκαρη σε μια τελετή στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Οφθαλμολογικού Συνεδρίου.
Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω 24 χρόνια επισκέψεων με κινητές οφθαλμολογικές μονάδες σε διάφορα χωριά της Κρήτης ώστε να παρέχονται δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους τους και τη δραστηριότητα του Πανεπιστημίου των Ορέων που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες (διδασκαλία και μετάδοση της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης, ηλιακά τυροκομεία κ.α.), τότε γίνεται αντιληπτό γιατί στο γραφείο του κ. Παλλήκαρη δεν εντυπωσιάζονται πια από τα βραβεία… Μάλιστα, εκτός από την επικείμενη συνεργασία του με το ΤΕΙ Πειραιά (50 φοιτητές του Ιδρύματος θα επισκεφθούν τον Σεπτέμβρη χωριά της Κρήτης για να διδαχτούν την παραδοσιακή τέχνη της υφαντικής), αναμένεται να συνεργαστεί με το υπουργείο Παιδείας στην ένταξη σχετικών προγραμμάτων στα σχολεία της χώρας με τη μορφή νέων μαθημάτων και δραστηριοτήτων.
«Σε αυτή την περίοδο όπου η χώρα βάλλεται και αμφισβητείται από όλους, είναι σημαντικό να έχουμε μερικά πράγματα που να μας δίνουν ελπίδα» λέει ο κ. Παλλήκαρης.
Δεν ήταν βέβαια όλες οι περίοδοι εύκολες. Από τη θέση του πρύτανη όπου βρέθηκε για επτά χρόνια, η εμπειρία έχει δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Κονδύλια, μια σειρά από δικαστικές περιπέτειες τον έφεραν στο παρελθόν κατηγορούμενο εξαιτίας επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε στο Ιδρυμα και κατηγορήθηκε ότι διαχειρίστηκε ανορθόδοξα τα έσοδά τους. Ωστόσο, τελικά τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν διέθεσε με λάθος τρόπο τα χρήματα του Δημοσίου, αλλά «έφερε» και λεφτά στο πανεπιστήμιο μέσω των επεμβάσεων που έκανε στο Ινστιτούτο Οπτικής και Ορασης που δημιούργησε στο νησί.
«Τι να κάνουμε; Ζούμε και στα ύψη και στα βάθη» λέει χαριτολογώντας ο ίδιος. «Μένει τελικά πίσω μόνο η σκιά των πραγμάτων».
«Στοίχημα» ο ιατρικός τουρισμός


Τη δεκαετία του 1980 κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τη διόρθωση της μυωπίας, της πρεσβυωπίας και των άλλων παθήσεων των οφθαλμών με λέιζερ. Ωστόσο, η ανακάλυψή της ξεκίνησε από την Ελλάδα, την Κρήτη και την ομάδα του κ. Παλλήκαρη που σήμερα λειτουργεί το ΒΕΜΜΟ-Ινστιτούτο Οπτικής και Ορασης με «πελάτες» από όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο επιτυχημένα κέντρα ιατρικού «τουρισμού» για τη χώρα.
Στο ίδιο κέντρο έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 30 διεθνείς πατέντες στην οφθαλμολογία.
«Ενα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ο ιατρικός τουρισμός σαν εναλλακτική παροχή υπηρεσιών σε ένα σύστημα υγείας που βουλιάζει» λέει ο κ. Παλλήκαρης. Πρόκειται άραγε για τις δύο όψεις ενός κράτους που μπορεί να φιλοξενεί τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο και ταυτόχρονα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τους πολίτες του; Το στοίχημα παραμένει και για τις δύο πλευρές. Ο λεγόμενος ιατρικός «τουρισμός» μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια και αυτά με τη σειρά τους να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του κράτους και των δικών του υπηρεσιών πρόνοιας;
Οπως λέει συνεργάτης του κ. Παλλήκαρη τις επόμενες ημέρες θα χειρουργηθεί από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας γερμανίδα μεγαλοεπιχειρηματίας που στοχεύει εκτός των άλλων να επισκεφθεί αντίστοιχα κέντρα στη χώρα μας, αλλά και να προχωρήσει σε συζητήσεις για τη δημιουργία ενός μεγάλου ιατρικού κέντρου στην Κρήτη που θα ασχολείται με τη θεραπεία ειδικών τραυμάτων, τη θεραπεία μορφών καρκίνου κ.λπ.
Δραστηριότητες
Το Πανεπιστήμιο των Ορέων
Πώς περιγράφει ένας Κρητικός το Πανεπιστήμιο των Ορέων; «Δώσε μου, Μούσα, έμπνευση και «στοχασμόν ωραίον», για το Πανεπιστήμιο να γράψω των Ορέων!». Η… μαντινάδα που έφτιαξε εθελοντής συνεργάτης του ιδρύματος συνεχίζει περιγραφικά:

«Με θέματα ελεύθερα, απ’ τη ζωή βγαλμένα, εξωακαδημαϊκά, με καταξιωμένα… Απ’ της υπαίθρου τα πολλά και ανοιχτά πεδία, προσφέρει και ελεύθερη και δωρεάν παιδεία!».
Το πανεπιστήμιο των Ορέων ιδρύθηκε με σκοπό να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με την κοινωνία. Στο κέντρο της προσοχής του έχει θέσει αρχικά τις ορεινές περιοχές της Κρήτης, με την προοπτική σύντομα να ενταχθούν και οι νησιωτικές, καλλιεργώντας την επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς των περιοχών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ως σήμερα έχει 500 μέλη, διεθνείς δραστηριότητες αλλά και συνεργασία με την UNESCO σε διεθνή φόρουμ για την ανάπτυξη της περιφέρειας και των ορεινών όγκων, οι εκπρόσωποί του επισκέπτονται συχνά σχολεία για διδασκαλία, συνεργάζεται με 200 εθελοντές γιατρούς που επισκέπτονται χωριά στην Κρήτη αλλά στηρίζει και την αποστολή της «Πηνελόπης Gandhi, που στόχο έχει να επαναφέρει την τέχνη της υφαντικής με τα παραδοσιακά εργαστήρια στα κρητικά σπίτια».
Πρόκειται για την αναβίωση της διαδικασίας του υφαντού με τον παραδοσιακό καμβά, βιολογικά και φυτικά χρώματα, όπως ξεκίνησε από την περίοδο της Μινωικής Κρήτης. Το πρόγραμμα αυτό έχει αρχίσει ήδη να εντάσσεται σε πολλά σχολεία της Κρήτης ως κουλτούρα, ενώ προσφάτως εντάχθηκε και σε πρόγραμμα του ΤΕΙ Πειραιά και στη διάρκεια του καλοκαιριού 30 φοιτητές και φοιτήτριές του θα επισκεφθούν τα κρητικά χωριά για να διδαχθούν την τέχνη αυτή. Και το υπουργείο Παιδείας όμως έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την ένταξή του σε ευρύτερα προγράμματα διδασκαλίας.
Πάντως στο «Ηandbook of Ophthalmology», το επίσημο διαδικτυακό βιβλίο της Αμερικανικής Ακαδημίας, στο κεφάλαιο «Ιστορία της Οφθαλμολογίας», αναφερόμενη στα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν, αρχίζει από το 650 π.Χ. με τον Αριστοτέλη και τελειώνει το 1989 με τη μεγάλη ανακάλυψη της τεχνικής LASIK από τον καθηγητή κ. Παλλήκαρη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία