Εναλλακτική λύση για θέρμανση και ψύξη

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια νέα, εναλλακτική λύση για φθηνή αλλά αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια νέα, εναλλακτική λύση για φθηνή αλλά αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Η χρήση τους αυξήθηκε ραγδαία το τελευταίο χρονικό διάστημα όταν η κατανάλωση πετρελαίου για θέρμανση άρχισε να γίνεται ασύμφορη και οι καταναλωτές άρχισαν με τη σειρά τους να αναζητούν άλλους τρόπους για να ζεσταθούν.
Μια αντλία θερμότητας μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τους κλασικούς λέβητες πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικούς λέβητες. Χαρακτηριστικό της λειτουργίας τους είναι ότι η ίδια μονάδα παράγει και δροσισμό, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στον χώρο. Επιπλέον η κάθε μονάδα έχει τη δυνατότητα παραγωγής ζεστών νερών χρήσης.
Ολες οι παραπάνω ιδιότητες καθιστούν τον τελευταίο καιρό τις αντλίες θερμότητας μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική για τους καταναλωτές, οι οποίοι σταδιακά ανακαλύπτουν ότι μολονότι το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι σχετικά υψηλό, η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται με τα συστήματα αυτά φθάνει το 60% σε κάποιες περιπτώσεις και αποτελούν γι’ αυτούς μια συμφέρουσα επιλογή.
Οπως τα ψυγεία που όλοι έχουμε στα σπίτια μας έτσι και οι αντλίες θερμότητας αέρα/νερού λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ατμού. Συνήθως οι αντλίες αυτού του είδους αποτελούνται από μια βαλβίδα εκτόνωσης, δύο εναλλάκτες θερμότητας και έναν συμπιεστή.
Η διαφορά ενός συστήματος τύπου αντλίας θερμότητας, είτε χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε του εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, είναι πως λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εξοικονομεί σημαντικά περισσότερη ενέργεια. Ουσιαστικά πληρώνουμε μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος.
Πώς τοποθετείται μια αντλία θερμότητας;
Η διαδικασία εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας είναι εύκολη και αρκετά γρήγορη. Πέρα από την τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας και της εσωτερικής, η οποία συνήθως είναι ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προεργασία στον χώρο, διότι η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμη και στο μπαλκόνι μας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας;
Το βασικότερο πλεονέκτημα των αντλιών θερμότητας είναι ότι η λειτουργία των αντλιών θερμότητας αέρα/νερού στηρίζεται στην αξιοποίηση του φθηνότερου καυσίμου που μπορεί κανείς να βρει, το οποίο δεν είναι άλλο από τον αέρα.
Οι συγκεκριμένες αντλίες, οι οποίες τοποθετούνται εξωτερικά, χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια του εξωτερικού αέρα και μπορούν να μετατρέψουν ένα υπάρχον σύστημα θερμαντικών σωμάτων σε ένα αποτελεσματικό, πλήρες σύστημα θέρμανσης.
Οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται είτε ως μονάδες κλιματισμού για το δρόσισμα του χώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είτε τροφοδοτούν το ενδοδαπέδιο σύστημα και τα θερμαντικά σώματα κατά τις ζεστές ημέρες του χειμώνα.
Ενα ακόμη πλεονέκτημά τους είναι ότι οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν έναν έλεγχο inverter, όπου το σύστημα μπορεί να παρέχει την ακριβή θερμική ισχύ που απαιτείται σε κάθε δεδομένη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο η αντλία θερμότητας θα καταναλώνει μόνο τη συγκεκριμένη ενέργεια που απαιτείται κάθε φορά, καθιστώντας το ιδιαίτερα αποδοτικό και οικονομικό.
Σημαντικά πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας θεωρούνται επίσης η αθόρυβη λειτουργία τους, το μικρό μέγεθος των μονάδων, καθώς και το γεγονός ότι η λειτουργία τους δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αναφορά πρέπει να γίνει και στην οικολογική τους πλευρά, καθώς οι αντλίες στη λειτουργία τους είναι φιλικές προς το περιβάλλον και έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία