Πρώτο βήμα για «Νέα Ελλάδα»

Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή μετεξέλιξη της ΝΔ και τη δημιουργία ενός κόμματος που θα εκφράζει τις φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στο 9ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής.

Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή μετεξέλιξη της ΝΔ και τη δημιουργία ενός κόμματος που θα εκφράζει τις φιλοευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στο 9ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Και μόνο το σύνθημα «Νέα Ελλάδα» του συνεδρίου, σε συνδυασμό με το γενικό προσκλητήριο για συμπόρευση που απηύθυνε, παρέπεμπε ευθέως στο στρατηγικό σχέδιό του για άνοιγμα και σε δυνάμεις εκτός των κομματικών τειχών με στόχο την ταχύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.
Η πολιτική αιμοδοσία με στελέχη από άλλους χώρους θεωρείται αναγκαία ώστε να ενισχυθεί ο βασικός πυλώνας του αστικού συστήματος έναντι των άκρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς επιστράτευσε στο συνέδριο σειρά επιχειρημάτων για να τονίσει την ανάγκη της συνεργασίας ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές, καθώς, όπως είπε, προέχει το εθνικό συμφέρον.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ενώπιον των κομματικών μελών, τα οποία «πάγωσαν» προ ημερών στο άκουσμα της συμφωνίας με τον κ. Ευ. Βενιζέλο για δικομματική κυβέρνηση, εξήρε τη βοήθεια του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ στην αναγέννηση της χώρας, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν και τη διαφορετική ιστορική διαδρομή.
Η κίνηση του Πρωθυπουργού ήταν σαφής και αποσκοπούσε στην ενίσχυση ενός συναινετικού και εθνικού προφίλ το οποίο καλλιεργεί και στην αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί στην κοινωνική βάση η κυβερνητική συμμαχία. Ωστόσο η θετική έκβαση του πρωθυπουργικού σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με τον κυριότερο να είναι η επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης στο έργο της.
Η ριζική αναμόρφωση του κομματικού μηχανισμού σχεδιαζόταν εδώ και μήνες, και διατυπώνονταν ακόμη και αναφορές στην ανάγκη δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού συναγερμού» δυνάμεων. Τότε η κατάσταση ήταν διαφορετική και υπήρχαν άλλα δεδομένα. Λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα, υπήρξαν στο εσωτερικό της ΝΔ σκέψεις να μετατεθεί το σχέδιο για τη μετεξέλιξη του κόμματος. Αυτό όμως άλλαξε τα τελευταία εικοσιτετράωρα και το αρχικό σύνθημα «Αλλάζουμε» τροποποιήθηκε σε «Νέα Ελλάδα».
Το συνέδριο έγινε στη σκιά του ανασχηματισμού και της κυβερνητικής συμμαχίας με το ΠαΣοΚ που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κομματική βάση της ΝΔ και σε σημαντικό τμήμα της «γαλάζιας» ΚΟ που θεωρεί ότι το νέο σχήμα αποτελεί το πρόπλασμα για την αναγέννηση κάτι καινούργιου. Δεν είναι τυχαίο ότι στα υψηλά κλιμάκια της ηγετικής ομάδας της ΝΔ μιλάνε για ένα γηρασμένο και ανήμπορο κόμμα, το οποίο έχει ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις και πρέπει να ανανεωθεί ταχύτατα.
Ως εκ τούτου επιχειρηματολογούν, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και τα ερωτήματα για τον βίο της παρούσας κυβέρνησης, υπέρ της σταδιακής, αλλά με γρήγορους ρυθμούς και με ορόσημο τις ευρωεκλογές του 2014, μετεξέλιξης της ΝΔ σε ένα σύγχρονο «ευρωπαϊκό κόμμα».
Σε αυτό το νέο κόμμα, το οποίο θα δομηθεί στη λογική ενός «ευρωπαϊκού συναγερμού», κάλλιστα, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, θα μπορούν να συνυπάρξουν στελέχη από τη Δεξιά, την Κεντροδεξιά, το Κέντρο, από τον φιλελεύθερο χώρο και από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

«Η συμμαχία για την πατρίδα μπορεί να κάνει στην πράξη την πολιτική υπέρβαση από τα κομματικά στεγανά περασμένων δεκαετιών»
είναι μια χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί σε εσωτερικές συζητήσεις στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι αυτός που θα ορίσει τις συντεταγμένες στον χάρτη της νέας ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ετοιμάζεται με στόχο την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

«Υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας»
τονίζει σε όλους τους συνομιλητές του και δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη μέρα επιμένει στη θεωρία των δύο άκρων: ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος τονίζει συνεχώς στους συνομιλητές του ότι η παράταξη πρέπει να ενδυναμωθεί με νέο «πολιτικό προσωπικό» που δεν θα είναι κατ’ ανάγκην από τον χώρο της ΝΔ, ενώ θεωρεί αναγκαία συνθήκη την αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής κουλτούρας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θέλει το επόμενο διάστημα να αναλάβουν ρόλο νέα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να «αναστήσουν» το κόμμα, αν και υπάρχουν ερωτήματα για το κατά πόσον θα επιτύχουν να γίνει ριζική αλλαγή των κομματικών δομών και να αποδιαρθρωθεί πλήρως η κομματική γραφειοκρατία. Γι’ αυτό και στη νέα Πολιτική Επιτροπή θα επιδιωχθεί να εκλεγούν «φρέσκα» πρόσωπα, ενώ το επόμενο Σάββατο αναμένεται να εκλεγεί νέος γραμματέας της ΝΔ ο 35χρονος κ. Α. Παπαμιμίκος, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ώστε να σηματοδοτηθεί η ανανέωση.
Οπως ήταν αναμενόμενο, στο συνέδριο οι «προεδρικοί» θέλησαν να ενισχύσουν τη δύναμή τους, καθώς το προηγούμενο συνέδριο έγινε το καλοκαίρι του 2010, λίγους μήνες μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ και άρα στα κομματικά όργανα κυριαρχούσαν οι «καραμανλικοί».
Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική και έχει γίνει προσπάθεια να πριμοδοτηθούν πρόσωπα που είναι πιστά στον Πρωθυπουργό και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον, αν υπάρξει το όποιο ζήτημα. Το αρνητικό είναι ότι και σε αυτή τη φάση καταγράφεται μερική ανακύκλωση προσώπων – από το ήδη φθαρμένο κομματικό σύστημα – που θέλουν να έχουν παρουσία και στα νέα κομματικά όργανα.
Μεγάλο παρασκήνιο υπήρξε ως την ύστατη στιγμή για την πριμοδότηση των προσώπων που ομνύουν πίστη στον κ. Σαμαρά και θα συμμετάσχουν ως αιρετοί στη νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Στους κόλπους της ΝΔ δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει κύμα αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. Το προεδρικό ιμπέριουμ δεν έχει πληγεί σημαντικά, αλλά πλέον υπάρχουν πολύ μεγάλες δόσεις κριτικής σε χειρισμούς τόσο του ιδίου όσο και συνεργατών του Πρωθυπουργού.
Οι χειρισμοί στην υπόθεση της ΕΡΤ αλλά κυρίως η συμμαχία με το ΠαΣοΚ αποτελούν μερικά από τα αρνητικά σημεία για βουλευτές και στελέχη. Η κριτική όμως μένει σε επίπεδο παρασκηνίου κυρίως. Την ίδια στιγμή η αποδυναμωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό «καραμανλική πτέρυγα» παραμένει σιωπηλή και δεν υπάρχει ενιαίο κέντρο, όσο ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής αρνείται να εμπλακεί στις εσωκομματικές διεργασίες και να δημιουργήσει πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η «προεδρική» φρουρά δεν είχε απέναντί της μια οργανωμένη εσωκομματική αντιπολίτευση.
«Το παράκανα τελευταία»
Η κούραση του Πρωθυπουργού

«Μένουμε πάντα όρθιοι. Δεν πέφτουμε ποτέ». Με τη φράση αυτή ο Πρωθυπουργός προσπάθησε ο ίδιος να καθησυχάσει τους συνέδρους της ΝΔ, λίγα λεπτά μετά την απροσδόκητη διακοπή στην ομιλία του. «Θα διακόψω για δυο λεπτά» είπε ο κ. Σαμαράς και λίγο μετά έχασε τις αισθήσεις του. Η κούραση των ημερών, μια ιογενής γαστρεντερίτιδα που τον ταλαιπωρούσε επί τέσσερις ημέρες, σε συνδυασμό με υπόταση, τον κέρδισαν για λίγο. Φαινόταν καταβεβλημένος. Φυσικό, καθώς έφθασε στον χώρο του συνεδρίου κατευθείαν από το αεροδρόμιο. Λίγο πριν είχε προσγειωθεί το αεροπλάνο από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε πολύωρες συνεδριάσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Αμέσως του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ανέκτησε τις δυνάμεις του και συνέχισε την ομιλία του.

«Το παράκανα τελευταία»
ανέφερε με διάθεση αυτοκριτικής, ενώ η σύζυγός του κυρία Γεωργία Σαμαρά τον παρακολουθούσε με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Ο κ. Σαμαράς για όσους τον γνωρίζουν το έχει παρακάνει, ειδικά τον έναν χρόνο που είναι πρωθυπουργός. Οι ρυθμοί με τους οποίους εργάζεται είναι εξαντλητικοί και δίνει την εντύπωση ενός αεικίνητου ανθρώπου που δεν καταβάλλεται εύκολα. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στο γραφείο του πολύ νωρίς, συνήθως κατά τις επτά και μισή, και φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τα μεσάνυχτα, ενώ συμμετέχει σε πολύωρες συσκέψεις, καθώς θέλει να έχει άποψη για τα πάντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk