Ο Τσίπρας ψάχνει «εταίρο», ο Λαφαζάνης οργανώνει «κίνημα»

Οι μεν (κ. Π. Λαφαζάνης και Αριστερή Πλατφόρμα) εργάζονται για το «κίνημα»· οι δε (κ. Αλ. Τσίπρας και «ευρωπαϊστές») μελετούν τις δυνατότητες πολιτικών και μετεκλογικών συνεργασιών στο νέο πολιτικό σκηνικό. Με αυτές τις προτεραιότητες κινούνται οι δύο εσωκομματικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ,

Οι μεν (κ. Π. Λαφαζάνης και Αριστερή Πλατφόρμα) εργάζονται για το «κίνημα»· οι δε (κ. Αλ. Τσίπρας και «ευρωπαϊστές») μελετούν τις δυνατότητες πολιτικών και μετεκλογικών συνεργασιών στο νέο πολιτικό σκηνικό. Με αυτές τις προτεραιότητες κινούνται οι δύο εσωκομματικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έπειτα και από την αναδιάταξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ «βλέπει» τις αντοχές της κυβέρνησης να περιορίζονται και τις εξελίξεις να θέτουν σε δοκιμασία τη φαινομενικά εύθραυστη, νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία – πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά πάντως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων.
Εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για 11-14 Ιουλίου, οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες των εσωκομματικών στρατοπέδων στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίζονται ασύμπτωτες. Και οι δύο πλευρές έχουν εμφανώς ρίξει τους τόνους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ζητήματα (ευρωζώνη, νόμισμα, πολιτικές συμμαχίες, κ.ά.) δεν θα τεθούν στο συνέδριο.
Ως τότε όμως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, γνωρίζοντας ότι τα δείγματα εσωστρέφειας ή προχειρότητας αυτή την περίοδο μπορεί και να αποβούν μοιραία. Σε αυτό το πεδίο μάλιστα είναι εμφανής και μια νέα ανησυχία που εκδηλώνεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και αφορά την κατάσταση (οικονομική, κοινωνική και πολιτική) που ενδέχεται να κληθεί να διαχειριστεί, σε περίπτωση που η κυβέρνηση κλονιστεί εκ νέου, υπό την πίεση αντιδράσεων, δυσλειτουργιών ή και ευρύτερων εξελίξεων.
Η ΔΗΜΑΡ ως συνομιλητής


Η στρατηγική που έχει επιλεγεί από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη εκδηλώνεται στο Κοινοβούλιο και αναμένεται να γίνει εμφανέστερη στο προσεχές διάστημα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΔΗΜΑΡ, έπειτα από την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Σε ένα πρώτο επίπεδο, και όσο παραμένει στο συρτάρι ο (υπαρκτός) σχεδιασμός για την κατάθεση μιας πρότασης δυσπιστίας, στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ασκήσει πιέσεις προς τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη να τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο απέναντι στην κυβέρνηση. Μια πρώτη απόπειρα έγινε με αφορμή το θέμα επαναφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ του ζητήματος διερεύνησης ευθυνών του κ. Ευ. Βενιζέλου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης κ. Β. Οικονόμου δεν υπήρξε ανταπόκριση και η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να μιλήσει για «επανασύσταση της τρικομματικής».
Παρά ταύτα, η συζήτηση για τις δυνατότητες επικοινωνίας με τη ΔΗΜΑΡ είναι υπαρκτή στην Κουμουνδούρου, έστω κι αν κανείς αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να απευθύνει προσκλητήρια ή να θέσει το ζήτημα ανοιχτά και με πιεστικό τρόπο. Από την πλευρά των ευρωπαϊστών του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η «μοναξιά» της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζεται ως δυνάμει καταλυτική παράμετρος για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα – και ειδικώς για τις εξελίξεις έπειτα από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Το σκεπτικό που κυριαρχεί (έστω κι αν δημοσίως διακηρύττεται πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς απέναντι στο μνημόνιο) είναι το εξής: δεδομένης της προσήλωσης του κ. Φ. Κουβέλη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, μια υπόγεια συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ έναν πιθανό συνομιλητή. Κατά τον τρόπο αυτόν – και δεδομένου ότι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως τα εκβιαστικά διλήμματα του 2012 δεν μπορούν να τεθούν στους πολίτες με τον ίδιο τρόπο – η πιθανότητα και μόνο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ σχεδόν εκμηδενίζει το στοιχείο του φόβου των πολιτών για την «ακρότητα» των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά. Η αντίληψη αυτή δεν έχει πάντως γενική απήχηση στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς από την Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλουν καν να ακούσουν τα περί συνεργασίας με τη «μνημονιακή» ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα κάποιοι εκφράζουν και τον φόβο ότι και μόνο η δημιουργία μιας τέτοιας εντύπωσης μπορεί να πλήξει περαιτέρω την ούτως ή άλλως αναιμική «ριζοσπαστικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση περί της δυνατότητας προσέγγισης με την «υπεύθυνη Αριστερά» συνδυάζεται και με τις επικείμενες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο και πρωτίστως με το ζήτημα της επισημοποίησης της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και, εφόσον εν τέλει τα σχετικά σενάρια επιβεβαιωθούν, οι επόμενες ευρωεκλογές (αν προηγηθούν των εθνικών εκλογών) θα λειτουργήσουν ως ακόμη μία ευκαιρία για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού του κ. Τσίπρα και του κόμματός του.
Κίνημα για πολιτική απεργία
Παράλληλη πορεία προς όλα αυτά ακολουθεί η Αριστερή Πλατφόρμα και οι δυνάμεις που εντάσσονται σε αυτήν – χωρίς σε αυτό το πεδίο να υπάρχει σύγκρουση με την πλευρά Τσίπρα. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει δημοσίως και κατ’ ιδίαν ο κ. Π. Λαφαζάνης, αυτό που προέχει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η στροφή στο κίνημα και η δημιουργία προϋποθέσεων αντίδρασης στη μνημονιακή πολιτική «από τη βάση».
Με βάση αυτή τη θεώρηση, κυρίαρχη επιδίωξη είναι να διατηρηθεί στην επικαιρότητα η αντίδραση που ξέσπασε με αφορμή την ΕΡΤ – αισιοδοξούν κάποιοι ότι το «κίνημα» μπορεί να ξεπηδήσει από το προαύλιο του Ραδιομεγάρου.
Επιπλέον, είναι σαφής η προσπάθεια που εκδηλώνεται να «διανθιστεί» η αντίδραση αυτή με τη συμμετοχή και άλλων ομάδων απολυμένων είτε από τα ναυπηγεία είτε από εταιρείες όπως η πτωχευμένη Κατσέλης. Αξιοσημείωτη μάλιστα είναι η παρουσία και η ενθάρρυνση που παρέχει η Αριστερή Πλατφόρμα σε μια προσπάθεια που εκδηλώνεται για τη δημιουργία ενός κινήματος «πολιτικής ανατροπής».
Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται μια πρωτοβουλία 12 πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων και δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών, μεταξύ των οποίων η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών – ΟΙΕΛΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών – ΠΟΕΣΥ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων – ΟΙΥΕ κ.ά. Σε πολλές από αυτές τις οργανώσεις είναι δραστήριες ομάδες προερχόμενες από την ΠΑΣΚΕ που έχουν κατ’ ουσίαν προσχωρήσει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και βασική επιδίωξη είναι η «ανεξαρτητοποίηση» από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ και η οργάνωση-προκήρυξη μιας «πολιτικής απεργίας» απέναντι στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και κατά πολλούς «παρασύρει» και τον κ. Τσίπρα σε κάποιες πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της Κατσέλης.

Οι απολύσεις της ΕΡΤ
«Tο κίνημα του Ραδιομεγάρου να μείνει ζωντανό»

Κατά την εκπεφρασμένη άποψη της «ριζοσπαστικής» πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίδραση για την ΕΡΤ λειτούργησε ούτως ή άλλως καταλυτικά και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως βάση για τη «μαζικοποίηση» των αντιδράσεων. Ο ίδιος ο κ. Λαφαζάνης σε αρθρογραφία του επισημαίνει ότι είναι κρίσιμο «το κίνημα του Ραδιομεγάρου να μην εκτονωθεί, να μην κουραστεί, να μη διασπαστεί και να μη φυλλορροήσει».
Κατά την εκτίμησή του το «κίνημα» αυτό άλλαξε την πολιτική και κοινωνική ατζέντα της περιόδου, και πρέπει να παραμείνει ζωντανό. Εξηγώντας μάλιστα ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όρια της ΕΡΤ, ενθαρρύνει τη συνάντηση με άλλα «κινήματα», π.χ. στους χώρους της Παιδείας, της Υγείας και στον ιδιωτικό τομέα. «Εξαιρετικά επίκαιρο θα είναι να συναντηθούν σε κοινό αγώνα και κοινή διεκδίκηση έξω από το Ραδιομέγαρο οι «απολυμένοι» της ΕΡΤ με τους «απολυμένους» της Κατσέλης, αλλά και τους απεργούς διαρκείας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» αναφέρει με χαρακτηριστικό τρόπο ο κ. Λαφαζάνης.
Θα ζητήσει Εξεταστική

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στο κλείσιμο της ΕΡΤ θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της εβδομάδας. Η κίνηση βασίζεται στο σκεπτικό ότι η διακοπή λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης επέφερε οικονομικό πλήγμα στο ελληνικό δημόσιο από διαφυγόντα κέρδη, είτε προγραμματισμένων αθλητικών μεταδόσεων, είτε από καταγγελία υφισταμένων συμβάσεων. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή μέχρις ότου έλθει προς ψήφιση η πρόταση νόμου για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk