Ξορκίζουν την ανεργία, «καλοβλέπουν» τις καταθέσεις

Επειτα από αρκετούς μήνες μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής υπήρξε ήρεμη. Καθώς απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες, και πρώτη μέσα σε αυτούς η Ανγκελα Μέρκελ, επιθυμούν να εμφανίσουν αρραγές μέτωπο.

Επειτα από αρκετούς μήνες μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής υπήρξε ήρεμη. Καθώς απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες για τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες, και πρώτη μέσα σε αυτούς η Ανγκελα Μέρκελ, επιθυμούν να εμφανίσουν αρραγές μέτωπο. Τα δύσκολα θα αρχίσουν αργότερα, όταν οι αποφάσεις που ελήφθησαν θα πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη και τα διαχρονικά ευχολόγια δεν θα επαρκούν για να κατευνάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Η συμφωνία που επετεύχθη επί των βημάτων καταπολέμησης της καλπάζουσας ανεργίας των νέων ήταν το μείζον αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Είχε προηγηθεί η συμφωνία στο Eco/Fin επί των κανόνων εκκαθάρισης των τραπεζών, ενώ οριστικοποιήθηκε ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ (για την περίοδο 2014 – 2020) έπειτα από μήνες αντεγκλήσεων.
Η συμφωνία να δαπανηθούν 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων ήταν το βασικό θέμα της Συνόδου. Με τα ποσοστά στη νεανική ανεργία να κινούνται κοντά στα επίπεδα του 60% για την Ισπανία και την Ελλάδα και άνω του 40% σε Ιταλία και Πορτογαλία, ήταν επιτακτικό να ληφθούν αποφάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών να διατεθεί μέσα στα πρώτα δύο χρόνια από την έναρξη του νέου επταετούς προϋπολογισμού την 1η Ιανουαρίου 2014. Αμεσα ωφελημένες θα πρέπει να είναι οι χώρες με ποσοστά νεανικής ανεργίας άνω του 25%. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής είναι η εξεύρεση απασχόλησης, η κατάρτιση και η μαθητεία για νέους εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή την πλήρη εκπαίδευση ή έμειναν άνεργοι.
Στο πακέτο εντάσσεται επίσης η κοινή δράση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΕΤΕπ καλείται να αυξήσει τον δανεισμό της κατά 40% προς τις χώρες της ΕΕ ως το 2015. Συζητήθηκε επίσης η συγχώνευση των διαρθρωτικών κονδυλίων της Κομισιόν με τα κονδύλια της ΕΤΕπ ώστε από τη μόχλευσή τους να προκύψει ένα ποσό περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από πολλές πλευρές πάντως ασκείται κριτική ότι τέτοιου είδους αποφάσεις έρχονται πολύ αργά και εντάσσονται σε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, ιδιαίτερα από τη γερμανική πλευρά. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι το Βερολίνο θα δώσει μεγάλη δημοσιότητα στη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουλίου στη γερμανική πρωτεύουσα, στην ανεργία των νέων.
Ο δύσκολος τοκετός


Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τα βλέμματα είχαν επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για τους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση (resolution) των ευρωπαϊκών τραπεζών. Χρειάστηκαν πάνω από 20 ώρες διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε συμβιβασμό. Το βασικό χαρακτηριστικό, από εδώ και στο εξής, της διαδικασίας που θα ακολουθείται για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών περιέγραψε με ακρίβεια ο ιρλανδός προεδρεύων του Eco/Fin Μάικλ Νούναν: «Η διάσωση με ίδια μέσα (bail in) είναι πλέον ο κανόνας».
Η συμφωνία για την εκκαθάριση τραπεζών αποτελεί απαραίτητο πυλώνα για την προώθηση της πολυδιαφημισμένης τραπεζικής ένωσης. Πίεζε άλλωστε πολύ για την ολοκλήρωσή της η ΕΚΤ, ώστε να μπορέσουν να διενεργηθούν, την προσεχή άνοιξη, τα stress tests που θέλει να κάνει και να ενεργοποιηθεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός από το 2014. Η συμφωνία της περασμένης Τετάρτης στο Eco/Fin θα πρέπει φυσικά να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως τα τέλη του 2013.
Ωστόσο, τα εθνικά συμφέροντα βρέθηκαν πάλι στην πρώτη γραμμή. Ο κρίσιμος κρίκος δεν ήταν άλλος από το πόσο μεγάλη διακριτική ευχέρεια θα έχουν τα κράτη-μέλη για την προστασία συγκεκριμένων επενδυτών και καταθετών από την επιβολή απωλειών ώστε να διασώζονται τα πιστωτικά ιδρύματα χωρίς να χρειάζεται οι φορολογούμενοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και ορισμένοι καταθέτες θα συνεισφέρουν καθαρά στη διάσωση μιας τράπεζας. Εξαιρούνται οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, ενώ καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και σε πρόσωπα θα μπορούν επιλεκτικά να μην υπόκεινται σε απώλειες.
Η διάσωση με ίδια μέσα θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 8% του αναγκαίου ποσού της εκκαθάρισης, προτού δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν είτε κρατικούς πόρους είτε κονδύλια ενός Ταμείου Εκκαθάρισης (που θα δημιουργηθεί από εισφορές των πιστωτικών ιδρυμάτων) ώστε να ανακεφαλαιοποιήσουν μια τράπεζα. Η επέμβαση αυτή όμως θα γίνεται μόνο κατόπιν έγκρισης των Βρυξελλών και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού ποσού της εκκαθάρισης.
Από το 2018
Τα επόμενα βήματα
Το νέο καθεστώς θα τεθεί σε λειτουργία από το 2018, παρά την επιθυμία πολλών πλευρών να ξεκινήσει από το 2015. Τα επόμενα βήματα της τραπεζικής ένωσης είναι η συγκρότηση ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης. Εκεί αναμένεται σύγκρουση Βρυξελλών – Βερολίνου, καθώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να έχει η ίδια τον τελικό λόγο. Η Γερμανία το αρνείται, προβάλλοντας λόγους που έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση των κοινοτικών Συνθηκών. Αν και εφόσον όλα αυτά συμφωνηθούν και λειτουργήσουν, τότε θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική