Οι ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα αλλά και πηγές στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στη Φραγκφούρτη και στο Παρίσι αναζητούν απαντήσεις τούτες τις μέρες. Η πρόσφατη κυβερνητική κρίση, η νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε και φυσικά το τι θα συμβεί το φθινόπωρο τους έχουν γεμίσει μόνο με ερωτηματικά και με καμία απάντηση.
Θα μπορέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα να αντέξει τον δύσκολο χειμώνα; Θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου ή το φορτίο του πολιτικού κόστους θα αποδειχθεί δυσβάσταχτο; Μπορούν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, οι δύο πυλώνες της Μεταπολίτευσης, να «σκοτώσουν το παρελθόν τους» και να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους ή θα υπάρξει άτακτη υποχώρηση τύπου ΕΡΤ; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που καταφθάνουν από τις μεγάλες πρωτεύουσες. Στο πίσω δε μέρος του μυαλού κορυφαίων ξένων διπλωματικών παραγόντων υπάρχει πάντα ο φόβος μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ιδιαίτερα σε περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να λάβει νέα μέτρα.
Η αλήθεια είναι ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν εντυπωσίασε. Χαρακτηρίζεται ως προϊόν συμβιβασμών. Ισως η μόνη τοποθέτηση που ήχησε ευχάριστα ήταν αυτή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η εικόνα που υπάρχει για τον κ. Μητσοτάκη είναι, λόγω των παλαιότερων τοποθετήσεών του, αυτή ενός νέου και μεταρρυθμιστή πολιτικού. Ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν για το κατά πόσον θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της μείωσης του δημόσιου τομέα.
Στους κερδισμένους εντάσσεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων διπλωματών, και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος. Η απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών να μην ακολουθήσει τη ΔΗΜΑΡ στην έξοδο από την κυβέρνηση κρίθηκε θετικά διότι απέτρεψε την προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο έναντι του προσώπου του υπάρχει μια αμφιθυμία για το κατά πόσον μπορεί να ακολουθήσει τη μεταρρυθμιστική οδό.
Η αποφυγή μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να ήταν ανακουφιστική, αλλά την ίδια στιγμή εκφράζονται δύο ανησυχίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την κοινοβουλευτική αριθμητική. Η νέα κυβέρνηση έχει πλέον σίγουρες μόλις 153 έδρες στη Βουλή, κάτι που καθιστά επίφοβη τη σταθερότητά της. Η δεύτερη είναι ποιοτική και αφορά τον περιορισμό της νομιμοποίησης της κυβέρνησης.
Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το φθινόπωρο του 2013 θα είναι καυτό –για μια σειρά λόγων. Αν και η δικομματική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο ομοιογενής, καθώς και καλύτερα διαχειρίσιμη σε σχέση με τη συμμετοχή τριών κομμάτων, παραμένει άγνωστο το κατά πόσον ο νέος συνασπισμός θα βρει το κουράγιο και το θάρρος να προωθήσει το δυσκολότερο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι οι απολύσεις 4.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2013.
Πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» τονίζουν ότι δεν είναι καθόλου αμελητέος ο κίνδυνος να φοβηθεί η κυβέρνηση και να χαλαρώσει ή να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις δύσκολες αποφάσεις. Αλλωστε η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με την ΕΡΤ κρίνεται ως λανθασμένη από τακτική άποψη διότι ήγειρε ισχυρά αντιμεταρρυθμιστικά αντανακλαστικά. Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να σκέφτεται διπλά και να προετοιμάζει πολύ καλύτερα τέτοιου είδους κινήσεις.
Ολα τα παραπάνω οδηγούν στην πρόβλεψη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μπορεί να ενισχυθεί η αστάθεια. Επομένως, ουδείς εμφανίζεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει μια ασφαλή πρόβλεψη για το αν μπορεί να διεξαχθούν εκλογές από σήμερα ως το τέλος του έτους. Ολα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά –τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ