Η ρύθμιση

Εκδίκαση χωρίς αναβολή

Ανοικτός είναι ο διάλογος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου με τις δικαστικές ενώσεις για την τελική διατύπωση του νόμου για τις προσφυγές των συμβασιούχων, τον οποίο δεν πρέπει να τον περιμένουμε πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Ανοικτός είναι ο διάλογος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου με τις δικαστικές ενώσεις για την τελική διατύπωση του νόμου για τις προσφυγές των συμβασιούχων, τον οποίο δεν πρέπει να τον περιμένουμε πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Ως κύρια βάση της διάταξης θα είναι και η νομοθεσία Ρουπακιώτη. Το θέμα αφορά κυρίως τους συμβασιούχους των υπουργείων Παιδείας και Υγείας (περίπου 6.000) που έχουν ήδη κερδίσει την προσωρινή διαταγή, αλλά εκκρεμεί η απόφαση των ασφαλιστικών. Σε αυτή τη θέση βρίσκονται και πολλοί εργαζόμενοι σε δήμους, όπως στον Δήμο της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη θα αναγνωρίζει την ισχύ της προσωρινής διαταγής, αλλά θα θέτει όρια για τη χρονική ισχύ της. Δεν θα καταργείται ασφαλώς η ισχύς της αν την αναβολή της συζήτησης προκάλεσαν λόγοι ανωτέρας βίας (φυσικά φαινόμενα, κώλυμα δικαστών, απεργίες κτλ.), αλλά μόνο αν η κωλυσιεργία οφείλεται σε ευθύνη του προσφεύγοντος εργαζομένου. Σύμφωνα με τις έτοιμες διατάξεις Ρουπακιώτη, προβλεπόταν ότι η συζήτηση της προσωρινής διαταγής θα γινόταν σε δύο ημέρες από την κατάθεσή της, ενώ η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων σε έναν μήνα ή το αργότερο σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης. Και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου θα επιθυμούσε την έκδοση σχετικών αποφάσεων σε δύο μήνες το αργότερο. Ο προβληματισμός του υπουργείου είναι να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους τυχόν ακυρότητες της διαδικασίας.
Κατά μία συγκυρία, η πρώτη αναβολή συζήτησης για προσωρινή διαταγή ζητήθηκε επίμονα την άνοιξη του 2012 από παράγοντα του Δήμου της Αθήνας, που εκλιπαρούσε να μην απολυθούν οδοκαθαριστές, διότι θα βρωμούσε το καλοκαίρι η πόλη. Η πρώτη αναβολή εκδίκασης της σχετικής υπόθεσης δόθηκε με τη μεσολάβηση δικαστή, αλλά οι αναβολές σχεδόν θεσμοθετήθηκαν στη συνέχεια, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικαστεί τελικά τον Ιανουάριο του 2014!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική