Αυτοί που έχασαν το… τρένο

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να ηρεμεί με το ΠαΣοΚ στη συγκυβέρνηση και την απομάκρυνση των εκλογών, εν τούτοις δεν απέφυγε να ρίξει με τον ανασχηματισμό, έτσι όπως αυτός έγινε, λάδι στη φωτιά και να φουντώσει την γκρίνια και τη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους καρατομηθέντες υπουργούς και στους βουλευτές που περίμεναν χρόνια τώρα να γίνουν υπουργοί.

Ενώ το Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε να ηρεμεί με το ΠαΣοΚ στη συγκυβέρνηση και την απομάκρυνση των εκλογών, εν τούτοις δεν απέφυγε να ρίξει με τον ανασχηματισμό, έτσι όπως αυτός έγινε, λάδι στη φωτιά και να φουντώσει την γκρίνια και τη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους καρατομηθέντες υπουργούς και στους βουλευτές που περίμεναν χρόνια τώρα να γίνουν υπουργοί.

«Με έφαγε το γεγονός ότι ήμουν μονόχνοτος και τώρα αναγνωρίζω ότι αυτό δεν ήταν και η καλύτερη συνταγή»
κάνει σήμερα την αυτοκριτική του ο καρατομηθείς υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος, που περίμενε όπως λέει ως την τελευταία στιγμή να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού ήταν πλέον φανερό ότι θα έφευγε από το Υγείας: «Δέκα δευτερόλεπτα ακριβώς διήρκεσε το τηλεφώνημα που μου έγινε από τον κ. Σαμαρά. Με πήρε στις 8.15 το βράδυ και μου είπε «Ανδρέα, δεν μπορώ να σε συμπεριλάβω στο κυβερνητικό σχήμα». Και εγώ του απάντησα στον πληθυντικό: «Οπως κρίνετε» και έκλεισε το τηλέφωνο. Ολα τελείωσαν στα 10 αυτά δευτερόλεπτα».
Ο κ. Λυκουρέντζος λέει επίσης τώρα ότι φταίει επειδή «έπαιρνα συνήθως τα βάρη των άλλων, ότι δεν ενημέρωνα τον Πρωθυπουργό για να ξέρει τι γίνεται, γιατί θεώρησα ότι ως υπουργός έπρεπε να παλέψω μόνος μου τα μέτωπα του υπουργείου. Κακώς, έπρεπε να ενημέρωνα τον Πρωθυπουργό». Παρά ταύτα, αναφέρει πως έκανε έργο, χαρακτηρίζει την κυρία Σκοπούλη έντιμο άνθρωπο και λέει ότι το υπουργείο Υγείας χρειάζεται έναν μάνατζερ.
Υπήρξαν όμως και τηλεφωνήματα που κράτησαν δύο ολόκληρα λεπτά. Οπως αυτό που έγινε στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα: «Κοίταξε φίλε μου, προσπάθησα, αλλά δεν μου βγαίνει να σε συμπεριλάβω στο κυβερνητικό σχήμα. Θα μείνεις απ’ έξω, αλλά εσύ ξέρεις ότι είμαστε φίλοι· θα είμαστε μαζί» του είπε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Τζαβάρας αντί άλλης απαντήσεως του είπε: «Να ‘σαι καλά, φίλε πρόεδρε, ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξες».
Ο κ. Τζαβάρας διαψεύδει ότι είπε πως τον έφαγαν τα συμφέροντα (όπως είχε γραφτεί) και εκμυστηρεύτηκε ότι δεν αισθάνεται καμία πικρία: «Δεν έχω καμία πικρία. Γιατί, μόνον εγώ έφυγα; Και μη με ρωτάτε τον λόγο που έφυγα. Μήπως γνωρίζει κανείς από αυτούς που έφυγαν τον πραγματικό λόγο;» λέει με το γνωστό αφοπλιστικό του ύφος.
Υπήρξαν όμως και άλλα τηλεφωνήματα, πολύ διαφορετικά από τα δύο προηγούμενα. Οπως αυτό που έγινε στον ως πρόσφατα υπουργό Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Ηταν ο υπουργός… «βαλές» στον ανασχηματισμό, αφού κάποια στιγμή εμφανιζόταν ότι παρέμενε στο υπουργείο Αμύνης, εν συνεχεία εμφανιζόταν στο Εσωτερικών και για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο Πρωθυπουργός ήθελε να τον κρατήσει στην κυβέρνηση και τον ρώτησε (όπως αφηγούνται οι συνεργάτες του κ. Παναγιωτόπουλου) «Πού θέλεις να πας;». Και αυτός απάντησε: «Αν φύγω από το Αμυνας, θέλω το Πολιτισμού». Και δεν του χάλασε το χατίρι.
Το μεγάλο «παιχνίδι» ή το «εσωκυβερνητικό» μαχαίρωμα έγινε στο Υγείας. Οπως ήταν σε όλους γνωστό, τα πρόσωπα της ηγεσίας του υπουργείου δεν αντάλλασσαν κουβέντα μεταξύ τους. Υπήρξε ένα συνεχές «ροκάνισμα» του ενός στον άλλον, μήνες τώρα πριν από τον ανασχηματισμό. Ο κ. Μ. Σαλμάς (που εμφανιζόταν συχνότερα απ’ όλους στα κανάλια) δεν μιλούσε καν με τον κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος επίσης δεν μιλούσε με την υφυπουργό κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία με τη σειρά της δεν μιλούσε με τους άλλους δύο. Ο κ. Λυκουρέντζος, παρά το γεγονός ότι δεν μιλούσε με την κυρία Σκοπούλη, δημοσίως τη στήριζε, λέγοντας ότι έχει παραγάγει έργο. Γιατί το έκανε; Για να «ταράξει» την ηρεμία του κ. Σαλμά; Ποιος ξέρει… Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Σαλμάς όχι μόνο δεν μιλούσε με την κυρία Σκοπούλη, αλλά φρόντιζε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στο Υγείας και για την εκλογική του περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία. Ποιος ήταν ο πλέον ισχυρός του εσωκομματικός αντίπαλος, που εάν προκηρύσσονταν εκλογές με λίστα θα ήταν σε εκλόγιμη θέση; Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης. Ε λοιπόν, ο κ. Σαλμάς ανακάλυψε ότι ο κ. Καραγκούνης ήταν… κουμπάρος της κυρίας Σκοπούλη και την ανακάλυψη αυτή δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του. Αλλωστε, γνώριζε ότι η κυρία Σκοπούλη ήταν «κόκκινο πανί» για ορισμένους στο Μαξίμου.
Ο κ. Καραγκούνης ίσως να ήταν ο μόνος που είχε «καρατομηθεί» από την κυβέρνηση από το… Πάσχα, πολλές δηλαδή εβδομάδες πριν από τον ανασχηματισμό. Ο λόγος; Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατήρτισε με οδηγίες, όπως έλεγε, του ίδιου του Πρωθυπουργού, καθώς και επειδή ήταν ο μόνος γαλάζιος υπουργός που τα πήγαινε άριστα με τον κ. Αντ. Ρουπακιώτη. Το λάθος του; Ετοίμασε ένα νομοσχέδιο πλήρως προσαρμοσμένο στις κοινοτικές οδηγίες, πλην όμως δεν άρεσε (όπως αποδείχθηκε) στον κ. Μπαλτάκο, ο οποίος και με εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Μάκη Βορίδη το «πάγωσε». Παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός τους προειδοποίησε πως με το «πάγωμα» του αντιρατσιστικού ίσως προκληθούν ζητήματα στη χώρα μας από την Ευρώπη και το Ισραήλ, εκείνοι του είπαν να κοιτάξει την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές με τις απανωτές αποδράσεις και να μην αναμειγνύεται σε άλλα (πολιτικά) ζητήματα.
Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις καραμπόλες και με τις αρνήσεις, όπως αυτή της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη – που της πρότειναν να είναι υφυπουργός του κ. Αδ. Γεωργιάδη και δεν δέχτηκε γιατί, όπως ειπώθηκε, ο κ. Γεωργιάδης είχε πάρει λιγότερους σταυρούς από αυτήν στις εκλογές – και του κ. Κ. Τασούλα (που του πρότειναν να γίνει υφυπουργός στο Παιδείας και αρνήθηκε, στοχεύοντας το Ιδρυμα Καραμανλή, που κατά τη γνώμη του έχει κύρος), υπήρξε και μία περίπτωση καρατόμησης… αόρατου υφυπουργού. Και μάλιστα του τελευταίου υφυπουργού που εισήλθε στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τον κ. Κυρ. Βιρβιδάκη, που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς επέμεινε να τοποθετηθεί στο Ανάπτυξης με αρμοδιότητες το ΕΣΠΑ. Ουδέποτε του δόθηκε τέτοια αρμοδιότητα και ο κ. Βιρβιδάκης προφανώς περιπλανιόταν άνευ αντικειμένου στο πρώην υπερυπουργείο του κ. Χατζηδάκη, έως ότου καρατομηθεί. Αθορύβως εισήλθαν στην κυβέρνηση και αθορύβως καρατομήθηκαν και οι δύο (πρώην στρατιωτικοί) υφυπουργοί Αμυνας, κκ. Δ. Ελευσινιώτης και Π. Καράμπελας. Και αυτό έγινε επειδή τοποθετήθηκε αφενός μεν η κυρία Φώφη Γεννηματά ως αναπληρώτρια υφυπουργός, αφετέρου δε ο κ. Αθ. Δαβάκης (εκ Λακωνίας), που είναι βουλευτής 20 χρόνια και βρισκόταν στα κάγκελα κάθε φορά που γινόταν ανασχηματισμός και δεν περιλαμβανόταν το όνομά του.
Είναι βεβαίως και η περίπτωση του κ. Ευρ. Στυλιανίδη που ως υπουργός Εσωτερικών ετοίμασε τον νόμο περί ιθαγένειας, τον νόμο για την ψήφο των ομογενών, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, πλην όμως όλα τα νομοσχέδια έμειναν στα συρτάρια του, αφού κανένα δεν προχώρησε. Κατά περίεργο τρόπο, ουδείς από τους δυσαρεστημένους βουλευτές της ΝΔ που έμειναν και πάλι εκτός κυβέρνησης γκρινιάζει (πλην ελαχίστων) γιατί ο κ. Βενιζέλος έγινε αντιπρόεδρος ή γιατί «ο κ. Σαμαράς ανέστησε το ΠαΣοΚ», αλλά γκρινιάζουν επειδή τους άφησε απ’ έξω ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Κουκουδήμος για παράδειγμα απείλησε να φύγει από τη ΝΔ και ζήτησε εξηγήσεις γιατί έμεινε έξω από τον κ. Μπούρα, στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού. Ο κ. Ι. Ιωαννίδης εμφανιζόταν πιο ενοχλημένος απ’ όλους λέγοντας ότι αντικαταστάθηκε από υφυπουργός Αθλητισμού επειδή «θέλησαν να γίνει υφυπουργός Αθλητισμού ένα… τηλεοπτικό κανάλι». Ο κ. Μάκης Βορίδης λέει με χιούμορ ότι «δεν μπορώ να δώσω καμία ερμηνεία γιατί δεν είμαι στην κυβέρνηση, αλλά στηρίζω το μεταρρυθμιστικό έργο της». Ο κ. Ιορδ. Τζαμτζής υπενθυμίζει στον κ. Σαμαρά ότι δεν έγινε ποτέ υπουργός από την Πέλλα, ενώ ο κ. Γ. Βλάχος και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, με περίσσιο ειρωνικό ύφος, λένε ότι «ευγνωμονούμε τον Πρωθυπουργό που δεν μας έκανε υπουργούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική