Η ευκαιρία

Δεν έλειψαν οι θριαμβολογίες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι, μέσα στο βαρύ κλίμα των ημερών, η είδηση αυτή προκάλεσε μια ευνόητη ανακούφιση.

Η ευκαιρία | tovima.gr
Δεν έλειψαν οι θριαμβολογίες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου που θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα και η αλήθεια είναι ότι, μέσα στο βαρύ κλίμα των ημερών, η είδηση αυτή προκάλεσε μια ευνόητη ανακούφιση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέλιξη αυτή όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο για να καταστεί πράγματι η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά δίνει και τη δυνατότητα να μπορέσει να αναπτύξει τους δικούς της φυσικούς πόρους, ώστε από κόμβος μεταφοράς ενέργειας να γίνει και χώρα που θα παράγει και θα εξάγει ενέργεια. Και αυτή είναι τώρα η νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται, θέτοντας όμως το εύλογο ερώτημα για το πώς τελικά θα εκμεταλλευθούμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία. Διότι δεν αρκούν οι γνωστές ενθουσιώδεις δηλώσεις και ρητορείες, που αποβλέπουν απλώς στην εσωτερική πολιτική εκμετάλλευση, αλλά απαιτείται οργάνωση και σχεδιασμός.
Θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί για ποιους ενεργειακούς πόρους μιλάμε και αν αυτοί είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι, και για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να επιλυθεί το ακανθώδες ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, ώστε να γνωρίζουμε ποιες περιοχές μάς ανήκουν και ποιες όχι. Και το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την προσφυγή σε εθνικιστικές κορόνες, αλλά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Με άλλα λόγια, για την επίλυση του προβλήματος αυτού θα πρέπει να τα βρούμε με τις γειτονικές μας χώρες. Αρκεί να θυμηθούμε ότι εδώ και σαράντα χρόνια δεν έχουμε κατορθώσει να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου με την Τουρκία και ότι η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία που είχε υπογραφεί ήδη από το 2009 έχει ακυρωθεί από ανώτατο αλβανικό δικαστήριο και έκτοτε παραμένει εκκρεμής. Λογικό είναι λοιπόν να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι εκκρεμότητες αυτές, καθώς μάλιστα αναλαμβάνει τώρα στα Τίρανα μια νέα κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος δηλώνει παλαιός φίλος του κ. Νταβούτογλου.
Θα ήταν περιττό να επαναληφθεί εδώ και το γνωστό πρόβλημα που έχει προκύψει με το Καστελόριζο, που δεν επιτρέπει τη διασύνδεση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Κύπρου και του ελλαδικού χώρου. Μια διασύνδεση η οποία είναι απόλυτα ζωτική, μετά την ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και νοτίως της Κρήτης και δυτικά του Ιονίου δεν λείπουν τα προβλήματα, καθώς η Αίγυπτος και η Λιβύη αμφισβητούν τις ελληνικές θέσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε προσφάτως τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε οι εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, να περιλαμβάνονται στον ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών. Μένει φυσικά να φανεί πώς θα εκδηλωθεί η έμπρακτη συμπαράσταση των Βρυξελλών στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης να αναζητηθούν τα υπάρχοντα ενεργειακά αποθέματα σε κάθε χώρα, ώστε με τον τρόπο αυτόν να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ελπίδα είναι τώρα ότι ο ΤΑΡ θα ενισχύσει τις ελληνικές αυτές θέσεις, ώστε να προχωρήσει επιτέλους και η χάραξη των θαλασσίων ζωνών, που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση των ελληνικών πηγών ενέργειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk