Εθνικό χρέος

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ των εθνικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων δεν πρέπει να σχετίζονται με εθνικιστικές υπερβολές αλλά να μετρούν ως επιτεύγματα και προσφορά πατριωτική στη χώρα και στο έθνος.

Εθνικό χρέος | tovima.gr
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ των εθνικών ομάδων διαφόρων αθλημάτων δεν πρέπει να σχετίζονται με εθνικιστικές υπερβολές αλλά να μετρούν ως επιτεύγματα και προσφορά πατριωτική στη χώρα και στο έθνος. Κατά συνέπεια η συνεχής και αποτελεσματική μέριμνα προς την αγωνιστική αποτελεσματικότητα σε διεθνές επίπεδο είναι εθνικό χρέος. Δεν χρειάζεται να πολυβασανίσουμε το θέμα, όταν μάλιστα είναι απαλλαγμένο από τα βαρίδια του οπαδισμού και της εμπορικοποίησης ως πεδίο κερδοσκοπίας που δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι ολοφάνερο ότι η κρίση έχει πλήξει τα περιορισμένης οικονομικής εμβέλειας αθλήματα που κάποιοι επιπόλαια χαρακτηρίζουν ως «μικρά», ενώ η συγκομιδή διακρίσεων παγκόσμιας εμβέλειας οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σ’ αυτά.
***
ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ και οι αθλήτριες που δρουν στον χώρο των αθλημάτων με οικονομικά προβλήματα μεταφέρουν ευνόητα τα προβλήματα και στη διεθνή επίδοση των εθνικών ομάδων. Η περίπτωση των τεσσάρων αθλητριών της υδατοσφαίρισης που αντιμετωπίζουν θέμα μη συμμετοχής σε μια εθνική ομάδα που βρίσκεται σε διακεκριμένη παγκόσμια θέση για λόγους βιοπορισμού είναι σαφέστατο σήμα κινδύνου. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οφείλει τη στήριξη αυτών των ομάδων και των μελών τους. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένας δρόμος αλλά και οι «έχοντες» είτε ως φορείς είτε ως άτομα οφείλουν ευαισθητοποίηση και υιοθέτηση οικονομικής συμβολής. Προς αυτή την κατεύθυνση πρώτιστη είναι η υποχρέωση και (χωρίς ευάλωτες υπεκφυγές) του ρόλου ευθύνης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που με ευκολία μετατοπίζει το πρόβλημα στην οικονομική κρίση και στην Πολιτεία.
***
ΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ακόμη φορείς και άτομα που θα συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός «Ταμείου» στήριξης των εθνικών ομάδων όπου οι ομοσπονδίες αδυνατούν να πράξουν το αυτονόητο. Οι εθνικές ομάδες δεν πρέπει να συσχετίζονται με τις ανάγκες των ομάδων (ΠΑΕ – ΚΑΕ) που αντλούν από το εξωτερικό έναν μεγάλο αριθμό και σε δαπάνες των ξένων αστέρων της μπάλας. Ισως κάποιοι θα ενοχληθούν από τη χρησιμοποίηση της πατριωτικής ευθύνης και ευαισθησίας.
***
Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ διεκδικεί – με αρκετές πιθανότητες – τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 προβάλλοντας διάφορα στοιχεία υπεροχής. Οπως π.χ. το μέγεθος του πληθυσμού της χώρας – λαμπρό πεδίο πάσης μορφής καταναλωτισμού -, την ιστορικότητα της Πόλης, έναν τεράστιο προϋπολογισμό εντυπωσιακών και δαπανηρότατων έργων και άλλα. Η απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο στο συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Βέβαια θα παίξει ρόλο και η ταραγμένη πολιτικοκοινωνική εικόνα. Φυσικά όλα αυτά και άλλα θα μετρήσουν στην ψηφοφορία των ημιαθανάτων της ΔΟΕ. Θα πρέπει να σταματήσουν όμως διάφορες ανακρίβειες στη διαφημιστική προβολή. Ξεκινώντας από την αστεία αναφορά του κ. Ερντογάν ότι η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία πρέπει να ξεκινήσει από τους πρόποδες ενός βουνού στη Μικρά Ασία που φέρει το ελληνικότατο όνομα «Ολυμπος», καθώς και η προϊστορία της Κωνσταντινούπολης όπου προβάλλεται και ο αθλητισμός στην εποχή του Βυζαντίου… Βέβαια υπάρχει και το «αγκάθι» του ντόπινγκ που αφορά π.χ. τον αποκλεισμό δύο γυναικών δρομέων με διεθνείς διακρίσεις, που λογικό είναι να μη λάβουν μέρος στο προσεχές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Μόσχα και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει στην τρέχουσα ολυμπιακή καμπάνια. Πρόσφατο δυσμενές δείγμα η οργανωτική ακαταστασία των Μεσογειακών Αγώνων στην πόλη Μερσίνα. Το γεγονός ασφαλώς θα μετρήσει σε «πόντους» στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών του 2020.
***
Η ΔΙΠΛΗ επέτειος που αφορά έναν μέγιστου βεληνεκούς, αγωνιστικού και κοινωνικού, και συνεπώς εθνικού, αθλητή, τον Κωστή Τσικλητήρα (1912 η λαμπρή ολυμπιακή νίκη στη Στοκχόλμη και 1913 ο αδόκητος σε νεαρή ηλικία θάνατός του) πέρασε απαρατήρητη – με κάποιες ισχνές εξαιρέσεις. Η ευθύνη βαρύνει τους «αρμόδιους φορείς», όπως η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο ΣΕΓΑΣ, ο ίδιος ο σύλλογός του Πανελλήνιος κ.λπ. Ελάχιστες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Μεταξύ αυτών – όπως μας πληροφορεί ο αναπλ. καθηγητής του υποτομέα Κλασικού Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) κ. Θεοφ. Πυλιανίδης – διοργανώθηκε μια ειδική ημερίδα Στίβου αφιερωμένη στον Κωστή Τσικλητήρα με πρόγραμμα δρόμων (ξεκινώντας από παιδιά νηπιακής ηλικίας, παμπαίδων και παγκορασίδων, καθώς και ρίψεων και αλμάτων, και αθλητών με αμαξίδια (τροχήλατα). Η εκδήλωση αυτή είναι φυσική, δεδομένης της ευαισθησίας και του αισθήματος της ευθύνης για την ιστορία και τη συνάφεια κοινωνίας και άθλησης του ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής.
pnlinardos@yahoo.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk