Επενδύσεις και «επενδύσεις» για αθλητισμό

Ο κ. Γιάννης Σγουρός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν υπηρετήσει τον ελληνικό αθλητισμό. Εχοντας θητεύσει από μέλος ΔΣ σωματείου ως και γενικός γραμματέας Αθλητισμού και έχοντας ταυτιστεί με τις επιτυχίες της ελληνικής άρσης βαρών,

Επενδύσεις και «επενδύσεις» για αθλητισμό | tovima.gr
Ο κ. Γιάννης Σγουρός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που έχουν υπηρετήσει τον ελληνικό αθλητισμό. Εχοντας θητεύσει από μέλος ΔΣ σωματείου ως και γενικός γραμματέας Αθλητισμού και έχοντας ταυτιστεί με τις επιτυχίες της ελληνικής άρσης βαρών, έχει βάλει τη σφραγίδα του, όσες ενστάσεις και αν έχουν διατυπωθεί για πλευρές της θητείας του, στο ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι. Από αυτή την άποψη το ενδιαφέρον του για τη χρηματοδότηση ενός αθλητικού έργου, όπως το δρομολογούμενο γήπεδο της ΑΕΚ, από την Περιφέρεια Αττικής στην οποία είναι επικεφαλής, μοιάζει νομιμοποιημένο. Η ανακοίνωση όμως της απόφασης προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτηματικά. Οι «αντιρρησίες» επικαλέστηκαν τη δραματική κατάσταση της χώρας και των δημόσιων υπηρεσιών (σχολεία, νοσοκομεία) για να καταφερθούν κατά της επιλεκτικής ευαισθησίας της Περιφέρειας Αττικής προς την ΑΕΚ την ώρα που «τα πάντα καταρρέουν».
Από την πλευρά του ο κ. Σγουρός θέλοντας να… ταπώσει (άλλωστε υπήρξε και μπασκετμπολίστας) τους αντιδρώντες στην απόφασή του απάντησε ότι τα 20 εκατ. ευρώ που προορίζονται να δοθούν για το γήπεδο της ΑΕΚ προέρχονται από το αποθεματικό της Περιφέρειας που ανέρχεται σε 310 εκατ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του (τα 201 εκατ. ευρώ) πρόκειται να διοχετευθεί σε αναπτυξιακά έργα, μεταξύ άλλων για τον αθλητισμό (55 εκατ. ευρώ). Η τοποθέτηση του περιφερειάρχη αφήνει όμως αναπάντητα δύο (και ηθικής τάξης) ερωτήματα. Πρώτον, με ποιο σκεπτικό δίνεται ένα σοβαρό ποσό για το γήπεδο μιας ποδοσφαιρικής ομάδας τη στιγμή που η κατάρρευση των δημόσιων δαπανών έχει οδηγήσει σειρά μικρών και μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων στην απαξίωση, αν όχι σε αδυναμία λειτουργίας. Δεύτερον, πώς νομιμοποιείται το Ελληνικό Δημόσιο να ανακοινώνει τη χρηματοδότηση ενός έργου το οποίο ενδέχεται να είναι εξ ολοκλήρου ιδιωτικό. Μέχρι στιγμής ο χαρακτήρας της εταιρείας ειδικού σκοπού «Δικέφαλος ΑΕ» δεν είναι γνωστός αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί το καταστατικό της, ούτε οι συμμετέχοντες σε αυτό.
Εκτός των άλλων, η ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» των αντιθέσεων μεταξύ των ΠΑΕ. Ηδη εμφανίστηκαν δημοσιεύματα από εφημερίδες ερυθρόλευκου προσανατολισμού που επικαλούμενες και τη σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και του ερασιτέχνη Ολυμπιακού για το «Γ. Καραϊσκάκης» ισχυρίζονται ότι το Δημόσιο αν δώσει τα 20 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ πρέπει να δώσει το ίδιο ποσό στους Πειραιώτες. Και ποιος μας λέει ότι αύριο την ίδια απαίτηση δεν θα έχει ο Παναθηναϊκός προβάλλοντας την ανακατασκευή της Λεωφόρου ή ο Πανιώνιος, ο οποίος στερείται προπονητικού κέντρου. Και αν ανοίξει αυτός ο χορός, τότε δεν θα φθάνει όλος ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες