Ενας παλαιός δημοσιογράφος μου έλεγε κάποτε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ποτέ τελευταία ευκαιρία, διότι κάθε τελευταία ευκαιρία την ακολουθεί πάντα και κάποια άλλη».
Κλασικό παράδειγμα ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει μία κυβερνητική κρίση σε νέα ευκαιρία για τον ίδιο και για το ΠαΣοΚ.
Με έναν σμπάρο, τρία τρυγόνια.
Πρώτα πόνταρε στο ευρύτερο ακροατήριο κάνοντας επίδειξη ευθύνης, υποχρεώνοντας σε αναδίπλωση τον Σαμαρά για την ΕΡΤ και αναλαμβάνοντας να τον διασώσει όταν η ΔΗΜΑΡ κούνησε μαντίλι.
Υστερα διαπραγματεύτηκε και εξασφάλισε έναν ισχυρότερο κυβερνητικό ρόλο για τον ίδιο και το ΠαΣοΚ, παραμένοντας στην κυβέρνηση –αυτό που επεδίωκε από τον Φεβρουάριο…
Τέλος, «καθάρισε» την υπόθεση της Κεντροαριστεράς βλέποντας τη ΔΗΜΑΡ να του παραδίδει σχεδόν αμαχητί όλον τον χώρο που από κοινού διεκδικούσαν.
Το πέτυχε επειδή εξ αρχής είχε την πιο καθαρή ματιά για την κατάσταση που έπρεπε να χειριστεί.
Κατάλαβε ότι ο Σαμαράς συνειδητοποίησε το λάθος του για την ΕΡΤ κι ότι επιζητούσε μία ευπρεπή διέξοδο απεγκλωβισμού.
Διευκόλυνε τον απεγκλωβισμό διαπραγματευόμενος έναν νέο ενδοκυβερνητικό συσχετισμό, χωρίς να υποκύψει στις ανοησίες περί εκβιασμού, αλλαγής Πρωθυπουργού ή εκλογών.
Κατανόησε ότι το αίτημα της σταθερότητας είναι απολύτως κυρίαρχο κι ότι η ελληνική κοινωνία ακόμη κι αν διαφωνούσε με τον Σαμαρά για την ΕΡΤ, θα τιμωρούσε αυστηρά όποιον φλέρταρε με την πολιτική αστάθεια.
Ηταν μία ορθή αξιολόγηση της κατάστασης και των δυνατοτήτων που του προσέφερε.
Και κάπως έτσι, κατάφερε να επανέλθει στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Να κερδίσει τη νέα ευκαιρία που από καιρό αναζητούσε.
Τι θα την κάνει; Αυτό είναι μία άλλη κουβέντα.
Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο Βενιζέλος είναι ένας πληθωρικός και ικανός πολιτικός, ο οποίος ως τώρα αδικήθηκε και από τις περιστάσεις και από τον εαυτό του.
Οπως έδειξε η απρόσμενη αυτή κρίση, οι περιστάσεις μπορούν να αλλάξουν.
Μένει να αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει και ο εαυτός του.
Η σοβαρότητα, το μέτρο και η υπευθυνότητα με την οποία πολιτεύτηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο αποτελούν ένα καλό προμήνυμα.
Δεν είναι ακόμα η οριστική απάντηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ