Συνέχιση των διακυμάνσεων στο ΧΑ

Η επιλογή του αγωγού TAP, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα, για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η αναμενόμενη συμβιβαστική λύση στο θέμα του ΟΠΑΠ,

Η επιλογή του αγωγού TAP, ο οποίος θα περνά από την Ελλάδα, για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η αναμενόμενη συμβιβαστική λύση στο θέμα του ΟΠΑΠ, η ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών και το γεγονός ότι μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον η νέα δικομματική κυβέρνηση θεωρείται ισχυρότερη της προηγούμενης τρικομματικής ενισχύουν μερικώς το επενδυτικό κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει σημειώσει πτώση κοντά στο 30% από το υψηλό του έτους.


Για τους αναλυτές οι διακυμάνσεις στις ελληνικές μετοχές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και η μεταβλητότητα αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του χρηματιστηρίου της Αθήνας από την αρχή του έτους.
Ο συνδυασμός της χαμηλής κεφαλαιοποίησης και της περιορισμένης αξίας των συναλλαγών περιορίζει τη συμμετοχή των ξένων κεφαλαίων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, με πρωταγωνιστές σήμερα στο ΧΑ να αναδεικνύονται κερδοσκοπικά κεφάλαια που προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Κάποια από αυτά τοποθετήθηκαν εξάλλου και στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς για ορισμένους στην αγορά η εικόνα των ισολογισμών κάποιων εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν επέτρεπε στην ουσία ούτε τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους.
Μακροπρόθεσμα κεφάλαια εξάλλου χρησιμοποιούν ως εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου τις ανοιχτές πωλήσεις, οι οποίες είχαν απλώς απαγορευθεί στην Ελλάδα και θα επανέλθουν μάλλον τον Αύγουστο. Οι τράπεζες έχουν πάντως μπροστά τους πολλές προκλήσεις και κυρίως την αναδιάρθρωσή τους, κάτι που σημαίνει απολύσεις, κλείσιμο καταστημάτων, ξεκαθάρισμα των ισολογισμών κτλ., ώστε να αποκτήσουν και πραγματική επενδυτική αξία.
Οι τράπεζες θα εστιάσουν τις προσπάθειες εξυγίανσης σε τρία σημεία: μείωση του κόστους χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA, αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις και σημαντική αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου δανείων με στόχο την απεμπλοκή από «junk» (σκουπίδια) δάνεια. Αν και επώδυνες, οι κινήσεις αυτές θα βοηθούσαν, όπως εκτιμάται, ουσιαστικά σε μια επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς χωρίς την επαναφορά του δανεισμού από τις τράπεζες στις ελληνικές επιχειρήσεις πολύ δύσκολα θα σπάσει ο κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας με επιστροφή στην ανάπτυξη.
Τέλος, σημειώνεται ότι η επιστροφή του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές δεν θεωρείται αυτή τουλάχιστον την περίοδο πλεονέκτημα, καθώς η αναμενόμενη μεταβολή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ οδήγησε σε εκροές κεφαλαίων από τις αγορές αυτές. Παράλληλα το μικρό ειδικό βάρος του ελληνικού χρηματιστηρίου επιτρέπει σε ορισμένα funds αναδυομένων αγορών να το αγνοήσουν μεσοπρόθεσμα επιλέγοντας ευκαιριακές τοποθετήσεις.

Το κακό σενάριο
Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η επιστροφή της πολιτικής αστάθειας, ανέφερε ο Azad Zangana, υπεύθυνος της Schroders για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι είναι και προς όφελος του ΠαΣοΚ να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ, όπως αναφέρει, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk