Μπορεί για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς η νέα δικομματική κυβέρνηση να είναι πιο σταθερή από την τρικομματική που προηγήθηκε, εν τούτοις, όπως εκτιμάται, δεν παύει να παραμένει και αυτή ευάλωτη στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα το πολιτικό ρίσκο να συνεχίζει να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα.

Μπορεί η επιλογή του αγωγού TAP, που θα περνάει από την Ελλάδα, για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, να βελτιώνει το κλίμα, εν τούτοις αναλυτές ξένων τραπεζών εκτιμούν ότι η ώρα της αλήθειας για τη χώρα μας θα έρθει λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο, όταν και έχει προγραμματιστεί η επόμενη επιθεώρηση των ελεγκτών της τρόικας η οποία θα αποφασίσει και πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας, για το 2015 και το 2016. «Αν και δεν αναμένουμε μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση τους επόμενους μήνες, ωστόσο η διάρκεια ζωής της κυβέρνησης φαίνεται να έχει υπονομευθεί» εκτιμούσε η Credit Suisse, εκτιμώντας ότι δύσκολες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι πιθανό να δοκιμάσουν περαιτέρω την πολιτική σταθερότητα, ενώ η ισχυρή αντίσταση από παγιωμένα συμφέροντα θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Αν αποφευχθεί πάντως μια βαθύτερη πολιτική κρίση αναμένει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τέλος του 2013, με την ύφεση να μεταφράζεται σε μηδενική ανάπτυξη το 2014, ενώ αν η Ελλάδα επιτύχει εφέτος ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για μια ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές.
Για τη Royal Bank of Scotland πάντως το χρηματοδοτικό κενό των 3-4 δισ. ευρώ που προκύπτει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο όμως αναμένεται να καλυφθεί μερικώς ως τον Σεπτέμβριο, καθώς κανείς δεν θα ήθελε αναταράξεις πριν από τις γερμανικές εκλογές. Στη συνέχεια, οι επιλογές έχουν να κάνουν είτε με μια σημαντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα (OSI), είτε με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για τη λήψη νέου δανείου διάσωσης, είτε με μια προσωρινή λύση με την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων, είτε τέλος με νέα μέτρα λιτότητας.
Το ΔΝΤ αναμένεται να αντισταθεί τελικά σε ημίμετρα, ειδικά αφότου θα έχει παρέλθει ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών, και να πιέσει τους Ευρωπαίους να λάβουν τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται. Η Ελλάδα, αναφέρει και η JP Morgan, έχασε το momentum (δυναμική) υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσε να είχε πυροδοτήσει μια πιο επιτυχής αντιμετώπιση του θέματος της ΕΡΤ, ενώ δεν αποκλείει η νέα ελληνική κυβέρνηση να πειστεί κάποια στιγμή να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, αν πιεστεί πολύ από την τρόικα. Πάντως, με την εξαίρεση ενός ατυχήματος, για μεγάλο πια μέρος της αγοράς η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις κυρίως στον δημόσιο τομέα αλλά και ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα συνεχίζουν να αποτελούν για τους ξένους προϋπόθεση για την πλήρη αντιστροφή της πορείας της οικονομίας, ενώ καταλυτικός θεωρείται και ο έλεγχος των παγιωμένων συμφερόντων που αποτελούν τροχοπέδη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Από τι θα εξαρτηθεί μία νέα προσφυγή στις κάλπες
Εκτιμάται ότι ο δικομματικός συνασπισμός θα μπορούσε να διασπαστεί αν οι ξένοι πιστωτές ζητήσουν άλλα μέτρα

Η εξασθενημένη κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας αναμένεται να επιβιώσει μετά την αποχώρηση του μικρότερου εταίρου της, αλλά λίγοι εκτιμούν ότι θα τη δουν να ολοκληρώνει την τετραετή θητεία της που λήγει το 2016, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς. Ο δικομματικός συνασπισμός, λένε ορισμένοι, θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο της διάσπασης το φθινόπωρο, εάν οι ξένοι πιστωτές ζητήσουν περισσότερα μέτρα λιτότητας για να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος διάσωσης.
Μεγάλη δοκιμασία για τη συνοχή της αναμένεται να είναι ο στόχος της απόλυσης 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, αλλά και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Κυρίως γιατί η νέα προγραμματική συμφωνία εκτιμάται ότι θα απορρίπτει τα νέα μέτρα λιτότητας.
Αρκετοί αναλυτές δεν βλέπουν πάντως εκλογές ως το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς η χώρα αναλαμβάνει το πρώτο εξάμηνο του 2014 την προεδρία της ΕΕ. Για τη Nomura η πιθανότητα πρόωρων εκλογών έχει αυξηθεί, ακόμα και πριν από τις εξελίξεις που θα ήταν φυσικό να προκαλέσουν είτε οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές του 2014 είτε οι προεδρικές εκλογές του 2015. Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα είναι η επιστροφή της πολιτικής αστάθειας, εκτιμά η Schroders, η οποία στο βασικό της σενάριο βλέπει «κούρεμα» του χρέους κάποια στιγμή στο μέλλον. Κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί όμως όσο συνεχίζουν να υφίστανται ανοιχτά ζητήματα με τις διασώσεις άλλων κρατών, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας. Οσο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αυτή θα εξαρτηθεί από το πότε θα αποφασιστεί το OSI, συνεπώς είναι μία εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη με τις προθέσεις των Ευρωπαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ