Λάθος συνταγή ναυάγησε τη Nutriart

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου στην εταιρεία Nutriart AE του ομίλου Δαυίδ -τυπικά αυτό θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου όταν θα συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης.

«Τίτλοι τέλους» έπεσαν την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου στην εταιρεία Nutriart AE του ομίλου Δαυίδ -τυπικά αυτό θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου όταν θα συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης. Οι τελευταίοι 498 εργαζόμενοι, από τους 906 που απασχολούνταν το 2008, βρέθηκαν «στον αέρα» και ένα βήμα πριν από την ανεργία. Στην καθυστερημένη υλοποίηση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης απέδωσε η διοίκηση της εταιρείας την υποβολή της αίτησης πτώχευσης, αλλά η αγορά βοά για τους λάθους στρατηγικούς σχεδιασμούς καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Σε κάθε περίπτωση όμως, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης εταιρείας τροφίμων – προήλθε από τη συγχώνευση της αρτοβιομηχανίας Κατσέλης, της Εταιρείας Δημητριακών Βορείου Ελλάδος και της ΕΛΒΙΠΕΤ – με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά κράτησε μόλις έξι χρόνια.

Οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί της οικογένειας Δαυίδ – που κόστισαν τη διάρρηξη των προσωπικών σχέσεων του κ. Γιώργου Δαυίδ με τον κ. Νίκο Κατσέλη – τελικώς ναυάγησαν και μάλιστα λίγες ημέρες προτού ο ίδιος βρεθεί στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Eurobank!
Από τον «δημιουργικό οίστρο» του κ. Χάρη Δαυίδ, που από την οικογένεια είχε επωμιστεί την ευθύνη της Nutriart AE, διέφυγε η πρώην Plias και νυν Παπουτσάνης ΑΕ, η οποία τελικώς όχι απλώς διεσώθη – αλλάζοντας μετοχική σύνθεση -, αλλά παρουσιάζει και εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο το 2012 όσο και στο πρώτο πεντάμηνο του 2013.
Η περιπετειώδης συγκρότηση της Nutriart AE, την άνοιξη του 2008, προτού οδηγηθεί στην πτώχευση, είχαν καταρρεύσει τα βασικά οικονομικά της μεγέθη.
Κατάρρευση


Οι πωλήσεις της το 2010 μειώθηκαν στα 79,25 εκατ. ευρώ, το 2011 έπεσαν στα 38,32 εκατ. ευρώ και το 2012 ήταν μόλις 20,23 εκατ. ευρώ, έχασε δηλαδή το 47% σε σχέση με το 2011, που είχε τις μισές πωλήσεις απ’ ό,τι το 2010.
Τα μερίδιά της στην αγορά είχαν εξανεμιστεί. Πέρυσι έχασε το 51% των πωλήσεων των καταναλωτικών προϊόντων και το 42% των πωλήσεων των κατεψυγμένων. Και οι ζημιές της μετά τους φόρους το 2012 διαμορφώθηκαν στα 36,8 εκατ. ευρώ, βέβαια μειώθηκαν σε σχέση με το 2011 που ήταν 38,7 εκατ. ευρώ! Εφέτος είχε «μέσο λειτουργικό έλλειμμα» 1,2 εκατ. ευρώ τον μήνα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της αλευροβιομηχανίας – ήταν ήδη προβληματικός προτού ακόμα η οικογένεια Δαυίδ αποκτήσει την Κατσέλης και την ενοποιήσει με τους Μύλους Αλλατίνη – μόλις και μετά βίας λειτουργεί. Πέρυσι έχασε το 44% των πωλήσεών της. Επίσης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η προσπάθεια να πωληθεί η εταιρεία «κομμάτι-κομμάτι» δεν τελεσφόρησε, όχι διότι δεν βρέθηκαν αγοραστές, αλλά γιατί οι πιστώτριες τράπεζες κι η διοίκηση της εταιρείας είχαν διαφορετική άποψη.
Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό όταν η διοίκηση της εταιρείας προ εβδομάδων απέστειλε ενημερωτικό φάκελο σε δεκάδες αποδέκτες, funds και εταιρείες, ελληνικές και ξένες, η μόνη – απ’ ό,τι τουλάχιστον έγινε γνωστό – που ενδιαφέρθηκε ήταν η βιομηχανία ζυμαρικών Κίκιζας. Η οικογένεια Κίκιζα, παραδοσιακοί βιομήχανοι και με ισχυρά μερίδια αγοράς στην αγορά των ζυμαρικών, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση του αλευρόμυλου που η Nutriart ΑΕ διαθέτει στη Θεσσαλονίκη – τους πρώην κυλινδρόμυλους Αλλατίνη.
Τελικώς οι συζητήσεις δεν καρποφόρησαν διότι η διοίκηση της εταιρείας, δηλαδή η οικογένεια Δαυίδ, ήθελε τα χρήματα από την πώληση του μύλου να πέσουν στα ταμεία της εταιρείας, αλλά οι πιστώτριες τράπεζες επιθυμούν αυτά τα χρήματα να κατευθυνθούν στην απομείωση του υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού. Οι αντίθετες επιλογές των δύο μερών ήταν ισχυρές, με αποτέλεσμα να μη γίνει η πώληση.
Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι στις αρχές του χρόνου, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου του 2013, οι πιστώτριες τράπεζες – μεταξύ αυτών κι η Eurobank, την προεδρία της οποίας ανέλαβε ο κ. Δαυίδ – προχώρησαν σε δεύτερη ρύθμιση χρεών, η προηγούμενη είχε γίνει το 2011. Ο δανεισμός της μειώθηκε κατά 62,8 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε πλέον στα περίπου 75 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχύθηκε η ρευστότητά της με 18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13 εκατ. ευρώ τα έβαλε ο βασικός μέτοχος και τα άλλα 5 εκατ. οι πιστώτριες τράπεζες. Αλλά και πάλι σε κάθε περίπτωση οι υποχρεώσεις της ήταν δυσθεώρητες σε σχέση με τις πωλήσεις της.
Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, αν και έγιναν δύο αναδιαρθρώσεις χρεών – και «κούρεμα» – έγιναν καθυστερημένα και δεν δόθηκε «η δυνατότητα στην εταιρεία για έγκαιρη εισροή και χρήση των αναγκαίων κεφαλαίων, γεγονός που προκάλεσε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων και στον εφοδιασμό της εταιρείας με κεφάλαια ικανά για τη λειτουργία της». Συνολικά πάντως η οικογένεια Δαυίδ στήριξε την εταιρεία με 46 εκατ. ευρώ.
Η ιστορία


Η Nutriart AE δημιουργήθηκε όταν η οικογένεια Δαυίδ απέκτησε την αρτοβιομηχανία Κατσέλη με επιθετική εξαγορά, όμως δεν ευτύχησε να μακροημερεύσει, δεδομένου ότι οι κακές στρατηγικές επιλογές εκδηλώθηκαν την περίοδο της κρίσης, μια εξαιρετικά καταστρεπτική περίοδο για την ελληνική οικονομία, και το αποτέλεσμα είναι τώρα το «λουκέτο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk